TCK değişiyor...

Haber Giriş : 30 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu'nda, Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) değişiklik öngören tasarının görüşmelerine başlandı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yargı alanında yapılacak önemli açılımların ve atılımların omurgasını Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak değişikliğin oluşturduğunu bildirdi.

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının görüşmeleri için AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan başkanlığında toplandı.

Adalet Bakanı Çiçek, komisyonda yaptığı sunuş konuşmasında, tasarının oluşumuna katkıda bulunan herkese teşekkür etti. TCK'nın temel yasa niteliği taşıması nedeniyle herkesi ilgilendirdiğini belirten Çiçek, ''Belki Anayasa'dan sonra bir hukuk devletinde en önemli yasa ceza kanunudur. Anayasa'da yazılı hak ve özgürlüklerin kullanılıp kullanılmaması ya da o özgürlüklerin ne anlama geldiği ceza kanununa bağlıdır. Bir ülkede demokrasinin varlığını ya da yokluğunu, demokrasinin standardını tahmin edebilmek, değerlendirme yapabilmek için o ülkenin anayasası ve ceza kanununa bakmak yeterlidir. (Ne kadar demokrasi vardır ya da yoktur)un en önemli ölçüsü bir yandan anayasa bir yandan ceza kanunudur'' dedi.

Ceza yasalarının bunun ötesinde toplumda huzuru, barışı, hukuk devletinin tesisini sağladığını bildiren Çiçek, toplumda kişilerin ilişkilerini güven içinde sürdürmelerinin, ekonomik istikrar başta olmak üzere toplumun her kesiminde, devlet faaliyetlerinin her alanında istikrarın sağlanmasının da ceza yasalarına bağlı olduğunu söyledi.

''ZİHİNSEL DEĞİŞİM''

İçinden geçilen dönemde Türkiye'de birçok alanda ''Sessiz ve derinden bir zihinsel değişim'' yaşadığını kaydeden Bakan Çiçek, şunları söyledi:
''Yargı reformunun temelinde Ceza Kanunu Tasarısı'nın yasalaşması var. Bu zihinsel değişim ceza kanunlarımıza yansımıyorsa bundan beklenen faydayı sağlamak mümkün değil. Yargı reformu bu değişimin merkezindedir. Yargı alanında yapılacak önemli açılımların, atılımların omurgasını Ceza Kanunu teşkil etmektedir.
Bölge adliye mahkemelerinin hayata geçirilmesi Ceza Kanunu'nun bir an evvel yasalaşmasına bağlıdır. Çağdaş hukuk usulü ve ceza infaz sistemindeki değişiklikler de Ceza Kanunu ile alakalıdır. Bunun bir an evvel yasalaşması şartıyla bu yasalar da bir an evvel yürürlüğe girecektir.''

TÖRE CİNAYETLERİ

Avrupa Birliği açısından da TCK tasarısının yasalaşmasının önem taşıdığını belirten Çiçek, yürürlükteki yasadaki bazı hükümlerin Türkiye'yi belli noktalarda tartışılır hale getirdiğini bildirdi. Bazı konuların tartışılmasının biraz da iç talepten kaynaklandığını belirten Çiçek, bu tartışmalı konulara ''Töre cinayetleri''ni örnek verdi. Bakan Çiçek, ''Kabul edilmeyen ancak kültür yansıması veya alışkanlık, bir kötü gelenek'' olarak gündeme gelen töre cinayetleri ile bağlantısı olan hükümlerin değiştirilmesi ile ilgili talebin karşılanmasının da tasarının yasalaşmasına bağlı olduğunu söyledi.

Toplumda ortaya çıkan ihtiyaçları karşılamak için zaman zaman işkencenin önlenmesi gibi bazı konularda TCK'da değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Çiçek, tasarının yasalaşması durumunda ihtiyaçların bütünlük içinde karşılanabileceğini bildirdi.

''O ZAMAN, HİÇ OLMAZ''

Bakan Çiçek, tasarının eksiklikleri olabileceğini, bir temel yasada herkesin bulunduğu noktaya, siyasi kanaatine, beklentisine göre her zaman itirazlarla karşılaşmanın mümkün olduğunu da kaydetti. ''70 milyonun tamamını memnun edecek bir temel yasayı çıkarmak tabiatıyla zordur'' diyen Çiçek, tasarı ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek eksikliklerin görüşmeler sırasında giderilmesine çalışılacağını ifade etti.

Bu tür düzenlemeler söz konusu olduğunda genellikle ''Konu önemlidir ama yeteri kadar zaman yoktur'' denildiğini ifade eden bakan Çiçek, ''O zaman, hiç olmaz. (Yeteri kadar zaman) ifadesinin ucu açıktır. 1985'den beri bu tartışmalar ülkenin gündemindedir. Bir 20 yıl versek sonunda yine (Yeterince zaman yoktur) denilecek. Yeteri kadar zaman verilsin ama ucu açık olmasın.'' Adalet Bakanı Çiçek'in sunuş konuşmasından sonra tasarının tümü üzerindeki görüşmelere başlandı.

TCK tasarısının 13 maddesi Adalet Komisyonu'nda kabul edildi...

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan TCK Tasarısı'nın 13 maddesi kabul edildi.

Komisyon, tasarının ''temel ilkeler ve tanımlar'' başlığında yer alan; ceza kanununun amacı, suçta ve cezada kanunilik ilkesi, adalet ve kanun önünde eşitlik ilkesi, kanunun bağlayıcılığı, tanımlar ve kanunun uygulama alanını içeren 13 maddesini kabul etti.

''Kanunun bağlayıcılığı'' başlıklı madde, uzun süren tartışmaların ardından benimsendi. Mevcut yasadaki ''kanunu bilmemek mazeret sayılmaz'' hükmü ''ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz'' şeklinde değiştirilirken, ''ancak sakınamayacağı bir hata nedeniyle kanunu bilmediği için meşru sanarak bir suç işleyen kimse cezaen sorumlu olmaz'' şeklinde bir istisna da getiriyor.

Tasarı'nın görüşmelerine katılan Yargıtay temsilcileri, getirilen istisnanın uygulamada kargaşaya neden olacağı gerekçesiyle mevcut yasadaki hükmün aynen korunması gerektiğini savundu. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan da maddedeki istisnanın ''dolaylı af'' niteliği taşıdığını ve kimsenin işlediği suç nedeniyle ceza almamasına yol açacağını savunarak, mevcut yasadaki hükmün aynen korunması yönünde bir önerge verdi. CHP'li bazı milletvekilleri de önergeye destek verirken, alt komisyon üyeleri karşı çıktı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, alt komisyon tarafından yapılan bu değişikliğin olumlu olduğunu belirtti. Çiçek, istisnada yer alan ''sakınamayacağı hata'' ibaresinin içtihatla doldurulabileceğini vurguladı.

Madde üzerinde çeşitli örnekler verilirken, uzun süren tartışmaların ardından AK Parti'li Yılmazcan'ın önergesi reddedildi. Madde, alt komisyonun yaptığı değişiklikle kabul edildi.

''TÖRE CİNAYETLERİ, FEODALİTE ARTIĞI...''
Komisyon üyesi olmadığı halde görüşmeleri izleyen CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, töre-namus cinayetleri konusunda beklentilerinin karşılanmadığını belirterek, maddenin tanımlar bölümünde töre cinayetlerinin tanımlanmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, töre cinayetlerinin Türkiye'nin bir bölgesinde yaşandığını ve ''feodalite artığı'' olduğunu belirterek, yapılan düzenlemenin sorunu gidermeye tam olarak yetmediğini ancak kısmen ihtiyacı karşıladığını kaydetti. Eraslan, Erbatur'un önerisinin değerlendoirilebileceğine işaret ederken, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise konunun ilgili maddede görüşülmesinin daha doğru olacağını söyledi. Bu nedenle, maddede töre cinayetleri ile ilgili bir tanıma yer verilmedi.
Tasarının 13 maddesini kabul eden komisyon, çalışmalarını öğleden sonra sürdürecek.

TCK değişiyor... 22 madde daha kabul edildi...

Töre cinayetlerine uygulanan haksız tahrik indirimi yeniden düzenlendi.

TBMM Adalet Komisyonu, Türk Ceza Kanunu (TCK) Tasarısı üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Öğleden önceki oturumda 12 maddesi kabul edilen tasarının öğleden sonra 22 maddesi daha görüşülerek kabul edildi.

Kabul edilen maddeler arasında yer alan ve ''haksız tahrik''i düzenleyen maddeyle ''töre veya namus cinayeti'' olarak adlandırılan akraba içi öldürme suçlarında uygulanan haksız tahrik indirimi uygulaması değiştirildi. Buna göre, haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine de oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilecek. Diğer durumlarda, verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilecek.

Tasarıda vatandaş veya yabancı tarafından yabancı ülkede işlenmesi durumunda Türk yasalarının uygulanacağı suçlar arasına bir önerge ile ''işkence ve çevrenin kasten kirletilmesi suçları'' da eklendi.

Komisyonda, tasarı üzerindeki görüşmelere devam ediliyor.



aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber