YSK'dan Erbakan Hoca ve DEP'lilere ret geliyor ididası
? Eski Başbakan Necmettin Erbakan ile eski DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Selim Sadak ve Hatip Dicle'nin adaylıkları reddediliyor. YSK'nın iki gün içinde kararını açıklayacağı öğrenildi.
? YSK'da, Erbakan'ın, Kayıp trilyon davasında dolandırıcılık suçundan hüküm giydiği gerekçesiyle, Seçim Kanunu'nun 11'nci maddesi uyarınca milletvekili adayı olamayacağı görüşü hakim oldu.
? DEP eski milletvekilleri ise adaylıklarının önünü kendileri kapadı. Eski DEP'liler Ankara 11'nci Ağır Ceza Mahkemesince verilen 7.5 yıllık hapis cezası hükmünü temyiz ettiler. Hüküm kesinleşmediği için DEP'liler memnu haklarının iadesini talep edemiyor ve aday olamıyor.
Tartışmalı adaylara yargı çevrelerinden kötü haber. Yüksek Seçim Kurulu'nun milletvekilliği adaylığı başvurusunda bulunan eski Başbakan Necmettin Erbakan ile eski DEP'liler Selim Sadak, Orhan Doğan ve Hatip Dicle'nin milletvekilliği adaylıklarını reddetme eğiliminde olduğu öğrenildi. YSK bu konudaki kararın iki gün içinde açıklanması bekleniyor.
HOCAYA KÖTÜ HABER
Eski Başbakan Necmettin Erbakan, Saadet Partisi Konya milletvekili adayı olarak başvuruda bulundu. Ancak, Erbakan'ın partisine yapılan hazine yardımı ile ilgili açılan ve ?Kayıp trilyon? olarak bilinen davada hüküm giymesi adaylığını engelliyor. Erbakan Yargıtay tarafından da onanan kayıp trilyon davasında ?dolandırıcılık? suçundan hüküm giydi. Dolandırıcılık suçu, ?yüz kızartıcı suçlar? tanımına giriyor. Seçim Yasası'nın 11'nci maddesi zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi yüz kızartıcı suçlardan mahkum olanların milletvekili olamayacağına hükmediyor. yasanın bu maddesine dayanarak, YSK'nın Erbakan'ın milletvekili adaylığına vize vermeyeceği belirtiliyor.
DEP'LİLER VE TEMYİZ
Kapatılan DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak'ın da milletvekili adayı olabilmeleri için memnu haklarının iadesi gerekiyor. Ankara 11'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanan üç eski DEP'li 7.5 yıl hapse mahkum edildi. Doğan, Dicle ve Sadak'ın memnu haklarının iadesi için cezanın bitiminden sonra aradan üç yıl süre geçmesi gerekiyordu. 1994 yılında cezaevine giren üç eski DEP'liye, buna göre 10,5 yıl sonra memnu hakları iade edilecekti. DEP'liler bu sürenin dolduğu 2004 yılında haklarına kavuşacaklardı. Ancak, DEP eski milletvekilleri Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını temyiz ettiler. Karar kesinleşmemiş olduğundan üç eski milletvekilinin memnu haklarının iadesi başvuruları verilen son 7.5 yıllık hüküm üzerinden yapılamayacak.
Sadak, Dicle ve Doğan, memnu haklarının iadesi için başvuruda bulunurlarsa, Yargıtay içtihatlarına göre memnu haklarının iadesi hesabı daha önce verilen ve onanan 15 yıllık hüküm üzerinden yapılacak. Yargıtay içtihatları ?Uyarlama yargılamaları kesin hüküm içindir. İkinci kesinleşene kadar ilk hüküm sonuçlarıyla devam eder? şeklinde. Bu nedenle ilk yargılama sonucu 15 yıllık hapis cezası ve memnu haklarının iadesi için aradan geçmesi gereken 3 yıllık sürenin, eski DEP'lilerin tutuklandığı 1994 yılından bu yana hesaplanması gündeme gelecek. Böylece, eski DEP'liler memnu haklarına ancak 2019 yılında kavuşmuş olacak ve 2019'dan sonra milletvekilliği adaylıkları mümkün olabilecek. Bu durumda YSK ya da İl seçim kurullarının DEP'lilerin 22 Temmuz seçimleri için adaylıklarını reddetmesi bekleniyor.
Sibel HÜRTAŞ / gazeteport