Norm Dosyası 2: Bölge Normu Nasıl Hesaplanır?
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği özelinde bölge normu nasıl hesaplanır konusunu ele alacağız
Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliği özelinde bölge normu nasıl hesaplanır konusunu ele alacağız
Norm dosyası 1'i, "Norm Fazlası Öğretmen Ataması Olmasın" başlığı ile işlemiştik. Tıklayınız.
Şimdi de en çok tartışılan bölge normunu işleyelim.
Konuya ilişkin yönetmeliğimizin adı "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici Ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik"... Tıklayınız.
Eğitim Bölgesi nedir?
Yönetmelikte eğitim bölgesi:
"e) Eğitim bölgesi: Her yaştaki nüfusun eğitim ve öğretiminin sağlanabileceği değişik tür ve kademelerden oluşan okullarla öğretmenlerin mesleki eğitim ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanabileceği tesislerin bulunduğu bölgeyi,"
şeklinde tanımlanmış. Kısaca bölge; bir ya da birkaç okuldan/kurumdan oluşmaktadır.
Her okulun bir bölgesi vardır. Ama her bölgede birden fazla okuldan bahsetmek mümkün değildir. Tek bir okuldan da bölge oluşabilir. Ya da bir ilçede tek bölge de olabilir. Birkaç bölge de olabilir.
Norm Nasıl Hesaplanır? Bölge Normu Nasıl Tespit Edilir?
Rehberlik, Sınıf öğretmeni ve Okul Öncesi öğretmeni gibi kadrolarda genel bir sorun yok. Sorun daha çok Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu ile Atölye ve laboratuvar öğretmeni norm kadrosunda yaşanmaktadır.
Yönetmeliğe bakacak olursak;
"Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu
MADDE 18- (1) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, genel bilgi ve meslek dersleri toplam ders yükü;
a) 6-31 saate kadar 1,
b) 31-42 saate kadar 2,
c) 42'den fazla olması halinde her 21 saat için 1,
genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilir.
Bu şekildeki hesaplama sonrasında artan ders yükünün en az 15 saat olması halinde ilave olarak 1 genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu daha verilir."
Bu fıkrayı (1) bölge tek okuldan oluşuyorsa aynen kullanmamız mümkün. Fakat birden fazla okuldan oluşan bölgelerde (1) ve aşağıda verdiğimiz (2) fıkrayı bir arada değerlendirmemiz gerekiyor. İşte öğretmen ve yöneticilerimizin en çok yanıldığı alan burası.
Ne diyor (2) fıkra;
"(2) (Değişik: 17/10/2016-2016/9488 K.) Yatılı bölge ortaokulları, proje okulları ve özel eğitim kurumları hariç olmak üzere, aynı yerleşim merkezinde bulunan eğitim kurumlarının genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri bakımından alanlar itibarıyla öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde, o yerleşim merkezindeki (birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa her bir eğitim bölgesindeki) eğitim kurumlarının aynı alanlardaki haftalık ders yükü toplamı dikkate alınır. Belirlenen norm kadroların eğitim kurumları itibarıyla dağıtımı, toplama dahil edilen her bir eğitim kurumuna o alandaki ders yükü en fazla olandan başlanarak her 21 saate bir genel bilgi ve meslek dersleri öğretmeni norm kadrosu verilecek şekilde yapılır. Bu şekilde yapılacak dağıtımda artan norm kadro, öncelikle o alanda norm kadro verilmemiş olan eğitim kurumuna olmak üzere, 6 saatten az olmamak şartıyla artan ders yükü en fazla olan eğitim kurumuna verilir."
(1 ) ve (2) bütünlüğüne göre hesaplamaya bakacak olursak aşamalar şöyle;
Bölgede o dersten kaç saat ders var ona bakılır. (224 olsun)
Toplam saat 21'e bölünür.10 tam sayı.(210 saat) Ve artan sayı (224-210=14) olur.
Çıkan sonuç olan 10 o bölgede o alanda tahsis edilecek normdur. Sonuçta artan ders saati 14'tür ve 15 olmadığı için 11. norm verilmeyecektir.
Şimdi bu 10 normu dağıtalım:
Her 21 saat için okullara norm tahsis edilir. Yani;
- A okulunda 44 saat ders var 2 norm verilir, 2 saat artar.
(21+21=42) , (44-42=2)
- B okulunda 67 saat ders var 3 norm verilir 4 saat artar.
- (21+21+21=63), (67-63=4)
-
- C okulunda 99 saat ders var. 4 norm verilir 15 saat artar.
- (21+21+21+21=84), (99-84=15)
-
- D okulunda ise 6 saat ders var 21 e bağlı norm yok.
- E okulunda ise 7 saat ders var 21 e bağlı norm yok.
- F okulunda ise 1 saat ders var 21 e bağlı norm yok
Görüldüğü üzere bölgede 10 norm olması gerekirken okullara dağıttığımız sayı (2+3+4=9)
İşte 21 hesabına göre dağıtım yapılınca artan 1 norm bölge normudur.
Bu norm nasıl ve kime verilecek ona bakalım.
Yönetmelikteki (2) fıkrasına göre öncelikle hiç normu olmayanlara bakacağız. Hiç normu olmayan okullar D, E ,F.
Madde en az 6 saat diyor o zaman D ve E ye bakacağız. D ve E hiç norm almamış ve ders yükü 6'nın üstünde. Bu durumda artan sayısı en yüksek olan E okulu bu normu alır. Bu normun adı bölge normudur.
Eğer hiç norm almayan okul olmasaydı yani D, E, F okulları olmasaydı bölge normu bu kez en çok artık ders yükü olan 15 saat ile C okuluna verilecekti. Yani C okulu 99 saat ile 4 tane 21 saatten bir tane de bölge normundan olmak üzere 5 norma çıkacaktı o alanda.
Norm Dosyası 3: Bölge Normu Uygulamaları İçin Öneri başlıklı dosyayı 12 Ekim 2018 Cuma günü okuyabilirsiniz.
Maksut BALMUK