Bu 2 uçakta kimler vardı?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolduğu gün Suudi Arabistan'dan Atatürk Havalimanı'na iki uçak indi. Getirdikleri 13 kişi ile birlikte aynı gün ikisi de tekrar havalanıp Türkiye'den ayrıldı. Şimdi, diplomatik dokunulmazlıkları olan bu kişilerin kimler olduğu, İstanbul'da kaldıkları süre içinde ne yaptıkları merak ediliyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Ekim 2018 08:25, Son Güncelleme : 09 Ekim 2018 08:38
Bu 2 uçakta kimler vardı?

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra ortadan kaybolan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili soruşturma çok yönlü devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci'yi önceki gün bakanlığa çağırarak, Cemal Kaşıkçı'ya ilişkin soruşturmada "tam iş birliği içinde olunması" beklentisini iletti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Büyükelçi El-Hireyci'yi bakanlığa davet etti.

ARAMA İÇİN İZİN İSTENDİ

Kaynaklar, görüşmede, El-Hireyci'ye kayıp Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'ya ilişkin soruşturma sürecinde "tam bir iş birliği içinde olunması" mesajının iletildiğini kaydetti. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da çok yönlü araştırma yapıyor. Türkiye'nin, Kaşıkçı için Suudi Arabistan Konsolosluğu'ndan arama izni istediği öne sürüldü.

13 KİŞİYLE GELDİ

Soruşturmada yapılan incelemelerde, Kaşıkçı'nın kaybolduğu gün Atatürk Havalimanı'na Suudi Arabistan'dan gelen 2 uçağın kısa süre sonra tekrar bu ülkeye havalandığı ortaya çıktı. 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan kalkan ve kuyruk tescilleri HZ-SK1 ve HZ-SK2 olan iki jet uçağı farklı saatlerde İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminaline geldi. Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Terminali'ne inen 2 jette 13 yolcunun bulunduğu ve yolcuların farklı araçlar ile Genel Havacılık Terminali'nden ayrıldığı öğrenildi.

ARANMADILAR

HZ-SK1 kuyruk tescilli uçağın akşam saatlerinde İstanbul'dan ayrılarak Mısır'a gittiği ve burada 1 gün kaldıktan sonra Riyad'a geçtiği öğrenildi. Diğer HZ-SK2 kuyruk tescilli uçak ise 2 Ekim sabah 03.13'de geldiği ve aynı gece 22.46 da Dubai'ye hareket ettiği öğrenildi. İki farklı özel jet ile gelenlerin diplomatik dokunulmazlığı bulunduğu ve bu yüzden beraberinde getirdikleri ya da götürdükleri çantaların aramaya tabi tutulmadığı iddia edildi. Bu uçaklarla Kaşıkçı'nın kaçırıldığı ya da cesedinin götürüldüğü iddia ediliyor.

ÖZEL ŞİRKETİN FİLOSUNDA

Atatürk Havalimanı'na inen 2 uçağın Riyad merkezli özel VIP uçuşları düzenleyen bir şirkete aid olduğu öğrenildi. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad merkezli şirket, iş seyahatlerinde tercih ediliyor. Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de kaybolmasının ardından birer saat arayla Atatürk Havalimanı'na gelen Gulfstream 4 tipi HZ-SK1 ve Gulfstream G450 tipi HZ-SK2 iki uçak bu şirketin filosunda yer alıyor.

Nişanlısı ifade verdi

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdiği sırada yanında olan nişanlısı Hatice Cengiz'in İstanbul Emniyeti'nde ifade verdiği öğrenildi. Suudi Arabistan hanedanına yönelik muhalif yazıları ile bilinen bir isim olan gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için salı günü saat 13.12'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na gitmişti. Kaşıkçı'nın binadan bir daha çıkmadığı belirtilmişti. Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, "Cemal Kaşıkçı vahşice öldürüldü. Hepimizin başı sağ olsun. Biz gıyabi cenaze namazı için hazırlanıyoruz. Bundan sonra dünya vicdanı ile Suudi Arabistan karşı karşıya gelecek" demişti.

Konsolosluk araçlarına MİT kıskacı

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ortadan kaybolmasıyla ilgili Türk güvenlik güçleri çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda konsolosluğa ait 26 aracın 1-3 Ekim arasında nerelere gittiği konusunda hem GPS üzerinden hem MOBESE kayıtları üzerinden ayrıntılı inceleniyor. Güvenlik güçleri, araçların ulaştığı noktalarda Kaşıkçı'nın canlı ya da cansız bedenine dair ipuçları taşıdığı inancını taşıyor. Türk makamları, söz konusu olayda kullanıldığı düşünülen araçları da yakın takibe aldı. Buna göre konsolosluğun kullanımındaki 26 araç tek tek incelenecek. Bu araçların olay günü ve sonrasında ne zaman çıktıkları, sürücülerinin kimlikleri, araçların nereye gittiği ve yeniden ne zaman konsolosluğa döndükleri gibi sorulara cevap bulunacak.

Yasin Yılmaz Fatih Özer

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber