İngilizce ve Beden Eğitimi Ders Saatleri Artıyor
Okullarda hangi dersin kaç saat okutulacağı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmektedir. İlköğretim okullarında hangi dersin kaç saat okutulacağı son olarak 2005 yılında, yine TTKB tarafından belirlenmişti. Kurul, 04.06.2007 tarihine aldığı kararla bu çizelgeyi değiştirerek, yabancı dil ve beden eğitimi ders saatleri sayısında arttırmaya gitmiştir. Kurul kararını ve Kurul Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan'ın değişikliğin nedenine ilişkin açıklaması için başlığa tıklayınız.
Talim ve Terbiye Kurulunun 14.07.2005 Tarih Ve 192 Sayılı kararıyla yürürlüğe giren İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesi, Talim ve Terbiye Kurulunun 04.06.2007 tarih ve 111 sayılı Kararı yenilenmiştir. Bu yeni İlköğretim Okulları Haftalık Ders Çizelgesine göre;
1. İlköğretim 4.ve 5. sınıflarındaki ?Yabancı dil? dersinin ders saati birer saat artırılarak 3 saat olarak belirlenmiştir.
2.İlköğretim 4.ve 5. sınıflarındaki ?Beden eğitimi? dersinin ders saati birer saat artırılarak 2 saat olarak belirlenmiştir.
3.İlköğretim 4.ve 5. sınıflarındaki Seçmeli ders olarak okutulan ?Bilgisayar? dersinin adı ?Bilişim Teknolojileri? olarak değiştirilmiş ve ders saati birer saat artırılarak 2 saat olarak belirlenmiştir.
4. Seçmeli ders olarak okutulan ?Tarım ve Hayvancılık Uygulamaları? dersinin adı da ?Tarım? olarak değiştirilmiştir.
5. ?Trafik ve İlk Yardım? dersinin adı ?Trafik Güvenliği? olarak değiştirilmiştir.
6. Milli Eğitim Bakanlığının RTÜK'le işbirliğinde yürüttüğü ?Medya okuryazarlığı? projesini de seçmeli ders olarak ilköğretim 6, 7 ve 8. sınıflara 1 saatlik ders olarak okutulmasına karar verildi.
Bu değişiklikler bu dersi okutan öğretmenlerin norm kadrolarının sayılarında artışa yol açacaktır.
YABANCI DİL DERSLERİ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, 2007-2008 öğretim yılında İngilizce ve Beden Eğitimi ders saatlerinin artacağını belirterek, ?İlköğretim 4 ve 5. sınıflarda halen haftada 2 saat olan İngilizce ders saati haftada 3 saate, 1 saat olan beden eğitimi dersi de 2 saate çıkarıldı? dedi.
Prof. Dr. Erdoğan, AB'ye üyelik sürecini başlatan Türkiye'de yabancı dil eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirterek, bunu sağlamak için atılan adımlardan birinin de İngilizce derslerine okullarda daha fazla yer verilmesi olduğunu belirtti.
Erdoğan, ilköğretimde yabancı dil ders saati sayısın artırılmasının gerekçelerini şöyle anlattı: ?Öğrenmede ilk çocukluk dönemlerinin etkisi hemen herkes tarafından bilinen bir geçektir. Bu yaş dönemi, yabancı dil söz konusu olduğunda daha fazla önem kazanmaktadır. Ülkemizde yabancı dil eğitimi daha önceden ilköğretim 6. sınıftan başlıyordu. Ancak bunun yanlış olduğu fark edildi ve yabancı dil, ilköğretim 4. ve 5. sınıftan itibaren okutulmaya başlatıldı. Ancak AB'ye üyelik yolunda önemli adımlar atmış bir ülke olan Türkiye'de bunun da yeterli olmadığı, ders saatinin artırılması gerektiği pek çok çevre tarafından olduğu gibi Bakanlığımızda da konuşulmaktaydı. Çalışmaların sonucunda ilköğretim 4 ve 5. sınıfta yabancı dil ders saati sayısının haftada 2 yerine 3 saat olması kararlaştırıldı.?
Bu uygulamayla öğrencilerin erken yaşlarda ve daha çok yabancı dil dersi göreceklerini belirten Erdoğan, bunun sonucunda da Türkiye'deki yabancı dil eğitiminin nicelik açısından olduğu gibi nitelik açısından da artacağını ifade etti.
Erdoğan, Yeni Ortaöğretime Geçiş Sisteminde yabancı dil dahil tüm derslerden soru sorulacağını hatırlatarak, ?Bu sisteme göre 6, 7. ve 8. sınıfların sonunda yapılacak olan merkezi sınavlarda yabancı dilden de soru sorulacağını, böylece öğrencilerimizin bu derse daha fazla ilgi ve gayret gösterecekler? dedi.
BEDEN EĞİTİMİ DERSLERİ
Gerek ilköğretimde gerekse ortaöğretimde eğitimin, merkezi sınavlara odaklı
olarak sürdürüldüğünü, bu nedenle öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkarmalarına
katkı sağlayacak, becerilerini geliştirecek olan derslere gereken önemin verilmediğini
anlatan Erdoğan, gelişme çağındaki öğrencilerin ?bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı
yetişmelerinde önemli bir rol oynayan beden eğitimi dersi?nin de müfredatta
hak ettiği kadar yer almadığını belirtti. Erdoğan, bu durumun hem psikoloji
ve pedagoji bilimi hem de toplumun geleceği açısından doğru bir yaklaşım olmadığını
kaydetti.
Erdoğan, beden eğitimi dersinin ilköğretim okullarında 1 saatten 2 saate çıkarıldığını
bildirdi.
İlköğretim aşamasındaki çocukların gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini sağlamanın bir zorunluluk olduğunu ve aynı zamanda devletin de görevi olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti: ?Bu ders öğrencilerin okulu daha çok sevmesine, okula bağlanmasına ve enerjilerini olumlu yönde harcamalarına katkı sağlamaktadır. Beden Eğitimi dersiyle ekip ruhuna sahip olmayı, sorumluluk almayı ve bunu yerine getirmeyi, paylaşmayı, dayanışmayı öğrenmektedir. Böylece arkadaşlarıyla daha çok kaynaşmakta ve sosyalleşmektedir. Tüm bu nedenlerle biz de beden eğitimi dersi haftada iki saate çıkarma kararı aldık ve bunu uygulamaya geçiriyoruz.?