Açık yaraya bal tedavisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bal doğal bir mikrop öldürücü ve yara toparlayıcı.

Evinde tamir yaptığı sırada elektrik çarpması sonucu ayaklarındaki varisleri patlayarak, açık yara haline gelen 77 yaşındaki Tursun Bay, uygulanan ballı bant tedavisiyle sağlığına kavuştu.

Bay'ın tedavisini yapan İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Opr. Dr. Mustafa Karaçelik, AA muhabirine, kaza sırasında elektriğin hastanın vücudundan yere temas eden ayaklarından çıktığını, bu sırada varisleri patlatarak yara haline getirdiğini belirtti.

Dr. Karaçelik, 2002 yılından bu yana kaçak yapan damarları endoskopik yöntemle bağlayarak, yara ve varis tedavisi yaptıklarını, normal pansumanla toparlanmaya yaraları ise Bay'da kullandıkları gibi ballı bantlarla iyileştirdiklerini kaydetti.

Ameliyat yapamadıkları hastaların tedavilerinde de balı kullandıklarını ifade eden Dr. Karaçelik, ''Bal yara tedavisinde yüzyıllar önce de kullanılıyormuş. Bal doğal bir mikrop öldürücü ve yara toparlayıcı. İçinde bulunan dezenfektan madde, özellikle yarayı derleyip toparlıyor, enfeksiyonu kurutuyor. Ballı tedaviden oldukça iyi sonuçlar alıyoruz'' dedi.

77 yaşındaki vatandaşın kemiğine kadar inen yarayı ballı bantlar sayesinde birkaç ay içinde iyileştirdiklerine dikkati çeken Dr. Karaçelik, ''Hastamız yaşlı olduğu için normalde yaralar geç kapanır ama bu tedavi yöntemiyle çok kısa sürede toparlandı'' diye konuştu.

Kronik yaralarda, diyabetik ayak yaralarında da bu yöntemi uyguladıklarını, varis tedavisinde kaçak yapan damarı endoskopik yöntemle topladıktan sonra bal tedavisi uyguladıkların anlatan Dr. Karaçelik, şöyle konuştu:

''Bal dezenfektan özelliğiyle yaraların tedavisinde olumlu katkı sağlıyor. Ancak, bu tedavi yönteminin uygulanması sırasında mutlaka doktor onayı alınmalı, tedavi doktor gözetiminde uygulanmalıdır.''

''AĞRI KESİCİ KULLANIYORDUM''

Bay ise bacaklarında yıllarca var olan varislerin geçen yıl elektrik çarpması sonucu açılarak yara haline geldiğini ifade ederek, yaraların kemiklerine kadar indiğini ve çok sıkıntı verdiğini söyledi.

Yaraların tedavisi için birçok yöntem denendiğini belirten Bay, şunları söyledi:

''Mustafa Bey'e başvurduğumda yaralarım kemiklere kadar inmişti. Çok canım acıyordu, ağrı kesiciler kullanıyordum. Doktorun endoskopik yöntemle yaranın kaynağını kuruttu. Ardından da mevcut yaraları ballı bantlarla iyileştirdi. Çok kısa bir sürede bütün yaralarım kapandı. Şimdi çok iyiyim.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber