BASK Başkanı Resul Akay: Çalışandan kesilen Konut Edindirme paraları da ödensin

Haber Giriş : 02 Mayıs 2003 05:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akay: Çalışandan kesilen Konut Edindirme paraları da ödensin

Hükümetin zorunlu tasarruf paralarını ödemesi, Konut Edindirme Yardımları (KEY) hesabını da gündeme taşıdı. Yaklaşık dört milyon çalışanın hak sahibi olduğu hesap ile ilgili bugüne kadar net bir çalışma yapılamadı.

Hükümetin zorunlu tasarruf hesabında biriken paraları hak sahiplerine geri ödemesi, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesabını da gündeme taşıdı. Yaklaşık 4-5 milyon çalışanın hak sahibi olduğu hesapla ilgili bugüne kadar net bir çalışma yapılmadı. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, çalışan kesim-hükümet uzlaşısı ile nemaların hak sahiplerine ödenmeye başlamasının memnunluk verici olduğunu söyleyerek, hükümetin aynı uzlaşıyı Konut Edindirme Yardımları için de göstererek, hesapta biriken paraları hak sahiplerine geri ödemesini istedi.

Konut Edindirme Yardımları (KEY) hesabı, işçi ve memur çalışanlara konut edindirmeyi teşvik ve yardım için 1987 yılında uygulamaya konuldu. Ancak, istenilen verimin alınamaması üzerine hesap ile ilgili kesintilere 1996 yılında son verildi. Emlak Bankası'nda biriken paralar banka tarafından düşük nemalandırılınca zaman içerisinde ciddi kayba uğradı. Uzun yıllar sahipsiz kalan KEY hesabı ile ilgili olarak Emlak Bankası son olarak Aralık 1999'da, hesapta 387 trilyon lira olduğunu açıkladı; ancak banka bu parayı ödeyemeyeceğini belirtti. Aynı tarihlerde Bakanlar Kurulu, 588 sayılı kanun hükmünde kararname ile Emlak Bankası'nın hesaptaki paraya denk bankanın gayrimenkulünü KEY sahipleri adına Emlak Konut AŞ'ye devri ile hesabı tasfiye etti.

Hükümet uzlaşı göstermeli

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, konut edindirme yardımlarının da hak sahiplerine geri ödenmesini istedi. Akay, ?Zorunlu tasarruf konusu hükümetin ve çalışanların uzlaşısı ile çözüldü. Zorunlu tasarrufta bir defa görüldü ki çalışanlar her zaman olabilecek bir zemin içerisinde uzlaşma arzusundadır. Biz, alacaklarımızı 2,5 yıla yayarak zorunlu tasarruf ödemelerinin tasfiyesini sağladık. Çalışanlar bunu gönüllü olarak yaydılar. Bu durum aynı zamanda Türkiye'de çalışanların ne kadar sorumlu olduğunun da göstergesidir.? diyerek, konut yardımlarının da aynı anlayış birlikteliği ile çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.

Akay, çalışan kesim olarak her zaman uzlaşı istediklerini ifade ederek şu görüşlere yer verdi: ?Uzlaşı istiyoruz, fakat uzlaşı iki taraflı olur. Bunun bir ayağı da hükümettir. Hükümet adım attığı sürece uzlaşı olur, hükümet adım atmazsa bu bir dayatma olur. Dayatmalara karşı da demokratik tepkiler kaçınılmaz olur. Konut yardımları da böyle bir uzlaşı ortamında çözülebilir. Nema ödemeleri, bir örnek teşkil etmeli. Sosyal devlet, hukuk devleti taahhütlerini yerine getirmelidir.?

KEY hesabında 1 katrilyon TL bulunuyor

Çalışanların konut edindirmeyi amaçlayan KEY hesabı, 10 kişiden fazla işçi çalıştıran özel işyerleri ile kamu kuruluşlarını kapsayacak şekilde 1987 yılında uygulamaya konuldu. 1996 yılında da uygulamaya son verildi. KEY kesintileri, Türkiye Emlak Kredi Bankası nezdinde memurlar için Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adına açılan Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı; işçiler için de aynı bankada açılan ?İşçiler ve Emekliler Konut Edindirme Yardımı? hesaplarında toplandı. Emlak Bankası, Aralık 1999 itibarıyla KEY hesabında 387 trilyon lira olduğunu açıkladı. Bakanlar Kurulu da 29.12.1999 tarih ve 588 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile Emlak Bankası tarafından açıklanan para karşılığı gayrimenkulünü KEY adına, bankanın kuruluşu olan Emlak Konut'a devri ile hesapları tasfiye etti. 57. Hükümet döneminde KEY hesaplarından sorumlu Devlet Bakanı Faruk Bal'ın verdiği bilgiye göre (Temmuz 2002) Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın kurulması ile KEY hak sahipleri adına gerekli tescil yapıldı. Bakan Bal, KEY paralarının bugünkü değeri ile 1 katrilyon lirayı aştığını belirtiyor. Ancak, hak sahiplerinin tespiti konusunda yaşanan zorluklar nedeni ile paraların henüz geri ödemesi gerçekleştirilemedi. Hesapta kesin olmamakla birlikte, 4-5 milyon arası işçi, memur ve emeklinin alacaklı olduğu tahmin ediliyor. Çalışma hayatı uzmanları, hesaptaki hak sahiplerinin özel ve kamu kurumu-kuruluşlarının kayıtlarından yola çıkarak tespit edilebileceğini belirtiyor.
Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber