Doğalgaz şirketleri abone bulmak için daire ve araba hediye ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Haziran 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehir içi doğalgaz dağıtımını üstlenen şirketler, abone toplamak için birbirinden ilginç yöntemlere başvuruyor. Bunların başında ev ve araba hediyesi gelirken, doğalgaz kullanmanın faydalarıyla ilgili hutbe okutulmasına kadar uzanan kampanyalar düzenleniyor.

En çok kullanılan yöntem ise kombi armağan etmek ile abonelik ücretini taksitlere bölmek. Şirketler içinde en hatırı sayılır hediyeyi geçen yıl Bursagaz ile Erzurumlu Palen verdi. Bursa'nın gaz dağıtım şirketi, çekilişle daire, Palen ise Peugeot marka bir otomobili, abone çekmek için kullanmıştı. En ilginç kampanyayı ise Kayserigaz düzenledi. 180 dolar ve artı KDV'den oluşan doğalgaz aboneliği için 7 taksit imkanı tanıyan şirket, 3 aylık bedava Digitürk aboneliğini hediye ediyor. Bununla da yetinmeyen şirket, il müftülüğü ile camilerde hutbe okutulması için temasa geçti. Ayrıca kahvehane, okul ve evlerde de doğalgazın 'temiz yakıt' olarak faydalarını anlatıyor.

Doğalgaz abonesi toplamak için uğraş veren şirketler içinde Türkiye rekorunu İstanbul'un doğalgaz dağıtımını üstlenen İGDAŞ elinde tutuyor. 13 yıldır abonelik kampanyası düzenleyen şirketin genel müdürü Levent Tüfekçi, geri dönüşten memnun. Kampanyaların abone artışını direkt etkilediğini belirten Tüfekçi'nin verdiği bilgiye göre 2002'de Türkiye'de ilk kez abonelik bedelini taksitle ödeme imkanı sunan şirket, normal dönemde alınan abone sayısı 82 bin iken, 4 aylık kampanya döneminde rakamı 203 bine çıkarmayı başardı. Belediye gaz dağıtım şirketi, 2004 yılındaki kampanyada 1001 adet kombi vererek promosyonda Türkiye'de bir rekora imza attı. Bu sayede 4 ayda 290 bin yeni abone kaydetti. İGDAŞ Genel Müdürü Levent Tüfekçi, 21 yılda 3 milyon 430 bin abone rakamına ulaştıklarını belirterek, bunun 1 milyon 100 binine son üç yılda ulaştıklarını vurguluyor. 10 ilin doğalgaz dağıtımını gerçekleştiren Aksa Enerji'nin sahibi Mehmet Kazancı, ülkedeki gergin ortamdan şikayetçi. Promosyon kampanyalarına rağmen son iki ayda abone toplamada yüzde 75 gerileme yaşadıklarını ifade eden Kazancı, "Promosyon işe yarıyor. Ancak ülkedeki gergin siyasi ortam, önümüzdeki en büyük engel." diyor. Aksa, doğalgazla ilk kez tanışacaklar için abonelik ücretini 6 veya 8 taksitte ödeme imkanı sunuyor. Adapazarı Gaz Dağıtım AŞ'nin (AGDAŞ) icra kurulu başkanı Fatih Erdem de dağıtım şirketlerinin satışları artırmak için en iyi yöntemin promosyon olduğu görüşünde. Geçen yıl çekilişle 13 şofben verdiklerini aktaran Erdem, bu hediyelerin reklamdan daha etkili olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye'nin 20 yıl önce tanıştığı doğalgaza vatandaşın ilgisi her geçen gün artıyor. Son 3,5 yıl içerisinde doğalgaz kullanan yerleşim bölgesi sayısı 8'e katlandı. 3,4 milyonu İstanbul'da olmak üzere toplam doğalgaz abonesi sayısı 6 milyona yaklaştı. 2003'ten bu yana 61 şehrin 55 doğalgaz bölgesinin lisans ihalesi tamamlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber