Danıştay: Kapsamdışı statüde görev yapanlar kamu görevlisidir, yeşil pasaport alabilir

Haber Giriş : 04 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası ile Türk Telekomünikasyon AŞ, Botaş gibi kuruluşlar anonim şirket statüsüne dönüştürülmesine rağmen personeli her türlü kamu imkanlarından faydalanma olanağı elde etti.

Söz konusu kuruluşların anonim şirkete dönüştürülmesinin ardından İçişleri Bakanlığı, devlet memurlarının bu statüden çıkarılarak başka bir alanda istihdam edilmesi halinde yeşil pasapot alamayacağına karar verdi. Ancak İçişleri'nin bu kararına Halk Bankası AŞ Genel Müdürlüğünde çalışan Hüseyin Aydın'ın dava açtı. Danıştay'ın, İş Kanunu'na tabi olmakla beraber toplu iş sözleşmesine taraf olmadan istihdam edilen, yönetim kademelerinde çalışan kamu iktisadi kuruluşlarında sözleşmeli personel statüsüne son verilmesini takiben kapsam dışı personel uygulamasına tabi tutulan bu personelin, kamu görevlisi olduğu sonucuna ulaştı.

Danıştay'ın kararının ardından TC Ziraat Bankasında Genel Müdür Yardımcısı Şeref Aksaç yeşil pasaport almak üzere emniyete başvurdu. Emniyet tekrar bir üst makama danışma ihtiyacı duydu. İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği şu kararı bildirdi; "Danıştay 10. Dairesi'nin 24 Şubat 2004 günü verdiği kararına göre, İş Kanununa tabi olmakla beraber toplu iş sözleşmesine taraf olmadan istihdam edilen, genellikle yönetim kademelerinde çalışan kamu iktisadi kuruluşlarında sözleşmeli personel statüsüne son verilmesini takiben kapsam dışı personel uygulamasına tabi tutulan bu personelin konuya ilişkin Uyuşmazlık Mahkemesi Genel Kurul Kararı, Anayasa Mahkemesi Kararları da göz önünde bulundurularak kamu görevlisi olduğu sonucuna ulaşıldı.? İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin önerilerini dikkate alan Emniyet Genel Müdürlüğü de söz konusu kurumlarda yeşil pasaport verilmeyeceğine ilişkin genelgeyi durdurdu

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber