24 yıldır yasak; ama önüne gelen şehit derneği kuruyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Haziran 2007 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manavgat Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hasan Toptaş'ın, terör örgütü PKK elebaşısı Abdullah Öcalan ile samimi ilişkileri bulunan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'e Antalya'da 'onur belgesi' vermesi ile başlayan tartışma sürüyor.

2847 sayılı Askeri Dernekler Kanunu'na göre kurulmayan ve ismine şehit ya da gazi eklenerek oluşturulan derneklerin yasal olmadığı ve kapatılmaları gerektiği belirtiliyor. 24 yıl önce çıkartılan kanunun 'Yasaklar' bölümünde her ne şekilde olursa olsun 'gazi' ve 'şehit' isimleri kullanılarak Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehit Dul ve Yetimleri Derneği dışında başka bir dernek kurulamayacağı hükmü yer alıyor. Ancak, 1995 yılında İçişleri Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın emri ile Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adı altından kurulan derneklerin sayısı bugün 60'ı geçmiş. Ancak Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehit Dul ve Yetimleri Derneği dışında kalan bu dernekler hakkında açılmış onlarca kapatma davası bulunuyor.

Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Dernek Genel Başkanı Gazi Üsteğmen Taner Uran, bu tür dernekler için kapatma davaları açmaya başladıklarını, mahkeme kararı ile Denizli ve Kayseri'deki Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin kapatılarak mal varlıklarının kendilerine devredildiğini söyledi. Uran, İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı'nın bu tür derneklerin kurulmasına izin verilmemesine yönelik genelgesi bulunmasına rağmen valiliklerin bu derneklerin kuruluşuna izin vererek suç işlediğini öne sürdü. Uran, bu tür dernekleri, denetimsiz, üç beş kişinin bir araya geldiği içi boş oluşumlar olarak niteledi. Uran, "Bu yüzden siyasi malzeme olabiliyor ya da belli bir grubun güdümüne gidebiliyorlar. Bugün İP Genel Başkanı Perinçek'e onur belgesi verdiler. Yarın, Leyla Zana, Ahmet Türk ve Hatip Dicle'ye de basının önünde plaket verseler, beyaz güvercin uçursalar, bunun altından kim kalkacak?" diye konuşuyor.

Uran, dernek şubesinin açılabilmesi için kendilerinden izin alınması gerektiğine değinerek, "Adam on kişi ile dernek kurmuş sürekli başkan. Bizim derneğimizin kurulabilmesi için en az 55 kişi olması gerekir. Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı gelip denetleyebilir. Ama diğerleri şikayet olmadıktan sonra denetlenmiyor." şeklindeki sözleriyle kontrol altında olduklarına işaret ediyor. Uran'ın verdiği bilgiye göre şehit yakını olmayanlar Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehit Dul ve Yetimleri Derneği'ne üye olamıyor. Ancak diğer derneklerde "ben şehidi seviyorum" diyenlerin de üye yapılabildiğini belirten Uran, dernek kurmak isteyen il ve ilçelere kendilerinden yetki alma çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber