Bir okulda kadrolu mu yoksa sözleşmeli öğretmen mi norm kadro fazlası olur?

Bir okulda hem kadrolu öğretmen hem de sözleşmeli öğretmenler var ise ve ders yüküne göre ihtiyaç fazlası öğretmen durumu ortaya çıkmış ise sözleşmeli öğretmenlerden hangileri norm kadro fazlası öğretmen olarak belirlenecektir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Kasım 2018 15:00, Son Güncelleme : 27 Kasım 2018 09:39
Bir okulda kadrolu mu yoksa sözleşmeli öğretmen mi norm kadro fazlası olur?

Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğinin "İhtiyaç fazlası sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 18. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Eğitim kurumu ve/veya bölüm kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla bazı derslerin kaldırılması veya istihdam alanının daralması gibi nedenlerle öğretmen fazlalığı oluşması halinde, öncelikle sözleşmeli öğretmenler ihtiyaç fazlası öğretmen olarak değerlendirilir." hükümlerine göre bir okulda hem kadrolu öğretmen hem de sözleşmeli öğretmen var ise ve ders yüküne göre ihtiyaç fazlası öğretmen durumu ortaya çıkmış ise öncelikle sözleşmeli öğretmenler norm kadro fazlası öğretmen olarak belirlenecektir.

Örneğin; Bir okulda Türkçe branşında 42 saat ders yükü ve 3 öğretmen bulunmakta olup Öğretmenlerden ikisi kadrolu biri ise sözleşmeli öğretmendir. Bu durumda okuldaki ders yüküne göre Türkçe branşında bir ihtiyaç fazlası öğretmen bulunmaktadır. Yukarıda yer verdiğimiz yönetmelik hükmü gereğince de öncelikle sözleşmeli öğretmen norm kadro fazlası öğretmen olarak belirlenecektir.

Fakat aynı okulda Türkçe branşında 42 saat ders yükü ve 3 öğretmen bulunmakta olup Öğretmenlerden birisi kadrolu ikisi ise sözleşmeli öğretmendir. Yada bu okuldaki tüm öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olduğunu varsayalım. Bu durumda okuldaki ders yüküne göre Türkçe branşında bir ihtiyaç fazlası öğretmen bulunmakta olup sözleşmeli öğretmenlerden hangi öğretmenin norm kadro fazlası öğretmen olarak değerlendirileceği konusunda bir mevzuat hükmü ise bulunmamaktadır.

Yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere göre; kadrolu öğretmenlerin atama ve yer değiştirmelerinde "hizmet puanı" esası, temel ölçüt olarak alınmakta ve uygulanmakta olup, hizmet puanı; "Norm kadrosu fazlası öğretmenlerin tespitine ilişkin Danıştay'ın kararı"nda da açıkça "...yer değiştirme suretiyle atama işlemlerini beraberinde getiren norm kadro uygulanması bakımından da geçerlilik taşıdığı açıktır. Bir başka deyişle norm kadro fazlası öğretmenlerin tespiti ve yer değiştirmelerine ilişkin işlemlerde de "hizmet puanı" esasının göz önünde bulundurulması, zorunluluk arz etmektedir." şeklinde yer almıştır.

Sözleşmeli öğretmenler arasında hangisinin norm kadro fazlası olduğunun belirlenmesinde hizmet puanı uygulaması bulunmadığından atamaya esas puan yerine meslekteki kıdem dikkate alınarak hizmet süresinin belirleyici olması uygun olacaktır.

Bu durumda;

1-Hizmet süresi en düşük olan sözleşmeli öğretmenin,

2-Hizmet süreleri eşit olanlarda ise atamaya esas puanı en düşük olan sözleşmeli öğretmenin,

3- Bu şekilde de eşitliğin bozulmaması halinde kurada belirlenecek sözleşmeli öğretmenin

norm kadro fazlası öğretmen olarak değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Peki norm kadro fazlası olan sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirmeleri nasıl yapılacaktır?

Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğinin "İhtiyaç fazlası sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 18. maddesi 2. fıkrasındaki; "(2) (Değişik:RG-24/3/2018-30370) İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına valiliklerce atanır; bunlardan il içinde alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunmayanlar, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il dışında alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunan eğitim kurumlarına Bakanlıkça atanır. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri, bu fıkraya göre yapılması öngörülen görev yeri değişikliğini kabul etmemeleri halinde sona erer." hükümlerine göre norm kadro fazlası olan öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri yapılmaktadır.

Buna göre;

1-Norm kadro fazlası sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınarak atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarındaki boş norm kadrolara valiliklerce atanır.

2- Norm kadro fazlası sözleşmeli öğretmenlerden il içinde alanlarında öğretmen ihtiyacı bulunmayanlar, istekleri ve tercihleri de dikkate alınarak atamaya esas puan üstünlüğüne göre il dışında alanlarındaki boş norm kadrolara Bakanlıkça atanır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber