Mersin Devlet Hastanesinde, döner sermaye dağıtımı adaletli değil!
Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde Biyolog, Psikolog, Fizyoterapist, Diyet Uzmanı ve Sosyal Hizmet Uzmanı kadrolarında çalışan 17 kişi adına yazıyorum.
Bildiğiniz üzere Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Yasası değişmiştir.Ancak kanımızca yeni uygulama haksızlıklarla doludur. Öyle anlaşılıyor ki döner sermaye dağıtımında eğitim seviyesi de kriter olarak alınmıştır. Buna göre personelin alacağı döner sermayenin hesaplanmasında Uzman Hekimler ayrı çarpandan, Pratisyen Hekimler ayrı, Sağlık Hizmetleri Sınıfı Personel (Hemşireler) ayrı ve Yardımcı Sağ.Hiz.Sınıfı(Hizmetliler) ile Teknik Hizmetler Sınıfı Personeli (Teknisyenler) ayrı çarpan katsayıları dikkate alınarak hesaplanmaktadır.Hesaplama aşağıdaki formulasyona göre yapılmaktadır;
Net Performans Puanı= (Hastane Hizmet Puan Ortalaması X Hizmet Alanı-Kadro Unvan Katsayısı X Aktif Çalışılan Gün Katsayısı X Serbest Meslek Katsayısı ) + Mesai Dışı Çalışma Puanı
Ancak bu uygulama kendisi ile çelişmekte ve personel arasında büyük gelir dengesizlikleriyle haksızlıklara neden olmaktadır.Örneğin bir Md.Yrd. 4 yıllık bir fakülte mezunudur ve 0.6 ile, bir Eczacı yine 4 yıllık bir fakülte mezunudur ve 0.7 çarpanıyla döner sermayeden pay almaktadır.Oysa yukarıda sıralanmış olan meslek çalışanları (Biyolog, Psikolog, Fizyoterapist vs.) da 4 yada 5 yıllık fakülte mezunu olmalarına rağmen döner sermaye hesaplanmasında 0.4 çarpanıyla değerlendirilip buna göre pay almaktadırlar.Bu da şu anlama gelmektedir; 0.7 ile çarpılan Eczacının döner sermayesi aylık yaklaşık 770 milyon TL iken bir Psikolog yada Biyolog 0.4 ile çarpıldığı için yaklaşık 440 milyon TL almaktadır.Eğitim seviyesi aynı olduğu halde neden bazı meslek çalışanları diğerlerine oranla daha fazla döner sermaye almaktadır?
Diyelim ki bu katsayılar çalışma miktarına ve döner sermaye gelirlerine katkıda bulunma oranına göre hazırlanmış olsun.O zaman yine haksızlık vardır, çünkü bir Eczacının yada Müdür Yardımcısının döner sermaye gelirlerine doğrudan katkısı yoktur oysa Psikologlar ve Fizyoterapistler doğrudan hastaların tedavisine katılıp yaptıkları işlemler faturalandırıldığı için direkt katkıları olmaktadır.
Peki durum böyle olduğu halde neden Sağlık Bakanlığı bizlere böylesi haksız davranmaktadır? Bizler bu duruma gerçekten anlam veremiyoruz.Konuyla ilgili şikayetlerimizi defalarca Sağlık Bakanlığına ilettiğimiz halde herhangi bir sonuç yada en azından cevap alamadık.Ülkemiz genelinde bu meslek gruplarında çalışan yüzlerce insan bu uygulamadan mağdur olmuştur ve olmaya devam etmektedir.
Not. Hizmet Alanı-Kadro Unvan Katsayıları uzun bir tabloda yer aldığı
için teknik nedenlerle gönderemiyorum.Konuyla ilgili bilgilere Sağlık Bakanlığı
sitesinden (www.saglik.gov.tr)
adresinden Ek Ödeme Yönergesi ve Birinci, İkinci ve Üçüncü Basamak Ek Ödeme
Yönergelerinde Değişiklik adlı bölümlerden ulaşabilirsiniz.