MHP, Cumhurbaşkanı Sezer'in rektörlük seçimini sert ifadelerle eleştirdi

Haber Giriş : 06 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, "Seçimin Cumhurbaşkanı'nın şahsi tercihinden ibaret bir dayatma halini aldığını'' söyledi.

Şandır, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, rektörlük seçimlerindeki tutumu dolayısıyla Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i eleştirdi.

Kıbrıs, Kuzey Irak ve zirve toplantılarında, Cumhurbaşkanlığı dahil devletin hiçbir kuruluşunun tutarlı davranış almadığını öne süren Şandır, ''Dış ilişkilerdeki bu gelişmeler ortada dururken, Sayın Cumhurbaşkanı'nın 22 üniversiteye rektör atamasında hiçbir hassasiyet göstermediğini üzüntüyle gördük' diye konuştu.

Şandır, rektör atamalarının, ''kamu vicdanını rahatsız edecek türden'' olduğunu ifade etti. Sezer'in bin 64 oy alan rektör adayı yerine, 366 oy alan adayı rektör olarak atamasını örnek gösteren Şandır, bu tutumu, ''tam anlamıyla bir çelişki'' olarak değerlendirdi.

Öğretim üyelerinin ortaya koyduğu iradenin dikkate alınmamasının, demokrasi adına düşündürücü olduğunu belirten Şandır, ''Özellikle milli duruşu ve Atatürkçü tavrı olan adayların en yüksek oyu almasına rağmen atanmaması akılları karıştırmıştır'' dedi. Şandır, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Cumhurbaşkanı tarafından yapılan rektör atamaları, şu anlama da gelmektedir: Yasayla iradesini ortaya koymasını istediğiniz öğretim üyelerinin, 'siz her ne kadar böyle bir tercihte bulunduysanız da bunun çok da önemi yoktur. Asıl olan, yasanın verdiği yetkiyi kullanmaktır' Bu tutum, kanun devleti ile hukuk devletinin bir kez daha karşı karşıya getirilmesi anlamına gelmektedir.''

''ETİK YÖNDEN ARIZALI''
Rektörlük seçimlerinin, öğretim üyelerinin seçimi olmaktan çıktığını, Cumhurbaşkanı'nın şahsi tercihinden ibaret bir dayatma halini aldığını ileri süren Şandır, ''Bu seçimlerde onca öğretim üyesinin figüran olarak kullanılmasının bir anlamı var mıdır? Yetkililerin demokrasiyle tiranlığı karıştırma hakkı var mıdır?'' diye sordu.

Şandır, cumhurbaşkanına yasayla verilen üç adayı bire indirme yetkisinin, mutlak değil, istisnai olarak anlaşılması gerektiğini kaydederek, Sezer'in bu yetkiyi, ''neredeyse en yüksek oyu alan adaylar aleyhine sürekli kullanılan bir kural haline getirdiğini'' savundu.

Rektör atamalarının, ''etik yönden arızalı, hakkaniyetsiz ve tutarlılıktan yoksun'' olduğunu ileri süren Şandır, ''Cumhurbaşkanı da olsa hiç kimsenin devletin yüce makamlarını yıpratmaya ya da yıpratıcı uygulamalara kalkışmaya hakkını olmadığını düşünüyoruz. Bu atamalar, rektörlük seçimlerinin siyasallaştırıldığı kaygısını da yaygınlaştırmıştır'' dedi.

Bir soru üzerine Şandır, yetkililerin, yetkilerini kullanmasının kişiliği ile ilgili olduğunu kaydederek, meselenin kanundan öte, kişilik meselesi olduğunu söyledi.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber