Sağlık Bakanlığından 'Sağlık Hizmeti Satın Alımlarına' ilişkin Genel Yazı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Haziran 2007 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

.??? VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)

İlgi: a) 27.06.2003 tarihli ve 2003/70 sıra nolu Genelge.
b) 28.02.2007 tarihli ve 2007/13 sıra nolu Genelge.
c) 05.10.2005 tarihli ve B.10.0.APK.0.00.00.00/6691 sayılı Genel Yazı.

Bilindiği üzere, 8 Sıra Numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği, 15.06.2007 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere kapsamı dâhilinde bulunan hak sahiplerine uygulanmak üzere 25.05.2007 tarih ve 26532 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde; ??Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, müracaat eden Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişileri, sadece tetkik ve/veya tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemezler. Bu hüküm, Kurum ile sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşları için, Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra uygulamaya konulur.

Bu süre içerisinde, Kurum ile sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca, Tebliğ eki ?Tomografi, MR, vb. İleri Tetkik İşlemleri Sevk Formu? (EK-1/D) eksiksiz olarak düzenlenerek sevk işlemi yapılabilecektir. Kurum ile halen tetkik/tahlil sözleşmeleri bulunan merkezlerin bu sözleşmeleri, Tebliğin yürürlük tarihinden 120 gün sonra fesih edilecektir.

Sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilirler. Bu şekilde hizmet alınan sağlık kurum ve kuruluşlarının listesi, hizmeti alan sağlık kurum ve kuruluşunca Kuruma bildirilir. Hizmet alımı yoluyla sağlanan ve Kuruma fatura edilebilir tetkik ve tahlil bedelleri, sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde üretilen hizmetlerden ayrımı yapılmaksızın, Tebliğ esasları doğrultusunda ödenir. Sağlık kurum ve kuruluşlarınca, hizmet alımına ilişkin bilgi ve belgeler istenildiğinde Kuruma ibraz edilecektir?? şeklinde hüküm,

8 Sıra Numaralı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde; ??Sağlık kurum ve kuruluşları, hastaları sadece tetkik veya tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemezler. Bu hüküm, resmi sağlık kurum ve kuruluşları için, Tebliğin yürürlük tarihinden itibaren 120 gün sonra uygulamaya konulur. Bu süre içerisinde, resmi sağlık kurumlarınca, Tebliğ eki ?Tomografi, MR, vb. İleri Tetkik İşlemleri Sevk Formu? (EK?1/D) eksiksiz olarak düzenlenerek sevk işlemi yapılabilecektir.

Sağlık kurum ve kuruluşları, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilirler?? şeklinde hüküm yer alarak,

Sağlık kurum ve kuruluşlarının hastaları sadece tetkik veya tahlil için başka bir sağlık kurum veya kuruluşuna sevk edemeyecekleri esası getirilmiştir. Bunun yanında sağlık kurum ve kuruluşları, bünyelerinde yapılamayan tetkik ve tahlilleri hizmet alınması yoluyla başka sağlık kurum veya kuruluşlarından alabilecekleri hususu ayrıca belirtilmiştir.

Bakanlığımıza bağlı kurum kuruluşlarımıza müracaat eden hastaların mağdur edilmemeleri, muayene olmak için gittikleri sağlık kurum ve kuruluşlarında mümkün olan en fazla hizmeti alabilmeleri için kurum idarecilerinin uygulamaların yürürlüğe gireceği tarihe kadar gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

Bu çerçevede kurumlarımıza aşağıda belirtilen hususların hatırlatılmasında fayda mülahaza edilmiştir.
a) Bilindiği üzere, Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşımızın sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaşması sonucunda, sağlık kurumlarımızın hasta potansiyeli artmıştır. Bununla beraber hastalık profillerinin değişmesi, birçok hastalığın tanı ve tedavisinin yüksek teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla sağlanabilir hale gelmesi, teknolojilerinin hızla değişmesi gibi sebeplerle tetkik ve tedavide kullanılan tıbbi cihazların satın alma yoluna ilaveten hizmetin gerekli kıldığı durumlarda hizmet satın alımı yoluyla da teminine karar verilmiş ve bu amaçla ilgi Genelgeler yayımlanmıştır. Bu nedenle hizmetin gerekli kıldığı durumlarda ilgi Genelgeler doğrultusunda gerekli hizmet satın alımlarının yapılması gerekmektedir.

b) Diğer taraftan 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı ?Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki Kanun?un 3 üncü maddesine 5335 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile eklenen ?Bu Kanuna tâbi döner sermayeli işletmeler, gerekli gördükleri hallerde sundukları hizmetleri, Bütçe Uygulama Talimatında belirlenen fiyatları aşmamak üzere belirleyecekleri fiyat üzerinden, birbirlerinden temin edebilirler.? şeklindeki hüküm ile de kurumlarımızın birbirlerinden hizmet almaları yolunun açık olduğunun bilinmesinde fayda vardır.

Anılan hükme istinaden döner sermayeli işletmelerimizin birbirlerinin sunmuş olduğu hizmetlerden faydalanabilmeleri noktasın da; hizmetin nasıl sunulacağına ve ödemelerin ne şekilde yapılacağına ilişkin esasların belirlendiği bir protokolün düzenlenmesi, ayrıca bu protokolün hizmeti sunan ve hizmeti alan her iki kurumun harcama yetkilisi tarafından imzalanması gerekmektedir.

Diğer taraftan her iki işletme arasında alım-satımı yapılan hizmetin, hastaya sağlık hizmeti sunan işletme tarafından hastanın sosyal güvenlik kurumuna fatura edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca bu hizmetlerden elde edilecek sadece bir gelir olduğu düşünüldüğünde, her iki işletmenin hastaya hizmet sunmak üzere bir birlerinden temin ettikleri hizmetlerden ayrı ayrı Hazine Hissesi, SHÇEK ve Bakanlığımız Merkez Hissesi payı yatırmamaları için söz konusu hizmet alımlarının muhasebe işlemlerinde ilgi (c) yazı ekinde gönderilen Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün 12.08.2005 tarihli ve 15124 sayılı görüşlerine göre hareket edilmesi gerekmektedir.

Bilgilerini ve konunun iliniz dâhilindeki Bakanlığımıza bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurulması hususunda gereğini önemle rica ederim.


Memet ATASEVER
Bakan a.
Başkan V.

DAĞITIM:
Gereği: Bilgi:
-81 İl Valiliğine - Teftiş Kurulu Başkanlığına
 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber