Kamu Bankası Çalışanları Platformunun basın açıklaması
7 Temmuz 2004 Çarşamba günü Hazine müsteşarlığının önünde yapılan basın açıklamasıdır
Derdimizi anlatana kadar, derdimiz anlaşılana kadar tekrar geleceğiz.
Bundan tam beş ay önce bir kış günü yine buradaydık. Kamu bankalarından istekleri dışında diğer kamu kurumlarına gönderilen eski kamu bankası çalışanlarının sorunlarını dile getirdik, çözüm istedik. Yapılan nakil işlemlerinin yasaya aykırı olduğunu, binlerce idari davanın kamu bankalarını beklediğini hatırlattık. Ancak, beş ay sonra tekrar burada olmamız, hala yapılan yanlışların devam ettiğinin göstergesidir. Demek ki, sorunlarımöız önemsenmemiş, söylediklerimiz dikkate alınmamış. Şunun özellikle bilinmesini istiyoruz. Derdimizi anlatana kadar, derdimiz anlaşılana kadar ve çözüm bulana kadar gerekirse tekrar buraya geleceğiz. Dün bir kuruluş olarak buradaydık, şimdi üç kuruluş birlikteyiz. Yarın katlanarak, büyüyerek burada olacağız. Bizler omuz omuza, sırt sırta verdik. güçlerimizi birleştirdik. Ya hakkımız olanı alacağız, yada hakkımız olanı alacağız.
Yargı kararlarının önü kesilmek isteniyor.
Şimdiki hükümet de geçmiş hükümetin yaptığı yanlışların faturasını da eski banka çalışanlarına çıkarmak için yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Kamu bankalarının özelleştirilmesi için çıkarılan yasada iki defa değişiklik yapılarak kazanılmış haklarımıza el konulması yetmiyormuş gibi şimdi de yargı kararlarıyla eski görevlerine atanan banka çalışanlarını tekrar göndermek için yasa çıkarılıyor.
4 bin Pamukbank çalışanı hülle yoluyla kamu personeli yapılacak.
Bir taraftan, 15 binden fazla çalışanı "İstihdam Fazlası Personel" diye diğer kamu kurumlarına adeta sürgün edeceksiniz, diğer taraftan "kamu bankalarının personel ihtiyacı var diye Pamukbank'ın 4 bin personelini hülle yoluyla HalkBankasına aktaracaksınız. 10 Temmuz Cumartesi günü KPSS yapılacak. Yüzbinlerce işsiz genç kamuda bir görev alabilmek için ter dökecek. Küçük bir azınlık da belki bu amacına ulaşacak. Oysa, hiç bir kamu sınavından geçmemiş, kamu personeli olabilecek nitelikleri bulunup bulunmadığı bilinmeyen 4 bin Pamukbank çalışanı, bir yasa maddesiyle elini kolunu sallaya sallaya kamu personeli olacak. Sonra da emekli olmak isteyene %20 fazla ikramiye ödeyeceksin. Soruyorum, bunun hak, bunun hukuk, bunun adalet neresinde. Bu kişiler başarılydı da bankaları neden battı.
Hazine 3 katrilyon daha ödeyerek banka satın alacak
Yasa tasarısına göre Pamukbank'ın Halk Bankasına devri için hazinenin yani bizlerin cebinden 3 katrilyon daha çıkacak. Yani kamu bankalarına hükümet alıcı bulamazken, kamulaştırılan bir bankanın bir başka kamu bankasına devri için üste para verilecek. Bunun adı devir değildir. Bu birilerini kurtarma operasyonudur.
Hükümet iktidar ömrüyle özelleştirme süresini eşitlemeye çalışıyor
Daha önce yasada 3 yıl olarak belirlenen ve bundan sekiz ay önce dolan sürenin yasa tasarısında 4,5 yıl daha uzatılması planlanıyor. Hani, kamu bankalarına 3 yılda satılacaktı. Hani, yeniden yapılandırma 2002 yılının Haziran ayında tamamlanmıştı. Madem bu bankalar hala kamuda kalacaktı, bu bankaların personel ihtiyacı vardı. 15 binden fazla eski banka çalışanının suçu günayı neydi? Bizleri kolumuzdan tuttuğunuz gibi adeta bir eşya gibi dileğiniz yere fırlattınız. bizleri neden İFP yaptınız.
Madem özelleştirme olmayacaktı, neden gittiğimiz kurumlarda maaşımızı dondurdunuz, unvanlarımıza el koydunuz. Şahsa bağlı haklarımız yasa gereği bir yıl sonra ortadan kalkacakken, özelleştirmenin 4,5 yıl daha uzatılması vidana, insan haklarına sığar mı? Yasayla vatandaşın kandırılması Hukuk Devleti ilkesiiyle bağdaşır mı?
Kamu bankalarında adeta yalancı çoban misali bir özelleştirme masalı anlatılırken, hükümet aslında uzattığı süreyle iktidar ömrünü de eşitlemeye çalışıyor.
Bu nedenle;
- Tüek Telekom yasasında olduğu gibi kamu bankalarında da kamu hisseleri yüzde 50'nin altına düşünceye kadar, her iki statüde de personel çalıştırılmasının sağlanmasını,
- Kamu bankalarının personel ihtiyacının diğer kurumlara gönderilen eski personelden karşılanmasını,
- Kamu bankaları özelleştirilinceye kadar, diğer kurumlara naklen atanan eski banka personelinin bankadaki özlük haklarının ödenmeye devam edilmesini,
talep ediyoruz.
Ayhan Çivi
BÇS Genel Başkanı
Baki ZAZA
KAMUBANK DER Başkan Yardımcısı
N. İlter ERTUĞRUL
KİGEM Yönetim Kurulu Üyesi