Memura sıcak tatilinde yetki Valilerde...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 20:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN 'TATİL' GENELGESİ

- BAKANLIK, HAVA SICAKLIĞININ ZİRVE YAPACAĞI ÇARŞAMBA VE PERŞEMBE GÜNÜ 'İDARİ TATİL' İLAN EDİLMESİ YÖNÜNDE 'TAVSİYE' KARARI ALDI

- SAĞLIK BAKANLIĞI TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRÜ BUZGAN:

- "VALİLİKLERE, İLLERİNDEKİ KOŞULLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK GEREKİRSE MESAİ ŞARTLARININ YENİDEN DÜZENLENMESİ, ÇALIŞANLARIN KANUNİ ŞARTLAR ÇERÇEVESİNDE İZİNLİ SAYILABİLMELERİ KONUSUNDAKİ YETKİLERİNİ HATIRLATAN BİR GENELGE GÖNDERDİK"

YUSUF ZİYA ERARSLAN

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, hava sıcaklığının zirve yapacağı Çarşamba ve Perşembe günlerinde 'idare tatil' ilan edilmesi yönünde tavsiye kararı verirken, kararın uygulanması valiliklerin yetkisine bırakıldı.

Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgede, illerdeki hava koşulları göz önünde bulundurularak gerekirse mesai şartlarının yeniden düzenlenmesini, çalışanların kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayılmalarını önerdi. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan, düzenlediği basın toplantısında, yayımladıkları genelge ve mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ilişkin uyarılarda bulundu. Küresel ısınmanın aşırı sıcaklar ve

dengesiz yağışlar olarak tüm dünyada etkini gösterdiğini hatırlatan Buzgan, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Çarşamba ve Perşembe günü başta olmak üzere bu hafta içinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini ifade etti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, hafta sonu hava sıcaklıklarının Aydın'da 44, Muğla'da 42, İzmir, Antalya ve Balıkesir'de 41 derece ölçüldüğünü hatırlatan Buzgan, son tahminlere göre Afrika üzerinden gelen ikinci sıcak hava dalgasının Salı ve Çarşamba günü başta Marmara, Ege ve Akdeniz olmak üzere tüm yurtta etkili olmasının beklendiğini ifade etti.

26-27 Haziran günlerinde sıcaklık değerlerinin Aydın'da 45, Manisa'da 43, Adana'da 42, İstanbul'da 39 ve Ankara'da 38 dereceye ulaşmasının beklendiğini belirten Buzgan, konuya ilişkin bir genelgeyi valiliklere gönderdiklerini kaydetti.

Sürekli ilaç kullananlar, bebekler, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar, alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olanların sıcaklar nedeniyle risk grubunda yer aldığını belirten Buzgan, aşırı sıcakların başta beyin olmak üzere çeşitli organlarda hasara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Turan Buzgan, 4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayanlar, bakıma muhtaç olanların, gebelerin ve açık alanda çalışanların sıcaklıklardan özellikle korunmaları gerektiğini söyledi. Buzgan, basın toplantısında sıcak havalardan zarar görmemek için yapılması gerekenleri de anlattı. Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiği tavsiyesinde bulunan Buzgan, bununla birlikte bol sıvı alınmasını, açık renkli kıyafetler giyilmesini önerdi.

Valiliklere gönderdikleri genelgede, bölgenin şartları dikkate alınarak mesai saatlerinin düzenlenebileceğini hatırlattıklarını ifade eden Buzgan, ilk etapta kronik hastalığı olanlar, açık alanda çalışanlar, engelliler ve hamilelerin çalışma şartları açısından ayrıca değerlendirilerek gerekirse kanuni şartlar çerçevesinde izinli sayılabileceğini, sıcaklık değerlerinin hayatın genelini olumsuz etkilemesi durumunda ise diğer kamu görevlileri için de çalışma saatlerinin yeniden düzenlenebileceğini

belirttiklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber