Gökçek: Disneyland, Eskişehir yolu 37. km'ye yapılacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2007 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- TÜRKKONUT 22. OLAĞAN GENEL KURULU

- BAŞBAKAN YARDIMCISI ŞENER:

- "MORTGAGE'NİN SADECE KONUT SEKTÖRÜNÜ DEĞİL, EKONOMİYİ DE BÜYÜTECEĞİ VE GELİŞTİRECEĞİ AÇIKTIR"

- "DÜZENLEMENİN ÖNEMLİ SONUÇLARINI ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ"

- "BUGÜN ÜLKEDE KONUT İHTİYACI VARDIR VE YARIN DA DEVAM EDECEKTİR"

(FOTOĞRAFLI)

MUAMMER TAN

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, kamuoyunda 'mortgage' olarak bilinen konut kredi sisteminin sadece konut sektörünü değil, ekonomiye de büyüteceği ve geliştireceğini söyledi.

Türkiye S.S. Yapı Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜRKKONUT) 22. Olağan Genel Kurulu, Sheraton Otel'de başladı. Genel kurula Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu ile belediye başkanları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Başbakan Yardımcısı Şener, Türkiye'de kentleşmenin devam ettiğini ve bunun da konut ihtiyacının uzunca bir süre devam edeceğinin

göstergesi olduğunu söyledi. Ülke nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturan genç nüfus ile kırsaldan kentte göçün konut ihtiyacını sürekli kıldığına işaret eden Şener, yıllık 550 bin konut ihtiyacına karşın, son 2 yıl baz alındığında 250 bin konut yapıldığını kaydetti.

"Bugün ve yarın itibariyle konut ihtiyacı vardır" diyen Şener, hükümet olarak aradaki açığı kapatmak için çözüm yollarının araştırıldığını vurguladı. Son 4 yılda konut sektöründe iki önemli adım atıldığını belirten Şener, şöyle devam etti:

"Bunlardan birincisi TOKİ'nin yeni bir aktivite kazanması ve konut açığını kapatmak için ortaya koyduğu çabadır. Son 4 yılda Türkiye'nin neresine giderseniz gidin TOKİ'nin yaptığı modern kent görüntülerine rastlarsınız. Son dönemde TOKİ, 180 bin konutu tamamladı. 280 bin konutta bitirilme aşamasında. Burada TOKİ'nin çok başarılı bir çalışma yaptığını kabul etmek gerekir. Hükümetin konut sektöründeki ikinci önemli adımı ise kamuoyunda 'mortgage' olarak bilinen konut kredi sisteminin geliştirilmesidir. Bu

düzenlemenin sadece konut sektörünü değil, ekonomiye de büyüteceği ve geliştireceği açıktır."

Kredili konut sistemiyle Türkiye'de çok önemli bir mekanizmayı kurduklarını ve yerleştirdiklerini dile getiren Şener, "Önümüzdeki yıllarda bunun önemli sonuçlarını hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de, belediye olarak yürütülen projeler hakkında bilgiler vererek, Ankara'yı bir tıp merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bu kapsamda özel hastaneleri teşvik ettiklerini belirten Gökçek, ABD'nin Houston kentinde olduğu gibi branşlaşmış hastaneleri tek bir noktada toplayarak Ankara'yı tıbbın merkezi haline getireceklerini ifade etti. İstanbul'un elinde bulunan ticareti Ankara'ya kazandırmak içinde çalışmaların devam ettiğini anlatan Gökçek, 10 yeni

ticaret merkezinin inşasının devam ettiğini ve bu merkezlerin klasik ticaret merkezlerinin aksine 'orijinal' yapılar olacağını bildirdi. Gökçek, ayrıca Eskişehir yolunun 37. kilometresine TOKİ ile birlikte 3 milyon metrekarelik bir alana 'Disneyland' yapılacağını kaydetti. Ankara'nın yıllık 40-50 bin konut ihtiyacı bulunduğuna dikkat çeken Gökçek, kentsel dönüşüm projelerine de büyük önem verdiklerini ve TOKİ ile birçok proje yürüttüklerini söyledi.

TOKİ Başkanı Bayraktar ise, TOKİ'nin son dönemde sektöre yeni bir açılım getirdiğini ve 1. konut hamlesi kapsamında 280 bin konut projesinden 140 binini bitirdiğini belirtti. Kurumun Hazine'den ödenek almadan kendi kaynaklarını kullandığını hatırlatan Bayraktar, yürütülen projeler kapsamında şehit yakınlarına ve gazilere 25 yıla varan ve sıfır faiz oranıyla konut edinme imkanı sağlandığını dile getirdi.

TÜRKKONUT Genel Başkanı Yılmaz Odabaşı da, Türkiye'de 2.5 milyon barınabilir konut bulunduğunu, AB standartlarına ulaşabilmek için kentsel dönüşüm projelerine önem verilmesi gerektiğini ifade etti. TOKİ'yi 4.5 yıllık süreçte göstermiş olduğu performanstan dolayı kutlayan Odabaşı, Türkiye'de yıllık 300 bin konuta ihtiyaç bulunduğunu söyledi. TOKİ'nin asli görevine geri dönerek, afet bölgeleri gibi alanlarda hizmet vermesini isteyen Odabaşı, ayrıca parça yerleşim yerleri yerine 20-30 bin konutluk

üniversite kentlerin kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından konut sektörüne hizmetlerinden dolayı Bakan Şener'e plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber