Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerine ilişkin Maliye Bakanlığı Yazısı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Temmuz 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü

SAYI :B.07.0.BMK.0.06.012.390 29.06.2007 12633

KONU : Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri

....??????. BAKANLIĞINA

???????. BAŞKANLIĞINA

???????. MÜSTEŞARLIĞINA

???????. GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Bilindiği üzere; 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun Ek 2 nci maddesinde ?Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanuna göre tedavi yardımı verilen kişilerin sağlık harcamalarını karşılamakla görevli kurumlar; sağlık yardımlarını karşıladığı sigortalı, iştirakçi, emekli ve diğer hak sahipleri için Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık kuruluşları tarafından verilecek sağlık hizmetlerini doğrudan hizmet alımı sözleşmesiyle sağlamaya yetkilidir.

Sağlık Bakanlığı, sözleşmede belirtilen tutar karşılığında yukarıda belirtilen kurumların sağlık yardımlarını karşıladığı kişilere bu basamak ve kuruluşlarda verilmesi gereken her türlü sağlık hizmetini sunmakla yükümlüdür ve sözleşmede belirlenen tutar dışında bu kurumlardan ve sağlık yardımı sağlanan kişiden ayrıca bir bedel isteyemez.

Sözleşme ile doğrudan temin edilmesi öngörülen hizmetler için kurumlara ayrıca fatura ve dayanağı belge gönderilmez.

Bu basamak kapsamında sağlık hizmeti verilecek kişileri ve sağlık hizmetlerini belirlemeye, bu basamaktan ikinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına yapılacak sevkin usul ve esaslarını belirlemeye, Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu müştereken yetkilidir.? hükmü yer almaktadır.

Anılan kanun hükmüne dayanılarak, ?Sağlık Bakanlığına Bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarınca Verilen Sağlık Hizmetlerinin Hizmet Alıcıları Tarafından Doğrudan Hizmet Alımı Sözleşmesiyle Teminine İlişkin Esas ve Usuller? belirlenmiş ve Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığı arasında ?Hizmet Alım Sözleşmesi? imzalanmıştır.

Bu çerçevede, Genel Bütçe kapsamındaki kamu idarelerine yönelik olarak aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

I- Hizmet Alım Sözleşmesinde Yer Verilen Hususlar

1- Sağlık Bakanlığı, Genel Bütçe kapsamında yer alan kamu idarelerinde görev yapan ve tedavi giderleri Genel Bütçe ödenekleri ile karşılanan personele ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere 01.07.2007 - 31.12.2007 tarihleri arasında birinci basamak sağlık kuruluşlarında (sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezleri ile toplum sağlığı merkezleri) verilen her türlü sağlık hizmetini (bu basamakta sunulan 112 Acil sağlık hizmetleri dahil) sunmakla yükümlüdür.

2- Sağlık Bakanlığının sunmakla yükümlü olduğu anılan sağlık hizmetlerinin bedelleri Bakanlığımız bütçesinden ve doğrudan Bakanlığımız tarafından Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Merkez Saymanlığına ödenecektir.

3- Sağlık Bakanlığı, sözleşme ile doğrudan temin edilen anılan sağlık hizmetleri için Genel Bütçe kapsamında yer alan kamu idarelerinden ve hizmetten yararlanan kapsamdaki personelden ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerden bir ödeme talebinde bulunmayacak, idarelere fatura ve dayanağı belge göndermeyecektir.

II- Genel Bütçeli İdareler Tarafından Uyulması Gereken Hususlar

1- Genel Bütçe kapsamındaki kamu idareleri, Sağlık Bakanlığına bağlı birinci basamak sağlık kuruluşları tarafından, Genel Bütçe kapsamında yer alan kamu idarelerinde görev yapan ve tedavi giderleri Genel Bütçe ödenekleri ile karşılanan personele ve bakmakla yükümlü oldukları kişilere 01.07.2007 tarihinden önce sunulan sağlık hizmeti bedellerini kendi bütçelerinden ödeyeceklerdir.

2- Genel Bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin, Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalan sözleşme ile doğrudan temin edilen ve bedeli Bakanlığımız tarafından ödenecek olan 01.07.2007 ? 31.12.2007 tarihleri arasındaki sağlık hizmetleri için Sağlık Bakanlığına hiçbir şekilde her hangi bir ödeme yapmamaları gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğini önemle arz/rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber