Fırıncılar yüzde 15 zam peşinde

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 06 Temmuz 2007 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, kuraklık ve üretimin düşmesi gerekçesiyle un sanayicilerinin spekülatif bir şekilde un fiyatlarını artırdığını belirterek, ?Un fiyatları düşürülmezse, ekmekte yüzde 10-15'lik zam kaçınılmaz? dedi.

Kuraklık nedeniyle buğday rekoltesinde yüzde 10'luk bir düşüş yaşandığını, bunu fırsat bilen tüccarın da sürekli buğday topladığını anlatan Balcı, üreticinin de fiyatlarda artış beklentisi ile ürününü satmadığını söyledi.

TÜCCAR FIRSAT BİLDİ

Normalde 1-1,5 milyon ton stok bulundurması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) stoklarının 300 bin ton düzeyinde kaldığını kaydeden Balcı, bu gelişmeleri fırsat bilen un sanayicilerinin de 50 kilogramlık unun çuval fiyatını 32 YTL'den 37-39 YTL'ye yükselttiğini belirtti. Balcı, şöyle devam etti: ?TMO'nun stoklarının düşük düzeyde kalması, tüccarın iştahını kabartıyor. Fiyat artışı beklentisi ile daha fazla buğday alıp stokluyorlar. Un fiyatlarındaki artış düşürülmezse, ekmekte yüzde 10 fiyat artışı zorunlu olur. Un fiyatları düşürülmezse ve diğer girdilerde de artış olursa, zam oranı yüzde 15'e çıkar.? Türkiye genelinde ekmeğin kilogram fiyatının 2 YTL'nin altında olduğunu hatırlatan Balcı, ekmek maliyetinin yüzde 30-40'ının undan, yüzde 25'inin işçilikten, kalanının da diğer giderlerden kaynaklandığını belirtti.

VATANDAŞ MAĞDUR

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ekmek Tebliği'nde yapmayı planladığı değişiklik ile ekmekte gramaj sınırlandırmasını kaldırmayı öngörüyor. Böylece fırıncılar, istediği büyüklükte ekmek satabilecek. Vatandaş ise, 200 gram ekmek aldığını sanarak, 150-180 gram ekmek alıyor ve mağdur oluyor? dedi.

BUGDAYIN PAYI YUZDE 21

Fırıncılar ekmeğe zam yapmak için hazırlıklara başlarken; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), yapılan farklı açıklamalar üzerine buğday-ekmek fiyatı konusunda bir hesaplama yaptı. TMO, ekmeğin maliyetinde buğdayın payının yüzde 21 olduğu hesaplandı. Buna göre piyasada 50 YKr'ye satılan 300 gramlık ekmeğin içinde 10 YKr'lik buğday var.. Hesaplamalara göre, unun maliyetinin yüzde 70'ini buğday oluşturuyor. Ekmeğin maliyeti içinde unun payı ise yüzde 30. Geri kalan yüzde 70'lik maliyeti, genel imalat giderleri, işçilik giderleri, fırıncı kârı, bayi ücreti oluşturuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber