Bakanlıktan nikâh hediyesi: Sağlık raporu ücretsiz

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Temmuz 2007 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, sağlık ocaklarını sosyal güvencesi olmayanlara ücretsiz hale getirmenin ardından evlenecek çiftleri sevindirecek bir yeniliğe daha imza atıyor. Bakanlığın hazırladığı taslağa göre nikâh için gerekli olan sağlık raporundan ücret alınmayacak.

Gelin ve damadın, nikah masasına oturmadan önce sağlık kurumlarından rapor alması gerekiyor.

Bir kişi için 9 YTL'ye verilen rapor için, birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücret alınmayacak. Maliye Bakanlığı'nın da olumlu yaklaştığı değişiklik, ayrıca işe giriş ve ehliyet raporu ile kanser tarama belgeleri için para alınmayacağına yönelik düzenlemelerin yolunu açıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunacağı taslağın kabul edilmesi bekleniyor.

Yapılan çalışmayı Zaman'a değerlendiren Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, "Maliye Bakanlığı taslaktaki değişikliklerin hayata geçirilmesi yönünde bizimle aynı düşünüyor. Kuvvetle muhtemeldir ki söz konusu hizmetler sağlık ocaklarında bedava olacak." diye konuştu. Sağlık ocaklarında faturalandırma ve muhasebeyi kaldırmak istediklerini belirten Buzgan, sosyal güvencesi olmayanlara ücretsiz muayene imkanı tanınmasının da aynı amaca yönelik olduğunu ifade ediyor. Düzenlemelerin devlete getireceği maliyetin yüksek olmayacağını kaydeden Buzgan, "2006 yılında birinci basamak sağlık kuruluşlarının yaptığı tahsilat ortada. Evlilik, ehliyet ve işe giriş için alınan sağlık raporlarından elde edilen gelir birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan tahsilatın yüzde 1'ini oluşturuyor. Bu nedenle bütçeye ek bir yük getirmeyecek." diyor. Söz konusu işlemlerden ücret alınmamasının kamu kurumlarında tasarruf getireceğine inanan Buzgan, faturalama ve belgeleri takip etmek için istihdam edilen elemanların da asıl ihtiyaç olan birimlere yönlendirileceğini belirtiyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verilerinin ortalamalarına göre Türkiye'de her yıl 500 bin çift evleniyor. 9 YTL'ye verilen sağlık raporunun maliyeti, tetkik ve tahlil istenmesi durumunda 120 YTL'ye kadar çıkabiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber