Erdoğan'dan üniversitelere eleştiri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldığını, tam 21 çeyreklik dilimde üst üste büyüdüğünü ifade ederek, "Cumhuriyetimizin Banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün döneminde 7.8'i yakalamış, onun dışında bizim yakaladığımız 7.3'ü yakalayan bir dönem hiç olmamıştır" dedi.

Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin (ÇASGEM) açılışında yaptığı konuşmada, ekonomideki gelişmeleri anlattı.

4.5 yıllık iktidarları döneminde, önlerine koydukları bütün hedefleri

tutturmayı hemen hemen başardıklarını ifade eden Erdoğan, emeğin yüceltilmesi, insanın yüceltilmesi için çaba gösterdikleri dile getirdi. Alın terinin heba olduğu bir ortamda, başarının gelemeyeceğine işaret eden Başbakan Erdoğan, çalışma hayatında en önemli rekorlarından birinin de asgari ücret olduğunu söyledi. 2002 yılında net asgari ücretin, 184.25 YTL olduğunu belirten Başbakan ERdoğan, 4.5 yılda bugün ise 419. 42 YTL'ye ulaşıldığını, artış oranının 4.5 yıllık enflasyon artış oranının iki katına denk geldiğini kaydetti. Bunun yeterli olmadığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, emekli ücretlerinde de enflasyonun üzerinde artışlar sağladıklarını anlattı. Emeğin kutsiyetiyle bağlantılı olarak atılan adımların, bunlardan ibaret olmadığını, sosyal güvenlik, istihdam, mesleki eğitim alanında da önemli adımlar atıldığını, 10 yıllardır yapılamayan düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini kaydeden Erdoğan, 30 yıldır yeni bir İş Kanunu'nun çıkarılması gerektiğinin hep söylendiğini, ancak bunun kendi iktidarlarının ilk aylarında gerçekleştiğini bildirdi.

"DERTLİ OLURSANIZ..."

Sosyal güvenlik noktasında çıkardıkları kanunun, bugün dünyanın en ileri sosyal güvenlik sistemini getirdiğini belirten Erdoğan, yasa hakkında bilgiler verdi. "Dertli olursanız, çözüm arar ve üretirseniz, bunları yaparsınız" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

"Prim ve aylık ödemelerinde bankalardaki yığılmalar önlenmiştir. Banka önlerinde yaşlı, emekli vatandaşlarımızın nasıl çile çektiklerini biliyoruz. Bugün bunlar ortadan kalkmıştır.

Özel hastaneler ve üniversite hastaneleri sigortalıların, emeklilerin, Bağ-Kur'luların emrine sunulmuştur. Sigortalılar ile emeklilerin eş ve çocuklarına yurt dışı tedavi imkanı getirilmiştir. Bütün sağlık tesisleri, yurt dışı sigortalılarımıza açılmıştır. Geçtiğimiz aylarda 220 bin geçici işçi daimi kadroya alınmıştır. Yaptıklarımızın bir

kısmıdır bunlar... Her biri, devrim niteliğinde düzenlemeler olmuştur. Çalışanlarımızın, emeklilerimizin ve onların yakınlarının hayatlarında önemli rahatlamalar beraberinde gelmiştir."

İŞSİZLİK VE ENFLASYON

10 yıllar boyunca Türkiye'nin enflasyon ve işsizlik gibi iki önemli

sorununun bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Enflasyon konusunda 3 haneli rakamlardan başlayıp, göreve geldiğimizde yüzde 30 gibi bir rakamla devraldığımız ve bugün tek haneli rakama düşen enflasyonda, hamdolsun mücadele başarılı şekilde devam ediyor. Hedef, bunu yüzde 5'e çekmek. Kararlılığımız sürüyor" dedi. Erdoğan, işsizlikle mücadelenin de devam ettiğine işaret ederek, şöyle konuştu: "2002 yılının sonundan günümüze, nüfusta meydana gelen 4 milyon kişilik artışa rağmen, işsiz insanımızın sayısında azalma olmuştur. Artan 4 milyona rağmen yeni işsiz oluşturulmadığı gibi, devralınan işsiz sayısı da azaltılmıştır. Bu yeterli değil, önümüzdeki dönemde işsizliği daha makul seviyelere indirme çabamıza hız kesmeden devam edeceğiz. Ancak burada önemli bir noktaya değinmek istiyorum. Türkiye ekonomisi, bugün dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alıyor. Tam 21 çeyrektir üst üste büyüyoruz. Cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün döneminde 7.8'i yakalamış, onun dışında bizim yakaladığımız 7.3'ü yakalayan bir dönem hiç olmamıştır. Diğer yandan, özel yatırımlarda rekor düzeyde artış var. Ülkemiz içinde bu dönemde özel yatırımlarda hamdolsun 90 milyar doları aştık. Küresel sermaye, iktidarımızdan önce 9 yıl ortalamasını veriyorum; 1 milyar dolardı. Fakat, şimdi geçen yıl itibariyle ulaşılan rakam, 20 milyar dolar. Bu yılın ilk 4 ayında 10 milyar dolarlık yatırım ülkemize gerçekleşti. Bu, güven ve istikrardır."

MESLEKİ EĞİTİM

Bunlara paralel olarak sanayi sektöründe büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Yani Türkiye, mesleki eğitim konusunda artık deyim yerindeyse alarm veriyor. Meslek okullarına olan ihtiyacımızın ne kadar arttığını özellikle vurgulamak istiyorum" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin hangi şehrine gitsek, eğitilmiş iş gücü konusundaki şikayetleri dinliyoruz. Meslek liselerimizin, çağın dışındaki tartışmalar nedeniyle geçmişte çağın dışına itildiğini biliyoruz. Diğer yandan üniversitelere bakıyorsunuz, büyüyen, gelişen, kalkınan Türkiye'ye gerekecek eleman ihtiyacını karşılamak yerine, çok farklı meşguliyet alanlarına yönelmiş durumdalar. Açıkçası, bu durumun sürdürülemez olduğunun farkındayız. Özellikle mesleki eğitim konusunda Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak uygulamaları da inşallah önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.

Türkiye, AB'nin katılım sürecinde olan bir ülkedir. Türkiye'nin birliğe katılımı sadece sosyal haklar konusunda bakıldığında bile çok büyük önem taşıyor. Örgütlenme konusunda, güvenlik konusunda, çocuk çalışanlar konusunda son derece hassas ve çağdaş standartlar, bu süreçte Türkiye'ye kazandırılmış olacak." Devlet-millet kaynaşmasının önemine de işaret eden Başbakan Erdoğan, "Biz bunları yaptığımız sürece evvel Allah Türkiye'nin sırtı yere gelmeyecek' 'dedi.

Erdoğan, dünyada büyüyen ülkelere bakıldığında Türkiye'nin dünyada 17.

sıraya, Avrupa'da büyüyen ekonomiler arasında ise 6. sıraya çıktığını, bu rakamların da ülkenin nereden nereye geldiğini gösterdiğini ifade etti. Bazı vatandaşların, "Uzaya tren kalkacak, urgan 1 YTL olacak", "Gül'ü susuz, seni oysuz bırakmayacağız" yazılı pankartlar açtıkları görülen törende, vatandaşlar Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulundular. Erdoğan ve beraberindekiler, merkezin açılışını yaptıktan sonra binada incelemelerde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber