THY çalışanları grev oylamasına 'evet' dedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Sİvil Havacılık Sendikası'nın (Hava-İş) grev kararını asması üzerine inisiyatifi ele alan çalışanlar, topladıkları imzalarla grev kararını oylama noktasına getirdi. THY'de sendikalı çalışan 8 bin 550 kişiden gerekli olan dörtte bir oran aşılıp grev oylaması için yeterli imzaya ulaşılacağı belirtildi.

Pilot ve kabin ekibi de, Atatürk Havalimanı'ndaki odalarında oylama için imza toplama çalışması yaptı. Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin ve ekibi, THY yönetiminin uçucu ekipten baskıyla oy istediği söylentileri üzerine havalimanına geldi. Bu sıra polisler de sendika görevlilerinin olası taşkınlıklarına karşı önlem aldı. Hava-İş Sendikası yöneticileri, sürgün ve işten atma tehdidiyle THY yönetiminin personelinden grev karşıtı imza topladığını belirterek, bu konuda ellerinde belge olduğunu ileri sürdü.

Bu arada sendikanın, pilot ve kabin çalışanlarının bekleme odalarındaki panolara '' Emirle özgür irade olmaz'', ''İmza vermen 105'i çöpe atman demektir'' ikaz yazılı notları asması dikkat çekti. Notları okuyanlar, 'THY çalışanlarına baskı yapıyor' diyen Hava-İş'in de üyelerine aynı dayatmada bulunduğunu söyledi.

-"HAVA-İŞ'İN YETKİSİ TEHLİKEYE GİRDİ"-

2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu'na göre, grev oylaması süreci şu şekilde işliyor; ''Grev oylaması sonucu dört nüsha olarak düzenlenecek bir tutanakta belirtilir. Oylamaya itirazlar oylama gününden başlayarak üç iş günü içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemeye yapılır. İtiraz mahkemece üç işgünü içinde kesin olarak karara bağlanır. Grev oylaması sonucunda işçiler, grevin uygulanmamasına karar verirlerse ve uyuşmazlıkta taraf olan işçi sendikası, oylama sonucunun kesinleşmesinden itibaren 15 gün içinde karşı tarafla anlaşmaya varamazsa veya Yüksek Hakem Kurulu'na başvurmazsa, yetki belgesinin hükmü kalmaz.

İşletme sözleşmesi yapılmasına ilişkin uyuşmazlıkta grev oylaması talebi işletmenin her bir işyerinin bulunduğu mahallin en büyük mülki amirliğine yapılır. Grev oylaması isteyen işçilerin sayısının yeterli orana ulaşıp ulaşmadıklarının tespiti ile grev oylamasının kesinleşen sonuçları işletmenin merkezinin bulunduğu mahallin en büyük mülki amirliğinde toplanır ve toplu sonuç orada belirlenir. Grev oylamasında, grev ilanının yapıldığı tarihte işyerinde çalışan işçilerin salt çoğunluğu grevin uygulanmamasına karar verirse o işyerinde grev uygulanamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber