Acilen yedi bin özel öğretmen aranıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Temmuz 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstiyorsanız kısa sürede öğretmen olabilirsiniz. TÜBİTAK bursuyla yurt dışına gidebilir, daha sonra da üniversite eğitiminizi alıp zihinsel engelli öğrencilere özel bir eğitim verebilirsiniz

TÜRKİYE'DE öğretmen sayısı 650 bine ulaşırken, sadece bin 926 zihinsel engelli öğretmeni var. Bu alanda öğretmen yetiştiren dokuz üniversitede ise yalnızca dokuzu profesör, dördü doçent ve 16'sı yardımcı doçent olmak üzere sadece 27 akademisyen görev yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye'de 300 bini çocuk, 10 milyon özürlü var. Ancak bu alanda yetişmiş ne öğretmen ne de öğretmenleri yetiştirecek akademisyen var. Siz de TÜBİTAK bursuyla yurt dışında eğitim alabilir ve öğretmenlik yapmasanız da üniversitelerde akademisyen olarak hemen işe başlayabilirsiniz.

İKİ KİŞİDEN BİRİ İSTİYOR

TÜRK Eğitim-Sen'in araştırmasına göre anne-babaların 32'si çocuklarının öğretmen, yüzde 22'si ise doktor olmasını istiyor. Veliler, öğretmen ve doktorluktan sonra çocuklarını mühendis 9.5 işadamı 4.1 sporcu 3.3 ve din adamı 3.1 olarak görmek istiyor. Anne babalar gibi çocuklarının da gönlüllerinde yatan aslan öğretmenlik... Öğretmenliğe doğru ciddi yöneliş taban puanların her yıl katlanarak arttırıyor. İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Eğitim fakültelerindeki öğretmenlik bölümleri, vakıf üniversiteleri başta olmak üzere bazı tıp fakültelerinin puanlarını geride bırakmaya başladı. Bu yıl da sayıları 30'a yaklaşan eğitim fakültesinde artan talebin puanları da yükseltmesi bekleniyor. Geçen yıl sınava giren adaylardan yüzde 48'i olan 682 bin 862 kişi öğretmenlik tercih etti. Bu kadar yüksek talebin puan artışlarını da tetiklemesi normal karşılanıyor. Bir yandan puanlar artıyor diğer yandan da talep artıyor. Peki ama siz nasıl olacak da, düşük puanınızla öğretmenlik şansını yakalayacaksınız. İşte püf noktası:

ARAYIŞ SÜRÜYOR

TÜRKİYE'DE ise 10 milyon 673 bin 935 öğrenci 8 yıl kesintisiz eğitime devam ederken, bu çocukların sadece 0.9'u engelli öğrencilerden oluşuyor. Yani 58 bin 373 çocuk eğitilebilir zihinsel engelliler, öğretilebilir zihinsel engelliler, otistik çocuklar okullarında eğitim görüyor. Oysa özel eğitime ihtiyacı olan çocuk sayısı rakamsal verilere bakıldığında yaklaşık 300 bine ulaşılıyor. Buna karşın yeterli sayıda ne öğretmen ne de onları yetiştirebilecek akademik kadro bulunuyor. Türkiye'de 9 üniversitede zihinsel engelliler öğretmenliği eğitimi veriliyor. Ve acilen yedi bin öğretmene ihtiyaç var.

BURS ALABİLİRSİNİZ

EN önemli açık bu alanda eğitim verecek akademik kadro yetersizliği. TÜBA ve TÜBİTAK'ın burslarıyla yurt dışına gidebilir bu alanda aldığınız eğitimle, daha sonra hemen Karaelmas Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

GÖNÜLDEN iSTEYiN

ABANT İzzet Baysal, Anadolu, Ankara, Gazi, İstanbul, Karadeniz Teknik. Marmara, 19 Mayıs, Sakarya ve Selçuk Üniversitesi'nin de aralarında yer aldığı dokuz üniversiteden şimdiye kadar bin 926 zihinsel engelliler öğretmeni yetiştirilebildi. Bu yıl toplam kontenjan ise 395 kişi olarak açıklandı. Bu alandaki 7 bin öğretmen açığının kapatılması bu kadar az kontenjanla elbette yeterli olmayacak. Ancak az sayıda mezun veren bir alanı bitireceğiniz için, hem özel sektörde hem de devlette iş bulmanız kolay olacak.

ONLARA IŞIK OLUN

ÖRNEĞİN Türkiye'de görme engelli öğretmeni olmak isteyen biri tek alternatif Gazi Üniversitesi. Öğrenci sizi belki hiç göremeyecek ama siz onların ışığı olacaksınız. Çocukları seviyor ve ?bu özel çocukların eğitiminde ben de görev alabilirim' diyebiliyorsanız, bu bölümleri gözden geçirmenizde yarar var.

Devletten 1 milyar YTL

ÜLKEMİZDE aslında adayların büyük bir kısmı sağlıklı çocukların eğitiminde görev alan öğretmenlik branşlarını tercih ediyor. Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitimiyle ilgili Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Otistik Çocuklar Öğretmenliği gibi bölümler ise tercih edilmiyor. Oysa Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitime muhtaç çocukların eğitimi için çok ciddi yatırım yapıyor. Son 4.5 yılda okul dışındaki engelli çocuklar yüzde 117 oranında okullu olması sağlandı. Özel eğitim için genel bütçeden 1 milyar YTL ayrıldı.

AKADEMİK AÇIK DA VAR

DÜNYADA eğitim hakkından yararlanmayan 140 milyon çocuktan 40 milyonu engelli. Ve Türkiye'deki sayıları ise maalesef 300 bin olarak tahmin ediliyor. Bu alanda halen 9 üniversitede 9'u profesör, 4'ü doçent, 16'sı yardımcı doçent olmak üzere sadece 27 akademisyen görev yapıyor. YARIN: Nasıl burs zengini olabilirsiniz? Hangi kurum, ne kadar burs veriyor?

OKS tercihi için son birkaç gün

ORTAÖĞRETİM Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) tercih işlemleri, 28 Temmuz Cumartesi günü sona eriyor. OKS sonuçlarına göre, 2007-2008 öğretim yılı için resmi ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu teknik liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri, Anadolu sağlık meslek liseleri, Sağlık meslek liseleri, Adalet meslek liseleri, Anadolu tapu ve kadastro meslek liseleri, Anadolu tarım meslek liseleri ile tarım meslek liselerine öğrenci yerleştirilecek. OKS-Türkçe Matematik (OKS-TM) ve OKS-Matematik Fen (MF) puan türlerinin herhangi birinden 160 ve üzeri puan alan adaylar, tercihte bulunabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber