Türk Telekom, 'Dört aylık tarife için geri ödeme yapmam' dedi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı üzerine martta başlattığı 'indirimli' tarifelerini temmuzda yeniledi. Şehirlerarası ve uluslararası görüşmelerde eski tarife korunurken, şehir içinde yüzde 16 indirim yapıldı

26/07/2007 (3 kişi okudu)

RADİKAL - İSTANBUL - Türk Telekom, Danıştay 13. Dairesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiği tarifelerinde değişikliğe gitti. Türk Telekom'un (TT) yeni açıkladığı tarifeye göre daha önce Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu tarifedeki uluslararası ve şehirlerarası görüşmeler için yapılan yüzde 54-57 oranındaki indirimler korunurken, şehir içi görüşmeler mevcut tarifeye göre yüzde 16 indirimli olarak yapılacak.

21 Temmuz itibarıyla uygulanmaya başlayan yeni tarifeyle şehir içi konuşmanın dakikası 8.1'den 7 kuruşa indi. Şehirlerarası görüşmelerde fiyat 8.1 kuruş, uluslararası görüşmelerde ise 10.6 kuruş olarak uygulanacak.

Ancak TT, şehir içi görüşmelerde yeni tarifesinde indirim yaptığını açıklarken kontör sürelerini 60 saniyeye çıkararak bu indirimi bir şekilde ortadan kaldırmış oldu. Daha önce 15-20 saniyede ücretlendirme yapılırken bu süre 60 saniyeye çıkarıldı.

1 Mart ile 20 Temmuz arasında Danıştay 13. Dairesi'nin yürütmesini durduğu tarifeden yapılan konuşmalar için Türk Telekom yönetimi, tüketicilerin mahkemeye başvurabileceğini ancak bu tür bir davada mahsuplaşmanın olayı içinden çıkılmaz bir hale sokacağını vurgulayarak 'geri ödeme olmayacağını' açıkladı.

Türk Telekom'un Telekomünikasyon Kurumu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren yeni tarifeleri düzenlenen bir toplantıyla kamuoyuna açıklandı. Toplantıda konuşan Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, 1 Mart'ta uygulamaya konulan tarifeye göre Türk Telekom'un gelirlerinde 150 milyon YTL'lik yani yüzde 3'lük bir gelir artışı hesapladıklarını belirterek, "Yeni tarifeyle gelir artışı beklentimiz ise yüzde 1 oldu" diye konuştu.

Danıştay 13. Dairesi'nin kararının idari bir karar olduğunu ve bu süreçte yeni tarife hazırlayarak süreci yönettiklerini anlatan Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Altaş, "Tekrar bir yürütmeyi durdurma kararı verilirse bu iş 'yap-boz'a döner ama biz artık böyle bir şey beklemiyoruz" dedi.

Danıştay'ın '1.1.2007 tavan fiyat tebliğine uygun tarife belirleyin' şeklinde bir sebeple yürütmeyi durdurma kararını aldığına dikkat çeken Altaş, "Biz tebliğe göre fiyat tarifemizi yeniledik" diye konuştu. 1 Mart -20 Temmuz arasındaki hesaplamalarda Danıştay'ın iptal kararı olmadığı için geri dönüş olamayacağını da anlatan Altaş, "Bu, fiilen imkânsız" açıklamasını yaptı.

Yeni tarife ne getirdi?

Şehirlerarası görüşmelerde eski tarifedeki yüzde 54'lük indirim korundu.

Uluslararası görüşmelerde eski tarifedeki yüzde 57'lik indirim korundu.

GSM'e yapılan aramalarda eski tarifelerdeki yüzde 37'lik indirim korundu.

Şehiriçi aramalarda yüzde 10-16 indirim yapıldı. Kontör süresi 60 saniyeye çıkarıldı.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Aralık 2006'da Telekom Üst Kurulu Türk Telekom'un 1 Mart 2007'de devreye girecek tarifesini onayladı.

1 Mart itibarıyla Türk Telekom'un şehirlerarası konuşmalarda yüzde 54, uluslararası görüşmelerde yüzde 57 indirim, şehir içi görüşmelerde yüzde 23 artış sağlayan tarifesi yürürlüğe girdi.

Bu süreçte Danıştay'a davalar açıldı ve Danıştay 13. Dairesi TT'nin tarifesinin yürütmesini durdurma kararı verdi.

Temmuz ayında Telekom Üst Kurulu'na yeni tarife başvurusu yapıldı ve onaylandı.

21 Temmuz'da da Türk Telekom'un yeni tarifeleri yürürlüğe girdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber