THY'de grev oylaması pazartesi başlayacak, 4 gün sürecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 17:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, grev oylamasının muhtemelen 6 Ağustos Pazartesi günü başlayacağını ve 4 gün süreceğini bildirdi.

AA muhabirinin Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri süreciyle ilgili sorularını cevaplandıran Karlıtekin, "Bu sandıklar ortaya konulacak. Aldığım son bilgiye göre grev oylaması pazartesi günü başlayacak ve 4 gün sürecek" dedi.

Hava-İş Sendikası ile görüşmeye her zaman hazır olduklarını tekrarlayan Karlıtekin, şöyle konuştu "Hatta bu sandıklar ortaya konulmadan gelin bu işi bağlayalım. Çünkü samimi olarak şirketimizin imkanları ölçüsünde verebileceklerimizi verdik. Birtakım idari meselelerle ilgili tavrımızı da koyduk. İdari maddeleri toplu sözleşme maddesi haline dönüştüremeyeceğimizi, bunun bizi şirketi yönetmede büyük zaafa sokacağını ama haklı olan bazı alt unsuları yönetmelikler ve uygulama şeklinde çözeceğimizi de beyan ettik.

Bu çerçevede gelsinler. Bu işi hatta sandıklar, oylar atılmadan da çözelim. Çünkü oylar çıktıktan sonra ben sendikanın farklı bir moral motivasyonu içine girmiş olmasını istemiyorum. Sandıktan şu çıksın da onlar şöyle olsun böyle olsun mantığında da değiliz. O noktaya getirilmesin. Hala açığım. Hatta sandıklar açıldığı güne kadar gelsinler imzalayalım. Ben sandıkları bile açtırmayayım. O derecede biz bu işi çözmeye taraftarız." Karlıtekin, personel ile yaptığı görüşmelere ilişkin bir soru üzerine de, "Ben personele hakikaten kendimi net bir şekilde bütün derdimi, meramımı anlatabildiğimi düşünüyorum ve onlardan çok pozitif bir karşılık alıyorum. Onlar hakikaten bizim samimiyetimizi, yaklaşımlarımıza güveniyorlar. Ve sandıkta bizi mahcup etmeyecekler, kesin kanaatim budur" diye konuştu.

"SÜRÜNCEMEDE KALIRSA REZERVASYONLAR ETKİLENİR

Hava-İş Sendikası'nın "Grev oylamasından hayır çıksa bile bu toplu sözleşmeyi imzalamayacağız" şeklindeki açıklaması da sorulan Karlıtekin, şöyle devam etti:

"Buna ben hiç yorum bile yapmak istemiyorum. Çalışan diyecek ki 'ben grev yapmak istemiyorum, sana da böyle bir yetki vermiyorum', buna rağmen sendika diyecek ki 'ben imzalamıyorum'. Yani bu tam anlamıyla uzlaşmaz bir tavır. Bu onların çalışanı arkalarına alamadıklarını gösteriyor. Bu bizim girişimlerimizin başarılı olduğunu, insanları ikna ettiğini, havayı değiştirdiğini kabul etmektir. Yanlış bir tavır." Karlıtekin, çalışanlara greve çıkılması halinde neler olabileceğini ve 1991 yılındaki grev ile ilgili kayıpları ve sıkıntıları anlattıklarını

belirterek, "Ben o noktaya geleceğine hakikaten inanmıyorum.

Gidilmeyecek" dedi.

Karlıtekin, "Son süreçten sonra THY rezervasyonlarında iptaller söz konusu mu?" şeklindeki bir soruya da "Şu an için ileri rezervasyonlarda belirli bir etkilenme var" diye karşılık verdi.

Gelecek hafta perşembe günü çalışanın şirketi desteklediğinin ortaya çıkması halinde hiçbir etkilenmenin söz konusu olmayacağını ifade eden Karlıtekin, "Ama bu sürüncemede kalır ve greve evet çıkarsa ondan sonra hızla rezervasyonların etkilendiğini müşahede edeceğiz. Allah korusun" diye konuştu.

Karlıtekin, son günlerde basın ve yayın organlarında yer alan THY reklamlarının çok önceden hazırlandığını belirterek, "Biz bunu aylar evvel planladık ve çok da denk geldi. Gayet duygusallığı da var.

Vatandaşa ulaşmak için yaptığımız bir hadise aynı zamanda döndü dolaştı çalışanımıza da ulaştı" dedi.

Bu kilidi çalışların açacağını ifade eden Karlıtekin, önceden kamu kuruluşu olmaları nedeniyle Ankara da yapılan genel toplu pazarlık çerçevesinde görüşmelerin sonuçlandığını, ancak bu yıl ilk defa kamu kuruluşu niteliğinin dışında bir süreç yaşadıklarını, bunun da işlerin bu noktaya gelmesinde rol oynadığını kaydetti.

Karlıtekin, gelinen süreçle ilgili olarak hükümete bilgi verdiklerini, ancak hükümetin şu ya da bu şekilde hiçbir önerisi olmadığını belirterek, "Hükümet 'burada yönetim sizsiniz, şirketin menfaatleri birinci planda. Onun ötesinde ülke menfaatleri yer alıyor. Hesabınızı, kitabınızı yapın' diyor" şeklinde konuştu.

ÇALIŞANLARA MEKTUP

Karlıtekin, personele kendisinin bir mektubunu, işveren önerilerini içeren 21. dönem Toplu İş Sözleşmesi kitapçığı ile eski ve kendi önerileriyle oluşan yeni bordrolarını gönderdiklerini söyledi.

Karlıtekin, personele posta ile gönderdiği mektubunda, gelinen süreci özetlediğini belirterek, şu görüşlere yer verdiğini söyledi:

"Ortaklığımız yönetiminin teklifi açık ve nettir. Bu nihai teklifimiz gerçekten iyi bir tekliftir. Bugün ya da yarın bu noktadan bir adım ileri gidilmesi mümkün değildir. Sizlerin sağduyusuna güveniyoruz.

Sendika yönetiminin, kurumumuzu bir grev macerasına sürüklemesine izin vermeyeceğinize inanıyoruz. Kazananı olmayacak, ülkemizin, sektörümüzün, sizlerin ve bayrak taşıyıcı olmasıyla gurur duyduğumuz ortaklığımızın telafisi güç zararlara uğramasına yol açacak bir grevi engellemek, sadece ve sadece sizin elinizde.

Sunmuş olduğumuz tekliften yararlanmanız için 'Greve hayır' demeniz yeterli. Greve karşı çıkmanızın, sizler için hak kaybı yaratacağı söylentilerine kulak asmayın. Hiçbir hak kaybına uğramayacağınız gibi, hem siz, hem kurumumuz kazanacak. Muhtemel bir grev durumunda ise şu ana kadar sunduğumuz tüm teklifler geçerliliğini yitirecektir. Grev yaparak, sunmuş olduğumuz tekliften daha ileri hiçbir yeni kazanım elde edilemeyeceğinden emin olabilirsiniz. 'Yönetim grevi göze alamaz' talihsiz söylemini kimsenin sınamaması gerekir. Ortaklığımızın zaman içerisinde hızla zayıf düşmesine ve mali krize girmesine razı olmaktansa, çok köklü tedbirlerle daha sağlam bir geleceği tasarlayıp icra edecek irademiz, gücümüz ve kararlılığımız vardır." Mektubunda çalışanlara, "Söz sizde önümüzdeki günlerde sandık önünüze konulacak. iyi düşünün" diye seslendiğini anlatan Karlıtekin, mektupta ayrıca "Bu işin geri dönüşü yok. Mutlaka sandığa gelin. Sandığa gelmemenizin greve evet anlamına geldiğini sakın unutmayın. Kendi geleceğiniz için, hepimizin gururu olan ortaklığımızın ve ülkemizin geleceği için elinizi vicdanınıza koyun ve oyunuzu kullanın. İş işten geçmeden sözünüzü söyleyin. Uçuş emniyetimizin zaaflı olduğu yönünde gazete ilanları vererek bize en büyük kötülüğü yapanlara, elindeki yetkiyi basit taktik adımlar uğruna iyi niyetli kullanmayacağı açık olanlara grev yetkisi vermeyin" çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber