Maliye: Enflasyonda düşüş sürecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığınca hazırlanan "2008 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu"na göre, enflasyondaki düşüş eğilimi önümüzdeki aylarda da sürecek.

Bu yılın Ocak-Haziran döneminde bütçe gerçekleşmelerinin irdelendiği ve yılın 2. yarısına ilişkin öngörülerin yer aldığı Raporda, dünya ve Türkiye ekonomisindeki makro ekonomik gelişmeler ele alındı.

Raporda, bu çerçevede, Vergi Kanunlarında yer alan istisna, muafiyet ve vergi indirimi hükümlerinin ekonomik ve sosyal politikalar çerçevesinde yeniden değerlendirileceği, vergi oranlarının düşürülmesi politikasına devam edileceği, banka ve sigorta muameleleri vergisinde indirim yapılacağı ve kapsamlı bir kayıt dışılıkla mücadele stratejisi oluşturulacağı belirtildi.

Gider Politikaları çerçevesinde de, mali disiplin, kaynak tahsisinde etkinlik ve tahsis edilen kaynakların iyi yönetimi esasına titizlikle uyulacağı ifade edildi. Bu hedefler doğrultusundaki bazı işlemler de Raporda şöyle sıralandı:

-Kamu kesiminde ücret ve aylıklar, ekonomik konjonktür ve fiyat istikrarı göz önünde bulundurularak belirlenecek.

-Ücret sisteminin sadeleştirilmesi, kamu personelinin mali ve özlük haklarına ilişkin dengesizlik ve adaletsizliklerin giderilmesi, performansa dayalı ücret sistemine geçilmesi ve mevcut statü sayısının azaltılması ilkelerini esas alacak kapsamlı bir personel reformunun 2009 başından itibaren hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

-İşsizlik ödeneğine hak kazanma koşulları kolaylaştırılacak, ödenek miktarı artırılacak ve yararlanma süresi uzatılacak.

Raporda, Merkezi Yönetim Bütçe giderlerindeki gerçekleşmeler de analiz edildi.

Buna göre, ekonomik sınıflandırmaya göre en yüksek gerçekleşme oranı yüzde 53,9 ile cari transferlerde, en düşük gerçekleşme oranı ise yüzde 27 ile sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödemelerinde görüldü.

Bu yılın ilk 6 ayında, kamu personeli tedavi ve ilaç giderleri için 1 milyar 191 milyon YTL harcama yapılırken, yeşil kartlıların tedavi ilaç giderleri için bütçeden 2 milyar 33 milyon YTL çıktı.

2006 yılının ilk yarısında 22 milyar 876 milyon YTL olan faiz ödemesi de, bu yıl yüzde 17,6 oranında artarak 26 milyar 893 milyon YTL olarak gerçekleşti.

Raporda, Ocak-Haziran döneminde il bazında toplanan gelirler ile giderler de irdelendi.

Rapora göre, Kocaeli ilinde yapılan giderlerin 14 katı tutarında gelir elde edildi. Bu açıdan ikinci sırada bulunan İstanbul'da ise yapılan giderlerin 9 katı tutarında gelir sağlandı. Bu illeri sırasıyla 4 kat ile İzmir, 3 kat ile Tekirdağ ve 2 kat ile Mersin takip etti.

Yapılan gider ile toplanan gelir karşılaştırmasında son sırayı Hakkari aldı. Bu ilimizde toplanan gelirler, gerçekleştirilen giderlerin sadece yüzde 5,8'ini karşıladı.

Rapora göre, bütçe açığının, bütçe hedefine göre 8 milyar 303 milyon YTL azalarak, 8 milyar 527 milyon YTL olacağı tahmin ediliyor

Bütçe giderinin 201 milyar 872 milyon YTL, bütçe gelirinin ise 193 milyar 345 milyon YTL olacağı öngörülüyor.

Vergi gelirinin, bütçe hedefinin 299 milyon YTL altında kalarak, 157 milyar 854 milyon YTL olması bekleniyor

vergi dışı gelirlerin ise bütçe hedefini 5 milyar 485 milyon YTL aşarak, 35 milyar 491 milyon YTL'ye ulaşması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber