Mahkeme başkanıyla avukat pazarlığı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Ağustos 2007 15:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA)

İZMİR'de belediye ihalelerinde usulsüzlük yaptıkları ve Urla İnşaat ve Turizm Şirketi (URİT) yangını, belgelerin yokedilmesi için bilinçli olarak çıkardıkları iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra 6 kişiyle birlikte tutuklanan Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun ifadesindeki ayrıntılar ortaya çıktı. Meydan projesi ihalesinin iptali sürecinde Mahkeme Başkanı S.A.'yla telefonda görüşen Başkan Karaosmanoğlu'nun, CHP İzmir Millletveki Bülent Baratalı'dan da yardım isterken yine telefon dinlemesine takıldığı ortaya çıktı.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Urla Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında, aralarında, 22 Temmuz'daki milletvekilliği seçimleri öncesinde Anavatan'dan CHP'ye geçen Urla Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı H.H.Ö., Urla Meydan Projesi ihalesini birlikte alan üç firmanın (Gönen Gayrimenkul Yatırım İnşaat, HT İnşaat, ETAŞ Elektrik Tesisleri Sanayi) yönetim kurulu başkanları ve sahipleri olan N.G., H.E.T., A.O., Çeşme Belediyesi Fen İşleri Müdürü E.F.T., M.Ç.O., R.B., C.A., H.Ö., O.S.T., M.D., R.E., M.K.Ö. ve O.K.D., firma sekreterleri N.M. ve Y.Ö., eş zamanlı düzenlenen operasyonlarla, İ.B. ve URİT'in mali müşaviri S.Ç. ise daha sonra gözaltına alınmıştı.

Sorgularının ardından 13 kişi, Ura Adliyesi'ne sevkedilmiş, zanlılardan 6'sı serbest barıkılırken Belediye Başkanı M. Selçuk Karaosmanoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı H.H.Ö., Urla Meydan Projesi ihalesini birlikte alan üç firmanın yönetim kurulu başkanları ve sahipleri olan N.G., H.E.T., A.O. ile çalışanlardan R.B. ile M.D. tutuklanmıştı.

MAHKEME BAŞKANIYLA DİNLEMEYE TAKILDI

Gece yarısına kadar süren duruşmanın ardından hakkında tutuklama kararı verilen ve yüzlerce kişi tarafından polis minibüsüyle cezaevine uğurlanan M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun ifadelerinde Mahkeme Başkanı S.A.'yla meydan projesi ihalesi hakkında verilen yürütmeyi durdurma kararının durdurulması için görüştüğü ortaya çıktı.

Polisin telefon kayıtlarına göre yardım isteyen Karaosmanoğlu'na, avukat Z.S.E.'nin davadan alınmasına anlam veremediğini söyleyen Mahkeme Başkanı S.A.'nın, ihaleyi alan firmanın avukatlarını kastederek, ?İşte onları tanımadığım için teşriki mesaiye girmem hoş değil, etik olmaz. Ama S. yabancımız değildi. Başkanım bu Ankara işi bizim için hiç iyi olmadı. Yani tanımadığım bilmediğim avukatlarla bu konuda konuşmam mümkün değil. S. tanığımız güvendiğimiz bir insan, keşke S. devre dışı kalmasaydı. Bir mahkeme başkanı olarak bu insanlarla görüşemem takdir edersiniz? dediği belirlendi.

Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin operasyonunun hemen ardından da avukat Z.S.E.'nin yine Mahkeme Başkanı S.A.'yı arayarak operasyon hakkında bilgi verdiği ve bu sırada da URİT'teki yangının kasıtlı olarak çıkartılmış olabileceğini söylediği de ortaya çıktı.

BARATALI'DAN DA YARDIM İSTEMİŞ

Urla Meydan Projesi ihalesi hakkında yürütmeyi durdurma karanının verilmesinin ardından M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun yine telefon kayıtlarına 6 Haziran 2007 günü Urlalı olan CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı'yı arayarak yardım istediği girdi. Davayı açan AKP Urla İlçe Başkanı Latif Özkan hakkında hakaret içerikli konuşmalar yapan Karaosmanoğlu'nun, Urla'dan ve Türkiye'den tulum çıkarma temennisinin ardından yardım isteğine de Bülent Baratalı'nın ?Tamam? karşılığını verdiği saptandı.

Bunun yanı sıra ihaleyi alan şirketin ortaklarından H.E.T.'nin de, Selçuk Karaosmanoğlu'nun CHP'ye katılması için kulis yapacağını, bunun için kendisini CHP'li başkanlarla aynı masaya oturma vaadinde bulunduğu yine telefon görüşmelerine takıldı.

İLÇE BAŞKANLARINDAN ORTAK TEPKİ

Urla'daki usulsüzluk iddialarıyla ilgili tutuklama kararına siyasi partilerin ilçe başkanları benzer tepki gösterdi. M. Selçuk Karaosmanoğlu'nun seçimlerden hemen önce geçtiği CHP'nin İlçe Başkanı Bünyamin Övünç, ?Bu tür olaylar ilçemiz için üzüntü verici olaylar. Soruşturmadan uzun süredir haberimiz vardı. İddiaların doğruluğu yargılamanın ardından ortaya çıkacak. Partmize de yeni geçmişti. Bu geçişin seçimlerden sonra yapılmasının doğru olacağını söyleyerek görüş belirttik, ancak üst yönetimlerimiz bunun hemen gerçekleşmisini sağladı? dedi.

Meydan projesi ihalesinin iptali içinde yargı yoluna giden AKP İlçe Başkanı Latif Özkan ise, ?Ben sadece yürütmenin durdurulması için idare mahkemesine başvurdum. Ama yaşanan bir soruşturmanın bu noktaya gelmesi sadece bir tesadüf. Bizim için ve ilçemiz için üzüntü verici bir olay. Urlamız bu tür olaylarla gündeme gelmemeli. Yeni yatırımlarla gündem oluşturmalıyız. 150 kilometrelik sahil bandımızda bir tek turistik tesisimiz bulunmuyor? dedi.

MHP İlçe Başkanı Himmet Durmaz ise, ?İlçemiz için üzüntü verici ancak yargıdaki bir olay içinde çok konuymak istemiyorum? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber