Devleti zarara uğratan protezcilerin 10'u tutuklandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Ağustos 2007 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan 'Hipokrat' operasyonunda sağlam kişilere protez ve ortez satmış gibi fatura keserek devleti 2 milyon YTL zarara uğrattıkları iddiasıyla adliyeye sevk edilen 14 şüpheliden 10'u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Edinilen bilgiye göre, bazı medikal malzeme satan firmaların ihtiyacı olmayan sağlam insanlara protez takılmış gibi fatura keserek devleti zarara uğraktıkları ihbarını alan Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanlığı bilgisi dahilinde operasyon başlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı müfettişlerin de katılımıyla geçtiğimiz şubat ayında başlatılan operasyona 'Hipokrat' ismi verildi. Altı aylık süre içerisinde ismine fatura kesilen bin 250 hastayı takibe alan Mali Büro Amirliği dedektifleri, protez ve ortez takılmış gösterilen hastalardan 300'ünü tek tek sırtlarında taşıyarak hastaneden bilirkişi raporu alırken, diğer 950 kişi hakkında da bilirkişi raporu alınacağını açıkladı.

İŞİTME PROBLEMİ OLANA PROTEZ TAKMIŞLAR

Yapılan araştırmada işitme problemi olan bazı hastalara protez takılmış gibi fatura kesilerek SGK'nın zarara uğratıldığı tespit edildi. İsmine fatura kesilen hastaları inceleyen polis, büyük bir dolandırıcılık olayını da günyüzüne çıkardı. İsmine fatura kesilen ve aralarında bir milli sporcunun da bulunduğu 300 hastanın ifadesine başvuran polis, operasyonun sürdüğünü ve hastaların tamanın incelenmesiyle operasyonun mali boyutunun tam anlamıyla ortaya çıkacağını bildirdi.

Cumhuriyet savcısının talimatıyla gözaltına alınan medikal firması sahipleri Ahmet S. (40), Ali C. (33), Şendoğan K. (29), Engin Y. (28), Bekir Y. (36), Davut K. (46) ve Erhan G. (31) ile 9 ayrı firma çalışanları Nurgül G. (32), Burak G. (32), Kezban T. (30), Ahmet H. (55), Fatih T. (35), Hasan E. (44), Arif Ç. (23)'nin emniyetteki sorgulamaları tamamlandı. 8'i firma sahibi 2'si bayan toplam 14 şüpheli "Suç işlemek için örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik yapmak, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık yapmak, suçtan elde edilen geliri (kara para) aklamak" suçlarından adliyeye sevk edildi. Şahısların devleti 2 milyon YTL dolandırdıkları iddia ediliyor.

Cumhuriyet savcısına ifade verdikten sonra nöbetçi mahkemeye tutuklanma istemiyle sevkedilen firma sahipleri Ahmet S., Ali C., Şendoğan K., Engin Y., Bekir Y., Davut K., Erhan G. ile şirket çalışanları Nurgül G., Fatih T. ve Burak G. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyonun önümüzdeki günlerde süreceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber