TUİK, İstanbul'daki 300 bin konutun sahibini tek tek arıyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Ağustos 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul bir türlü sayılamıyor

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi İstanbul hariç tüm illerde tamamlandı. TÜİK eşyalı olduğu halde içinde kimsenin yaşamadığı 300 bin konutun sahibini tek tek arıyor

Türkiye'de ilk kez yapılan 'Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi' İstanbul'da bir türlü bitmedi. Türkiye İstatistik kurumu tarafından yürütülen çalışma sona erdiğinde İstanbul'un nüfusu tam olarak belirlenecek. Bugüne kadar İstanbul'da 11 milyon 8 bin 790 kişi evinde sayıldı. Ancak 300 bin konutun sahibi ortalarda yok. TÜİK İstanbul Bölge Müdürü Zeki Bostancı, "31 Temmuz itibari ile 429 bin boş konut tespit ettik. Evde bulamadığımız, içinde eşya olduğunu tespit ettiğimiz ve bıraktığımız tüm notlara rağmen kaydedemediğimiz 300 bin konut var. Bunların 100 bininin yazlık olduğunu tahmin ediyoruz. Mesela Adalar'da 14 bin, B.Çekmece'de 23 bin, Silivri'de 28 bin boş konut var " diye konuştu.

400 TELEFON HATTI ÇEKTİK

Yeni bir uygulamaya geçerek telefonla bu konutların sahibini aradıklarını söyleyen Zeki Bostancı "Her ilçeye telefon tahsis ettik. Dörtyüze yakın telefon hattı çektik. Operatörler kayıt altına alınamayan vatandaşlara telefon ile ulaşarak onları ya kayıt bürosuna çağırıyorlar ya da randevu alıp bir TÜİK görevlisi giderek kayıt işlemini tamamlıyor. Bu şekilde sayımın Eylül ayında tamamlanması hedefleniyor" açıklamasında bulundu.

CEZASI 2 BİN LİRA

Kayıt çalışmalarının tamamlandığı illerde muhtarlıklarda askıya çıkarılan nüfus kayıt bilgileri, TÜİK tarafından internete yüklendi: Böylece vatandaşlar buradan da bilgilerini kontrol edebilecek. Bostancı sisteme kayıt yaptırmayanlar ile adres beyan formuna yanlış veya eksik bilgi verenlere 2 bin 367 Yeni Türk Lirası ceza uygulanacağını da hatırlattı. Bostancı, "Geçici süreçle yurtdışına giden, seyahate giden, hastanede olan vatandaşlarımız var. Bu tür kayıt dışında kalan kişiler her an sisteme kayıt olmak için nüfus müdürlüğüne giderek beyan formlarını doldurarak kayıtlarını yaptırmalı" dedi.

Ali KUŞ (İSTANBUL)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber