Üniversite hastanelerindeki 4/B'liler de döner sermaye istiyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Ağustos 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite hastanesi gelirini paylaşacak mı?

Üniversite hastanelerinin sözleşmeli personeliyle paylaşmak istemediği döner sermaye geliri toplu görüşmelerin önemli başlıklarından. Sağlık çalışanları bir düzenleme olmaması halinde yargıya gidecek.

Memurlar ile hükümet arasında 15 Ağustos'ta yapılacak toplu görüşmelere sözleşmeli personelin durumu damgasını vuracak. Geçen yılki toplu görüşmelerde hükümet ile Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) arasında imzalanan mutabakatla 4/b statüsündeki sözleşmeli personelin sendikalara üye olmalarının yolunun açılmasından sonra memur sendikaları sözleşmeli personelin haklarının iyileştirilmesi ve sorunlarının çözülmesi için hükümetle sıkı bir pazarlığa girecek.

YÖK PAYLAŞMAK İSTEMİYOR

Sağlık Bakanlığı'nda çalışan sözleşmeli personel, döner sermaye gelirlerinden istifade ederken, üniversite hastanelerindeki personelin bu gelirden mahrum kalması bir hak ihlali olarak yorumlanıyor. Sendikalar hükümetin bu konuda yasal düzenleme yaparak, üniversitelerin döner sermaye gelirleri üzerindeki yetkisine son vermesini istiyor. Tıp fakültesine sahip bir üniversite rektöre, döner sermayeden ayda ortalama 25 ile 50 bin YTL arasında gelir sağlıyor.

Hükümetin 219 bin geçici işçinin kadrolu olmasını sağladığı ve 4 Nisan 2007 tarihinde yürürlüğe giren 5620 Sayılı yasayla 32 üniversitede görev yapan 20 bine yakın (Hemşire, röntgen teknisyeni, laborant ve sağlık memuru) personel sözleşmeli statüye geçmişti. Ancak üniversiteler aldıkları kararla bu personelin döner sermaye gelirlerinden yararlanmalarını engellemişti.

SENDİKA YARGIYA GİDEBİLİR

Üniversitelerin döner sermaye gelirleri üzerindeki yetkisine son verilmesi ve gelirin dağıtımında meydana çıkan adaletsizlikler, pazarlık masasına üç konfederasyon tarafından da getirilecek. Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) bu konuda yargıya gitmeye de hazırlanıyor. Aynı işi yapan sağlık personeli arasında adaletsizlik doğuran uygulamaya son verilmesi için bugüne kadar Yüksek Öğrenim Kurumu'ndan (YÖK) ve üniversitelerden olumlu adım atması beklendi.

Ancak YÖK ve üniversiteler döner sermaye gelirlerinin sözleşmeli veya kadrolu ayrımı yapılmadan eşit olarak paylaşımı konusunda olumlu yaklaşımda bulunmadı. Bu nedenle sendikalar hükümetten bu duruma son verilmesi için yasal düzenleme yapmasını bekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber