Magandayı caydıracak hüküm uygulanmıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Ağustos 2007 06:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ceza yasası değiştirilirken, şehir magandalarını caydırması beklenen 'olası kast" kavramına yer verildi. Kanunda olan bu hüküm, soruşturmalarda ve davalarda dikkate alınmıyor

Lube Ayar

Yeni Türk Ceza Kanunu'nda yer alan "olası kast" kavramı, şehir magandalarının önünü kesmek için önemli bir adım olsa da, soruşturmalarda genellikle göz ardı ediliyor. Yılbaşı gecesi Taksim'de Adem Doğan'ı öldüren ve 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Yakup Tayfur, "olası kast"tan yargılansa müebbet hapsi istenecekti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Adem Doğan (20), 2007 yılbaşı gecesi eğlenmek için Taksim'i seçti. Ancak nereden geldiğini bilmediği bir kurşunla kafasından vuruldu.

Olay gecesi, polis tarafından telefonları dinlenen bir çete üyesini arayan ve "Abi, Taksim'de birisini vurdum. Şimdi ne yapacağım? Bana akıl ver" dediği tespit edilen Yakup Tayfur, 11 gün sonra zanlı olarak tutuklandı. Tayfur ifadesinde, tabancanın yere düşerek patladığını öne sürdü.

İddianameye göre 'taksir'

Soruşturmayı tamamlayan Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, Tayfur hakkında olayda "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 6 yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.

İddianamede, Adem Doğan'ı öldürmesi için bir sebebi olmadığı öne sürülen sanığın ifadelerine dayanılarak olay anlatıldı ve "Her nasılsa belindeki tabancanın düşerek ateş alması sonucu tesadüfen olay yerinde bulunan Adem Doğan'ın ölümüne sebebiyet vermiştir" denildi.

Beyoğlu 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2 Ağustos'ta yapılan son duruşmada açıklanan Adli Tıp raporu ise sanığı yalanladı. Raporda, silahın emniyet sisteminde sorun olmadığı ve yere düşerek patlamayacağı belirtildi.

Doğan ailesinin avukatı Eşref Çalışır da suçun kapsamının değiştiğini belirterek, dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini istedi.

Olası kast düşünülmeli

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Sözüer, havaya ateş edilmesi sonucu ölüme ve yaralamaya sebebiyet verilen olaylarda olası kast ihtimalinin düşünülmesi ve tartışılması gerektiğini belirtti. Sözüer, "Hele bu olaydaki gibi, deliller elle ateş edildiğini kanıtlıyorsa, mahkeme bunu mutlaka takdir edecektir. Fail öngördüğü neticeyi göze alıyorsa olası kast vardır" dedi.

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Erdener Yurtcan da, krmızı ışık yanmasına rağmen geçen bir araç sürücüsünün "ölüm ve yaralama neticelerinin gerçekleşebileceğini öngörmüş sayılacağı"nı belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber