Devlet hastanelerinde "magandaların doktor dövmesi" engellenecek

Haber Giriş : 26 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, geçmiş tarihlerde sıkça yaşanan hastane basma, personele saldırı ve rezalet çıkarma olayları önlemek için hastaneler başta olmak üzere bakanlığa bağlı tüm kurum ve kuruluşlardaki güvenlik tedbirlerini artırıyor. Yapılan yeni yasal düzenlemelerle, sağlık kuruluşları koruma ve güvenlik hizmetlerini kendi döner sermaye kaynaklarından temin edebilecek. İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun 26.06.2004 tarih ve 25504 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu kanunun maddesi 3. gereğince "koruma ve güvenlik" hizmetlerinin güvenlik şirketlerine gördürülmesine imkan sağlandı.

Bununla birlikte yine aynı madde de, "Kişilerin silahlı personel tarafından korunması, kurum ve kuruluşlar bünyesinde özel güvenlik birimi kurulması veya güvenlik hizmetinin şirketlere gördürülmesi özel güvenlik komisyonunun kararı üzerine valinin iznine bağlıdır" hükmü yer alıyor. Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 26. maddesinde ise kanunun uygulamasına ilişkin yönetmeliğin İçişleri Bakanlığı'nca, Kanunun yayım tarihinden itibaren 3 ay içerisinde çıkarılacağı belirtildi. Bu arada Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzasıyla 81 ilin sağlık müdürlüğüne gönderilen genelgede, Bakanlığa bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşların döner sermaye kaynaklarından "koruma ve güvenlik" hizmetleri satın alabileceği belirtildi. Ünüvar genelgede şu ifadelere yer verdi:

"5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve bu Kanunun uygulamasına ilişkin çıkartılacak yönetmelik ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde güvenlik şirketlerinden, 5188 sayılı kanunun 3. maddesinde belirtilen gerekli izinleri almak ve yine aynı madde uyarınca belirlenecek azami personel miktarını geçmemek şartıyla temin edebilecekleri hususunda bilgilerinizi ve gerekli planlama ve hazırlık çalışmalarını başlatabilmeleri için konunun Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşlara duyurulmasını önemle rica ederim". 01.01.2003 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun Tanımlar başlıklı 4. maddesinde tanımlanan "Hizmet" kavramının içerisinde yer alan "koruma ve güvenlik" hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurum ve kuruluşlarca döner sermaye kaynaklarından temin edilmesine "genel izin" verilmişti. Ancak gerek Emniyet Genel Müdürlüğü'nün gerekse Sağlık Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin görüşleri çerçevesinde "koruma ve güvenlik" hizmetlerinin çeşitli adlar altında faaliyet gösteren güvenlik firmalarından hizmet satın alma ve kiralama yolu ile temin edilemeyeceği, söz konusu hizmetlerin satın alınabilmesi için ilgili mevzuat da gerekli değişikliklerin yapılmasının gerektiği belirtilmişti. Bu gelişmelerden sonra 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun hazırlanarak yürürlüğe girdi.

nethaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber