Sezer'in davranışının jest mi, tepki mi olduğu tartışılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Jest mi, tavır mı?

Cumhurbaşkanı Sezer'in kabine listesi için Erdoğan'a "Yeni cumhurbaşkanına sunun" demesi Ankara'da tartışma yarattı. CHP'ye göre Sezer tepkili bir jest yaptı. İşte diğer partilerin tepkileri...

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 60. Hükümetin kabinesini onaylamayarak, ?yeni Cumhurbaşkanı onaylarsa daha uygun olur" sözleri AKP içinde şaşkınlık yarattı.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, böyle bir kararı beklemediklerini belirterek, ?Bir gün önce Anayasa, YÖK ve Danıştay'a üye atarken de aynı hassasiyeti gösterseydi daha uyumlu olurdu" dedi. Ergin, Sezer'in tavrına ?ötekilerde de aynı tavrı gösterseydi, jest yaptı diye düşünürdük" diyerek tepki gösterdi.

Bu arada bugün Köşk'ten onay bekleyen AKP'nin hükümet takvimi de Cumhurbaşkanı seçim sürecinin tamamlanmasının ardından uygulanacak. (ANKA)

CHP:?CUMHURBAŞKANI POLEMİĞE GİRMEK İSTEMEDİ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Başbakan'ın dünkü basın toplantısında ?Ben bir takım kuruyorum, bu takımla çalışacak olan benim, öyleyse bu listenin aynen onaylanmasını istiyorum'' şeklindeki sözlerinin, Cumhurbaşkanı makamına karşı nezaketi zorlayan bir ifade olduğunu iddia ederek şöyle dedi:

?Sayın Cumhurbaşkanı'nın, bu ifadeden sonra önüne getirilen listeyi onaylaması isteniyordu. Başbakan, Cumhurbaşkanı'nın herhangi bir itirazı, değişiklik talebi olursa listeyi alıp yeni cumhurbaşkanını bekleyeceğini söylemişti. Sayın Cumhurbaşkanı, tartışma ve polemiğe girmeden, ince bir jestle listenin onaylanmasını yeni cumhurbaşkanına bıraktı.'' Cumhurbaşkanı Sezer'in davranışını, ?Başbakan'ın dünkü konuşmasına tepki içeren bir jest'' olarak nitelendiren Özyürek, Başbakan Erdoğan'ın dünkü konuşmasını dinledikten sonra, Sezer'in buna alınacağını tahmin ettiğini ancak polemiğe girmek istemediğini kaydetti.

MHP: ?SEZER'İN DAVRANIŞI OLUMLU"

Cumhurbaşkanı Sezer'in ?kabineyi yeni Cumhurbaşkanı onaylasın" tavrı MHP tarafından olumlu karşılandı.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Cumhurbaşkanı Sezer'in, kabinenin onayını yeni Cumhurbaşkanına bırakmasını olumlu olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, ?Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili demokratik süreç devam ediyor. En geç 15 gün sonra Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak. Bu da sayın Sezer'in görev süresinin 15 gün sonra sona ereceği anlamına geliyor. Sayın Cumhurbaşkanının yeni hükümetle ilgili onay yetkisini kullanmak istememesi olumlu bir davranıştır" dedi. (ANKA)

DSP: ERDOĞAN'IN SÖZLERİ ETKİLİ OLDU

DSP Genel Sekreteri Masum Türker, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yeni kabineyi, seçilecek yeni Cumhurbaşkanının onayına sunulması yönündeki kararını, ?Sayın Cumhurbaşkanının kendi takdiridir" sözleriyle değerlendirdi.

Masum Türker, ANKA'ya yaptığı açıklamada, ?Bu karar, sayın Cumhurbaşkanının kendi takdiri. Ancak, sayın Abdullah Gül'ün uzlaşma aranmaksızın aday gösterilmesi ve sayın Başbakan dün açıklama yaparken ?ben takımımla çalışırım, bu bir takım oyunu' şeklinde bir tutum takınması bu kararda etkili olmuş olabilir" diye konuştu. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber