IMF: Memura maaşı yeter ülke ortalamasını aşıyor

Haber Giriş : 27 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin talebiyle ?Kamu Harcama Gözden Geçirmesi' adıyla, bütçe kalemleri üzerinde çalışma yapan IMF-Dünya Bankası uzmanları, bütçede personel ödeneklerinin çok yüksek olduğunu bildirdi. Çalışma sonucu hazırlanan rapora göre memurlar ?ülke ortalamasının üzerinde' ücret alıyor.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası'nın, bütçe harcamalarını detay bazında incelemek üzere oluşturduğu teknik ekip, kamu çalışanlarına ödenen aylıkların yeterli olduğunu bildirdi.

Hükümetin 7. Gözden Geçirme kapsamındaki taahhüdü ve daha sonra talebi üzerine, geçtiğimiz mayıs ayında Türkiye'ye gelerek Kamu Harcama Gözden Geçirmesi adıyla çalışma yapan IMF-Dünya Bankası uzmanlarından oluşan ekip, hazırladığı taslak raporu Maliye Bakanlığı'na iletti. Kamu Harcama Gözden Geçirmesi, Dünya Bankası ve IMF'nin daha önce belirlenmiş kriterler ışığında, kamu harcamaları için ayrılan kaynaklarla, bu kaynakların, makroekonomik yapıyla tutarlı biçimde tahsis edilip edilmediğini belirlemek amacıyla gerçekleştiriliyor.

MAAŞLAR İYİ

IMF-Dünya Bankası uzmanları, bütçe harcama kalemlerine ilişkin eleştirilerini personel ödeneklerinde yoğunlaştırdı. Kamu çalışanlarına ödenen maaşların yeterli olduğu tesbitini yapan teknik ekip bu bulguya, Türkiye'deki kişi başına düşen Milli Gelir üzerinden ölçüm yaparak ulaştı. Hesaplamada, kişi başına Milli Gelir baz alınarak, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı için belirlenen rakamlar ile kamu çalışanlarına ödenen maaşlar karşılaştırıldı. Kişi başına Milli Gelir ile kıyaslandığında memurların ?ülke ortalamasının üzerinde' ücret aldığı belirtilen raporda, bütçede personel ödeneklerinin çok yüksek olduğu ve azaltılması gerektiği belirtildi. Raporda personele ayrılan ödeneklerin yüksekliği nedeniyle, kamu hizmetlerinin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan donanıma kaynak ayrılamadığı ve alanda ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtildi.

Kamu Harcama Gözden Geçirmesi taslak raporunda, personele ayrılan ödeneklerin bir kısmının, kamu hizmetleri için gereksinim duyulan donanım ve araç gerece aktarılmasının yerinde olacağı belirtildi. Raporda ayrıca, kamu çalışanlarına ekstra zamlarla, enflasyon artışı üzerinde kaynak aktarılması halinde, bu durumun toplumdaki diğer kesimlerin aleyhine olacağı vurgulandı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber