Röntgen ve Laboratuvar Teknisyenleri geriye dönük nöbet ücretini alacak mı?
Danıştay Kararı Sonrası, Röntgen ve Laboratuvar Teknisyenleri Geriye Dönük Nöbet Ücretini Alacak Mı?
Danıştay Onikinci Dairesi; Ayrı bir acil laboratuvar/röntgen birimi bulunmayan sağlık tesislerinde, nöbet görevini ifa etmekte iken acil servis hastalarına da hizmet Veren laboratuvar/röntgen biriminde görevli personele %50 oranında artırımlı nöbet ücretinin ödenmesi gerektiğini belirten kararını verdi.
Sağlık Bakanlığı'nın 2014'te tüm sağlık tesislerine göndermiş olduğu görüş yazısında, röntgen ve laboratuvar teknisyenlerinin mesai saatleri dışında yoğun bakım, acil servis, diyaliz ve ameliyathane birimlerine hizmet vermeleri halinde bu birimler için öngörülen katsayılardan yararlandırılmasının mümkün olmadığını belirterek, bu güne kadar personele yapılan fazla ve yersiz ödeme tespit edilmesi halinde Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Hükümleri gereği ilgililerden rızaen tahsil edilmesi gerektiğini belirtmişti.
Bu görüş yazısı sonrasında nöbet ücretleri %50 oranında artırımlı ödenen Laboratuvar ve Röntgen Teknisyenleri, bu oran farkını geri iade etmişti.
Sendika tarafından bu durumun Anayasanın Sosyal devlet, eşitlik ilkesi ile angarya yasağına aykırı olduğundan bahisle Görüş Yazı'nın iptali için açılan dava sonuçlandı. Danıştay Onikinci Dairesi, görüş yazısındaki ilgili maddelerin hukuka uygunluk bulunmadığını belirterek iptal etti.
Bu Durumda; Laboratuvar ve Radyoloji Teknisyenleri Geriye Dönük Artırımlı Nöbet Ücretlerini alabilecek mi?
Tek bir Röntgen ve Laboratuvarı olan Sağlık Tesislerinde, hem acile hem de polikliniğe hizmet verenlerden, hizmet verdiği sürelerde Nöbet Ücretlerinin %50 artırımlı olarak ödenmesi, daha önce iade edilen tutarın ve geriye dönük hesaplanan miktarın hesaplanarak ödenmesi gerektiği, ayrıca karşılaşılacak tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması için Sağlık Bakanlığı tarafından tüm sağlık tesislerine, Danıştay Kararına binaen yeni bir görüş yazısı göndermesi gerektiği düşünülmektedir.
İşte O Danıştay Kararı