İmam hatip lislerinde, bazı derslere öncelikle olarak hangi alan öğretmenleri girer?

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü il milli eğitim müdürlüklerine yazı gönderdi. Yazıya göre, İmam Hatip Liselerinde, "İslam Kültür ve Medeniyeti" ile "Osmanlı Türkçesi" dersleri İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenlerince, İhtiyaç olması halinde "İslam Kültür ve Medeniyeti" dersi Tarih Öğretmenlerince, İhtiyaç olması halinde "Osmanlı Türkçesi" dersi Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerince, 9 ve 10. sınıflarda yer alan "Arapça" dersi Arapça Öğretmenlerince, 11 ve 12. sınıflardaki "Mesleki Arapça" dersi İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenlerince,İhtiyaç olması halinde "Arapça" dersi İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenlerince, İhtiyaç olması halinde "Mesleki Arapça" dersi Arapça Öğretmenlerince okutulacak...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Ekim 2019 00:05, Son Güncelleme : 02 Ekim 2019 17:40
İmam hatip lislerinde, bazı derslere öncelikle olarak hangi alan öğretmenleri girer?

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ise "Tereddüt Edilen Hususlar" konulu 17.09.2019 tarih ve 17200566 sayılı yazısı ile Anadolu imam hatip liselerindeki bazı uygulamalarla ilgi tereddütlerin yaşandığı anlaşıldığından aşağıdaki açıklamalarda bulunmuştur.

İşte o açıklamalar;

"1. Talim ve Terbiye Kurulunun 19.02.2018 Tarihli ve 56 Sayılı Kararı ile kabul edilen Anadolu imam hatip liseleri haftalık ders çizelgesine göre, "İslam Kültür ve Medeniyeti", "Osmanlı Türkçesi" ve "Mesleki Arapça" dersleri Anadolu imam hatip liselerinde "meslek dersleri" arasında yer almakta ve imam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenlerinin okutacağı dersler arasına girmektedir.

Buna göre;

a) "İslam Kültür ve Medeniyeti" ile "Osmanlı Türkçesi" derslerinin AİHL meslek dersi öğretmenlerince okutulması gerekmektedir. İhtiyaç olması halinde ise Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 Tarihli ve 9 Sayılı Kararı gereğince, "İslam Kültür ve Medeniyeti" dersi "Tarih" öğretmenlerince; Osmanlı Türkçesi dersi ise "Tarih" ve "Türk Dili ve Edebiyatı" öğretmenlerince de okutulabilecektir.

b) Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 Tarihli ve 9 Sayılı Kararda belirtilen atama alanlarındaki öğretmenlerin okutacağı dersler arasında yer alan "İslam Kültür ve Medeniyeti" ile "Osmanlıca" dersleri Anadolu imam hatip liselerinin dışındaki ortaöğretim kurumlarımızın Talim ve Terbiye Kurulunun 19.02.2018 Tarihli ve 56 Sayılı Kararındaki haftalık ders çizelgesindeki seçmeli dersler için öncelikli olup Talim ve Terbiye Kurulunun 19.02.2018 Tarihli ve 56 Sayılı Kararı ortadan kaldırmamaktadır.

c) 9 ve 10. sınıflarda yer alan Arapça dersi Arapça öğretmenlerinin atama alanında; 11 ve 12. sınıflardaki "Mesleki Arapça" dersi ise "dini metinleri anlama ve yorumlama, dini kavramları Arapça sözlü ve yazılı iletişimde doğru ve yerinde kullanma ve mesleki uygulama gibi temel becerileri geliştirmenin yanı sıra içerdiği kazanımlar, üniteler ve konular Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Akaid, Kelam, Siyer vb. Temel İslam Bilimleri alanındaki dersleri tamamlayıcı nitelikte olmasından dolayı mesleki muhtevaya ve ıstılahlara şamil olduğu için Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 Tarihli ve 9 Sayılı Kararı ve Talim ve Terbiye Kurulunun 19.02.2018 Tarihli ve 56 Sayılı Kararı gereğince İHL meslek dersleri atama alanında yer almaktadır.

d) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın Talim ve Terbiye Kurulunun 20.02.2014 Tarihli ve 9 Sayılı Kararı ve Talim ve Terbiye Kurulunun 19.02.2018 Tarihli ve 56 Sayılı Kararı gereği; ancak ihtiyaç olması halinde "Arapça" dersini İHL meslek dersleri branşındaki öğretmenler; "Mesleki Arapça" dersini de Arapça branşındaki öğretmenler okutabilecektir."

Yazıyı sadeleştirirsek;

İmam Hatip Liselerinde;

1-"İslam Kültür ve Medeniyeti" ile "Osmanlı Türkçesi" dersleri İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenlerince,

2-İhtiyaç olması halinde "İslam Kültür ve Medeniyeti" dersi Tarih Öğretmenlerince,

3-İhtiyaç olması halinde "Osmanlı Türkçesi" dersi Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerince,

4-9 ve 10. sınıflarda yer alan "Arapça" dersi Arapça Öğretmenlerince,

5-11 ve 12. sınıflardaki "Mesleki Arapça" dersi İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenlerince,

6-İhtiyaç olması halinde "Arapça" dersi İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenlerince,

7-İhtiyaç olması halinde "Mesleki Arapça" dersi Arapça Öğretmenlerince okutulacaktır.

Anadolu imam hatip liselerinin dışındaki ortaöğretim kurumlarında;

1- "İslam Kültür ve Medeniyeti" dersi Sosyal Bilgiler ve Tarih Öğretmenlerince,

2- "Osmanlı Türkçesi" dersi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Tarih, Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenlerince okunmaya devam edilecektir.

Fakat Talim Ve Terbiye Kurulunca Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün bu açıklamaları ile diğer aynı derslere giren farklı branşların her biri için belirlenecek öncelikler olmak üzere Esaslar ve eki çizelgenin "BAZI DERSLERİN HANGİ ALAN ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN OKUTULACAĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR" bölümüne eklenmesi gerekmektedir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber