Ankaralı tatile arkadaş tavsiyesi ve borç alarak çıkıyor

Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankaralılar tatile çıkarken araştırma yapmıyor, tatil yerini seyahat acenteleri ya da reklamlar yerine arkadaş tavsiyesiyle belirliyor. Tatil için bütçesi yeterli olmayanlar yıl içinde para biriktirmek yerine kredi çekerek ya da borç alarak tatile çıkmayı tercih ediyor.

Ankara Genç İşadamları Derneği'nin Ankaralıların tatil alışkanlıklarını ve eğilimlerini belirlemek için ?Tatilden Ne Anlıyoruz? adlı bir araştırma yaptırdı. Ankara'nın Çankaya, Altındağ, Mamak, Keçiören ve Yenimahalle ilçelerinde bin 376 kişiyle yapılan ankette Ankaralılara tatille ilgili 27 soru yöneltildi.

REKLAM YERİNE ARKADAŞ TAVSİYESİ

Araştırma sonucunda yerli turist tatile çıkarken araştırma yapmak ya da bu konuda hizmet veren acentelere başvurmak yerine arkadaş tavsiyesiyle hareket ettiği ortaya çıktı. Anketlere göre, tatil planı yaparken gazete ve dergi reklamlarından etkilendiğini belirtenlerin oranı yüzde 21.6'da kalırken, arkadaş tavsiyesiyle plan yapanların oranı yüzde 24 oldu.

SEYAHAT FİRMALARINA GÜVEN YOK

Ankete katılan Ankaralıların yüzde 79'u tatile çıkarken seyahat firmalarını tercih etmediğini belirtirken, bu firmalara güven duyup duymadıkları sorulduğunda sadece yüzde 11.7'si güven duyduğunu belirtti. Bir başka soruda, firmaların seçeneklerinin ekonomik olduğu yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 14.8'de kalırken, ?ekonomik değil? diyenlerin oranı yüzde 48 oldu.

KARAYOLU TERCİH EDİLİYOR

Deniz kenarında bulunan en yakın tatil beldesine 4 saat, Antalya, Bodrum, Ayvalık gibi gözde tatil merkezlerine ise 12-14 saat uzaklıkta olan Ankara'da, tatile çıkacakların çoğunun karayolunu tercih ettiği belirlendi. Ankete katılanların yüzde 72.6'sı tatile çıkarken karayolunu, yüzde 5.11'i havayolunu tercih ettiğini söyledi. Tatile özel aracıyla gitmeyi tercih edenlerin oranı yüzde 9.5 olurken, ankete katılanların yüzde 4.8'i ise demiryolunu kullandığını belirtti.

KREDİ YA DA BORÇLA TATİL

Ankete katılanların yüzde 68'i imkanı olsa tatilini yurt dışında yapmak istediğini belirtirken, seçenekler arasında Uzak Doğu tatili öne çıktı. Ankete katılanların yüzde 31'inin tercih ettiği Uzak Doğu'yu, yüzde 23.3'le Avrupa, yüzde 21b5'le Amerika ve yüzde 8.4'le Mısır takip etti.

Tatil bütçesiyle ilgili soruya, ?yıl içinde biriktiririm? diyenler yüzde 11.7 olurken, kredi çekerek ya da borç alarak tatile çıkmayı tercih ettiğini belirtenlerin oranı yüzde 77 oldu.

YABANCI TURİST YERLİYE GÖRE UCUZ TATİL YAPIYOR GÖRÜŞÜ

Araştırma, yerli turistlerin, yabancı turistlerden daha pahalı tatil yaptıklarıyla ilgili yaygın inanışı da doğruladı. Yabancı turistlerin, lüks tatil seçeneklerinden yerli turistlere oranla daha ucuza yararlandığını görüşüne ?kesinlikle katılmıyorum? diye karşılık verenlerin oranı sadece yüzde 2.1 oldu. Bu görüşü, ?kesinlikle katılıyorum? ve ?katılıyorum? diyerek onaylayanların oranı ise yüzde 80 oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber