Cumhurbaşkanı seçimine durdurma davası

Haber Giriş : 27 Ağustos 2007 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?11 Cumhurbaşkanı halk oylamasıyla seçilir" hükmünü içeren Anayasa değişikliği yasası yürürlüğe girdiği, bu nedenle TBMM'nin ''seçim yapamayacağı'' gerekçesiyle Cumhurbaşkanı seçiminin durdurulması için dava açıldı.

Bilirkişi Mahir Akkar tarafından Ankara 6 Asliye Hukuk Mahkemesine verilen dava dilekçesinde, Anayasa değişikliğiyle ilgili yasal düzenlemeye yer verildi. Dilekçede, ?İş bu yasa referanduma götürülecek ise de yayımlanan yasanın yürürlük maddesinde 'işbu yasa yayım tarihinde yürürlüğe girer' şeklinde kesin bir hüküm vardır. Yasa, Resmi Gazete'de yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir" denildi.

YSK tarafından çalışmaları süren ve 21 Ekim'de yapılacak olan referandumla ilgili sürecinin, yürürlükten ayrı bir hukuki durum olduğu belirtilen dilekçede, ?referandum süresine kadar yasa kapsamına giren işlemlerin yapılmamasının beklendiği ve bunun hukuki bir zorunluluk olduğu" belirtildi Dilekçede, yürürlüğe giren yasada, ?Türkiye Cumhuriyeti'nin 11 Cumhurbaşkanı halk oylaması ile seçilecektir ve işbu yasanın referandum hükmü 11 Cumhurbaşkanı seçimlerinde uygulanacaktır" şeklindeki kesin hüküm içeren maddeye de yer verildi.

Dilekçede şöyle denildi:

?Bu durumda, TBMM'de, 11 Cumhurbaşkanı seçimleri ile ilgili bir işlem yapılamaz Zira Anayasa değişikliği hakkındaki bu kanunun referandum yolu ile kabul edilmesi halinde, 11 Cumhurbaşkanı'nın halk oyu ile seçilmesi zorunlu olacaktır. Oysa daha önceki bir tarihte, yani bu aşamada Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, seçilen Cumhurbaşkanı ne olacaktır? Bu duruma göre, seçilen Cumhurbaşkanı'nın süresi dolmuş sayılacak, yeni bir Cumhurbaşkanı, bir ay sonra yeniden mi seçilecektir? Yoksa biri 'Meclis'in diğeri yeni yasaya göre 'halkın' seçeceği iki Cumhurbaşkanı mı olacaktır?" YSK tarafından referandum süreci de işletildiği için Meclis'in seçiminin ve seçeceği Cumhurbaşkanı'nın meşruluk kazanamayacağı savunulan dilekçede, bu tür olumsuzluklara yer verilmemesi için TBMM'deki Cumhurbaşkanı seçiminin ihtiyati tedbir kararı alınarak durdurulması istendi.

YSK Başkanı Muammer Aydın ise konuyla ilgili olarak ANKA'ya yaptığı açıklamada, ?Referanduma elimizdeki Anayasa değişiklik paketini sunacağız Geçici 19 maddeden doğacak sorunu Meclis çözecek. Bizim yapacağımız bir şey yok. Referandum sonuçlanıncaya kadar cumhurbaşkanı seçilmiş olursa yapılacak işleme hükümet karar verecek" demişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber