Açlık sınırı 628 YTL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2007 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Türk-İş'in hesaplamalarına göre, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 628, yoksulluk sınırı ise 2 bin 44 YTL'ye yükseldi.

Konfederasyon tarafından her ay düzenli olarak yapılan hesaplamaların bu ayki verilerine göre, Ağustos ayı itibariyle 4 kişilik ailenin açlık sınırı geçen aya göre artarak 622 YTL 25 YKr'den 627 YTL 65 YKr'ye yükseldi. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.87 artmış oldu.

Verilere göre, 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgari tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 26 YTL 87 YKr'den, 2 bin 44 YTL 47 YKr'ye çıktı.

Bu yılın ilk 8 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.02 oldu. Gıda harcamasındaki yıllık ortalama artış yüzde 11.58 olarak hesaplandı.

Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Ağustos 2007 itibariyle gözlenen değişime de yer verildi.

Buna göre, süt, yoğurt, peynir grubunda geçen ay ürünlerin tümünde görülen fiyat artışı bu ay peynirde yüzde 5 ile devam etti, süt ve yoğurt fiyatı değişmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, et sakatat ve balık fiyatı aynı kaldı. Tavuk fiyatındaki artış yüzde 4 olurken, yumurta fiyatı yüzde 33 artışla 20 YKr'ye çıktı.

Kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi bakliyat ürünlerinden yeşil mercimeğin fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı.

Meyve-sebze grubu ortalama fiyatı da bu ay artış yönünde oldu. Sebze ortalama fiyatı genelde aynı düzeyde kalırken, meyve ortalama fiyatı arttı.

Patates ve kuru soğan fiyatında gerileme gözlendi, limon fiyatında ise artış dikkat çekti.

Ekmek, pirinç, un gibi ürünlerin bulunduğu grupta, bir önceki aya göre ekmek, pirinç, bulgur, un fiyatı aynı kaldı, makarna fiyatı ise arttı.

Son grup içindeki gıda maddelerinden, tereyağı ve ay çiçek yağı fiyatı değişmedi, margarin fiyatı arttı, zeytinyağı ise ucuzladı.

Şeker, reçel, bal, pekmez fiyatı aynı kaldı, tuz fiyatı ise azaldı. Ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği gibi ürünler, baharatlar ve salçanın fiyatı bu ay da değişmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber