MEB, ilk ve ortaöğretimdeki "sıfırcı öğrenci" çokluğunu bir şûra ile tartışmaya açacak

Haber Giriş : 30 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS) binlerce öğrencinin 'sıfır' çekmesi üzerine harekete geçti. Bakanlık, 'sıfır şûrası' düzenleyerek eğitimcileri toplayacak..

ÖSS sınavında 32 bin, LGS sınavında ise 64 bin öğrencinin 'sıfır' alması "Ortaöğretim sistemi çöküyor mu?" sorularını beraberinde getirirken, Milli Eğitim Bakanlığı, konuyu uzmanlarla tartışma ve çözüm üretme kararı aldı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bürokratlarına eğitim alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlardan oluşan liste hazırlayarak, şûra toplantısı yapılması talimatını verdi. Bakanlığın, 'Sıfır şûrası'nı yaz tatili bittikten sonra, eylül-ekim aylarında toplamayı planladığı öğrenildi.
Bakanlık, şura toplantısında önceliği eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinden gelecek raporlara verecek. Bu raporları değerlendirmek üzere bakanlık içinde birim kurulması düşünülüyor. Söz konusu birim raporları ve çözüm önerilerini Bakan Hüseyin Çelik'e sunacak.

Eğitim-Sen rapor hazırladı
Konuyla ilgili olarak rapor hazırlayan Eğitim-Sen, ÖSS ve LGS'deki başarısızlığı beş sebebe bağladı. Raporda, teknolojik altyapı eksikliği, öğretmen eğitimindeki eksiklikler, müfredatın yetersiz kalması, fiziki mekânların eğitime müsait olmaması ve eğitim çalışanlarının sosyal statüleri öğrencilerin 'sıfır' alma nedenleri olarak sıralandı. İşte tespitler:

Okullarda teknolojik altyapı eksik. Birçok okulda bilgisayar odalarına kilit vurulmuş. Okullara internet bağlanması projesi hızlandırılmalı.

İl olarak başarı düzeyi düşük bir ilden başarılı bir öğrencinin çıkması öğretmenin kalitesinden kaynaklanıyor. Öğretmenler, teknolojik gelişmeleri mesleklerine yansıtamıyorlar. Bu durum eğitimi kötü etkiliyor.

Eğitim sistemindeki mevcut müfredat gelişen dünya düzenindeki teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilemedi. Sorgulayıcı, görsel bulgulara dayalı, bilimsel temellere dayanan, ezbercilikten uzak ve anlamaya hitap eden yeni bir müfredat, eğitim sistemini geliştirecektir.

Halen okullarda ortalama 50 ya da 60 kişilik sınıflarda eğitim yapılıyor. Kalabalık sınıflar, fiziki mekânları ve çevre düzenleri bozuk okullar eğitimin kalitesini de düşürüyor. Ayrıca eksik laboratuarlar, kara tahtalarda eğitim, bozuk sıralar ve dar mekanların da olumsuz etki yapıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber