Memurlar Uzlaştırma Kurulu'na başvurdu

Haber Giriş : 03 Eylül 2007 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu-Sen, toplu görüşmelerde hükümetle yaşanan uzlaşmazlık üzerine Uzlaştırma Kurulu'na başvurdu. Kamu-Sen Toplu Görüşme Genel Sekreteri Nazmi Güzel, hükümetin uzlaşmazlık metninde 15 YTL taban aylığını 10 YTL'ye düşürdüğünü belirterek, "Bunu yanlış buluyoruz. Tutanaklar hazırlanırken iki bakan 'sorumluluğumuzu üzerimize alarak bu teklifi sunuyoruz' dediler. Teklif edilen rakamın yazılmamasını doğru bulmuyoruz" şeklinde konuştu.

Başvuru öncesi açıklama yapan Güzel, geçmiş dönemlerde olduğu gibi yeni uzlaşmazlık imzalandığını hatırlatarak, "22 Temmuz seçimleri arkasından Başbakan'ın yaptığı açıklamaların masaya yansıması olabileceğini düşünmüştük. Başbakan'ın talimatıyla hiç değilse masadan mutabakatla kalkacağımızı umut etmiştik" dedi.

-300 BİN MEMUR AÇLIK SINIRINDA-

860 YTL'nin altında maaş alan yaklaşık 300 bin kamu görevlisinin hem ikinci bir iş yapma yasağı ile hem de açlık sınırı altındaki maaşla yaşamakla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Güzel, "Henüz süreç tamamlanmış değil. Biz bugün Uzlaştırma Kurulu'na müracaat ederek kanunu bizi verdiği süreyi değerlendirmek istiyoruz. Açıkça söylemek istiyoruz ki 2 madde dışında Hükümet keyfi olarak algıladığı için uygulamadılar" diye konuştu. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun toplu görüşmelerin başına geçirilmesini avantaj olarak gördüklerine dikkat çeken Güzel, Uzlaştırma Kurulu kararının Hükümet tarafından uygulanmadığı taktirde toplu görüşmesinin tamamlanmamış olarak algılanması gerektiğini ifade etti.

-MEMUR UMUDUNU YİTİRMEDİ-

Başesgioğlu'nun konuya hassasiyet göstereceğini umut ettiklerini kaydeden Güzel, şöyle konuştu: "Masada 15 günde anlatmaya çalıştığımız sorunlarımızı tekrar anlatacağız. İnşallah buradan bizim talep ettiklerimize yakın kararın çıkacak. Bu karardan sonra yine Kamu İşveren Kurulu ile yeniden bir araya geleceğiz. Umudumuzu koruyoruz. 60. Hükümet açmış olduğu beyaz sayfayı burada gösterebilir. Biz kamu görevlileri olarak gerginliğe sebep olmak istemiyoruz."

-TEKLİF EDİLEN RAKAMIN YAZILMAMASINI DOĞRU BULMUYORUZ"

Gazetecilerin, hükümetin uzlaşmazlık metninde 15 YTL taban aylığını 10 YTL'ye düşürdüğü hatırlatması üzerine Güzel, "Geçmiş yıllarda mutabakat sağlandığı halde uygulamaya geçmeyen maddelerin yeniden ele alınacağı ve Personel Kanunu rejimi yapılarak ücretleri düşük olan memurlara iyileştirme yapılacağı ifade edildi. Bizde bu sözlere karşılık kendi teklifimizi revize etmiştik. Söz konusu sadece 5 YTL değil, 15 YTL artı 15 YTL taban aylığına mutlaka bir yansıma olması gerekirdi. Çünkü Kamu İşveren Kurulunun hesaplarına göre denge tazminatı almayan arkadaşlarımız sadece 80 YTL zam almış olacak. Hükümetin taban aylığını 15 YTL'den, 10 YTL'ye düşürmesini yanlış buluyoruz. Tutanaklar hazırlanırken iki bakan 'sorumluluğumuzu üzerimize alarak bu teklifi sunuyoruz' dedi. Teklif edilen rakamın yazılmamasını doğru bulmuyoruz. Uzlaştırma kuruluna bunu izah edeceğiz" diye konuştu.

-İŞÇİ İLE MEMURA FARKLI ÜCRET VERMEKLE ADALET SAĞLANMIYOR-

Hükümetin programını değerlendiren Kamu-Sen Genel Basın Sekreteri Ahmet Azizoğlu, hükümet programında kamu çalışanlarının ve emeklilerinin olmadığına dikkat çekti. Azizoğlu, "Memur ve emekliler için sadece bir paragrafta gelir dağılımında adalet sağlanacak, refah artışı, vergi indirimi yapılacak ifadeleri yer aldı. Memurlar ile kamu işçilerine farklı ücret vermekle gelir dağılımında adalet sağlanmıyor. Uzlaştırma Kurulu kararı ile bir kez daha gelir durumunda adalet istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber