Bürokratların yargılanabilmesi için ?amirinin izin vermesi' şartı kaldırılıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Eylül 2007 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atanmısın da zırhı kalkacak

Dokunulmazlıklara ince ayar yapılıyor

Milletvekili dokunulmazlığı şahsi suçları kapsamayacak. Cumhurbaşkanı da milletvekilleri ile aynı dokunulmazlığa sahip olacak. Üst düzey bürokratlara dokunmak için de amirinin izni aranmayacak

AK Parti'nin sivil anayasa taslağı üzerindeki çalışmaları netleşmeye başladı. Taslakta en dikkat çeken unsur dokunulmazlıklarla ilgili. Sivil anayasa taslağına göre, milletvekili dokunulmazlığının Anayasa'nın 76. maddesinde tanımlanan yüz kızartıcı suçlara karşı kaldırılması benimseniyor. Anayasa'ya göre cumhurbaşkanı da milletvekili dokunulmazlığına sahip olacak, dolayısıyla göreviyle ilgili işlerden değil şahsi suçlarla ilgili yargılanabilecek. Ayrıca, bürokratların yargılanabilmesi için ?amir izni' şartı kaldırılıyor.

KISITLAMA GELİYOR

TASLAK üzerinde bir haftadır çalışan AK Parti'nin hukukçu kurmayları, kamuoyunun merakla beklediği bazı konularda görüşlerini netleştirdi. Anayasa taslağında dokunulmazlıklara yeni düzenleme getiriliyor. Yeni anayasada sadece milletvekili dokunulmazlıklarına değil, üst düzey bürokratlarla ilgili dokunulmazlıklara da kısıtlama getiriliyor. Cumhurbaşkanı da milletvekillerinin sahip olacakları dokunulmazlıklara sahip olacak.

MİLLETVEKİLLERİ İÇİN

ANAYASA taslağına göre, milletvekili dokunulmazlığı yüz kızartıcı suçlara karşı sınırlandırılacak. Anayasa'nın 76. maddesinde belirlenen ?milletvekili seçilme yeterliliğine mani rüşvet ve irtikap' suçları işleyen milletvekilleri, tutuklama olmaksızın hakim karşısına çıkıp yargılanacak. Suçlu oldukları Yargıtay kararıyla da kesinleşirse milletvekillikleri düşecek.

CUMHURBAŞKANI İÇİN

1982 anayasasında dokunulmazlığı net olarak tanımlanmayan Cumhurbaşkanı da milletvekillerinin sahip olduğu dokunulmazlıklara sahip olacak. Cumhurbaşkanı da görevi ile ilgili işlemlerden yargılanmayacak, ancak tıpkı milletvekili dokunulmazlığında olduğu gibi şahsi suçlara ilişkin yargılama yapılabilecek.

BÜROKRATLAR İÇİN

REKTÖRLER, yargıçlar ve üst düzey bürokratların yargılanabilmesi için ?amirinin izin vermesi' şartı kaldırılıyor. Hakkında yolsuzluk iddiası bulunan bürokratlar, cumhuriyet savcısınca soruşturmaya tabi tutulacak. Suç bulunursa yargılanacak. Ayrıca, kamu görevlilerinin mal beyanlarının kapsamı, siyasetçilerin mal beyanlarının kapsamı gibi genişletilecek ve kamuoyuna düzenli olarak açıklanacak. Mahkemelerin atadığı bilirkişiler ile sendika yöneticileri de mal bildirimine tabi olacak.

AMİR'DEN İZİN ŞARTI

KAMU görevlilerinin yargılanabilmeleri ile ilgili düzenlemeler, ilgili bir çok kanunda düzenleniyor. Örneğin, bir belediye başkanının yargılanabilmesi için İçişleri Bakanlığı'nın onayı, bir rektörün yargılanabilmesi için YÖK Başkanlığı'nın onay vermesi gerekiyor. Ayrıca üst düzey yargı mensuplarının yargılanabilmeleri konusunda da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yetkileri bulunuyor.

Vatandaşımızı kandıramayız

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti Genel Merkezi'nde anayasa çalışmaları ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Fırat, gazetecilerin, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılıp kaldırılmayacağını sorması üzerine, 1982 Anayasası'nda yasama dokunulmazlığı dışında başka dokunulmazlıklar da olduğunu hatırlattı.

4 MİLYON ZIRHLI VAR

BUNLARIN tümünün birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Fırat ?Bu şekilde bir kez daha gözden geçirebiliriz. Yeni yapılan düzenlemede dokunulmazlık konusunda bir sınırlama getiriliyor' dedi. 1982 Anayasası'nda çok geniş bir dokunulmazlığın 3-4 milyon kişiye tanındığını belirten Fırat ?Biz yalnız bir parlamenter dokunulmazlığıyla kendimizi sıkıştırıp toplumu aldatma durumunda değiliz' dedi.

TASLAKTA TÜRBAN YOK

DENGİR Mir Mehmet Fırat, Anayasa taslağında üniversitelerdeki türban sorununu çözen bir maddenin yer alıp almayacağı konusundaki bir soru üzerine de, Anayasalarda kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yapılamayacağını vurguladı. Fırat bir gazetecinin ?Kılık-kıyafet sorunun Anayasa'da yer almayacağını söylediniz. Peki nasıl çözeceksiniz?' sorusuna da şu cevabı verdi:

TEPKİ YASASI DEĞİL

SİZ bana 1982 Anayasası'nda kılık-kıyafet yasağıyla ilgili bir hüküm gösterebilir misiniz? Yok. Kanunlarda gösterebilir misiniz? Yok. Yönetmelikle bir özgürlüğün önünün kısıtlanması mümkün mü? Anayasa'ya göre hayır. Demek ki burada tek işleyiş var. Biz bir tepki Anayasası yapmıyoruz. O zaman ?hangi renkte elbise giyileceği, eteklerin boylarının nasıl olacağına' kadar gidersiniz. Biz böyle bir Anayasa yapmayı düşünmüyoruz.

CHP'nin bürokrat inadı nedeniyle yarım kalmıştı

MİLLETVEKİLİ dokunulmazlıklarının kaldırılmasını sürekli gündemde tutan CHP lideri Deniz Baykal, 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören bir düzenleme sunmuştu. Ancak Başbakan Erdoğan, CHP'nin bu önerisine ?Yüksek yargı mensupları, yüksek askeri ve sivil bürokratlar ve rektörler de içinde olmak üzere dokunulmazlıkları hep birlikte kaldıralım' önerisi getirince CHP geri adım atmıştı.

KAMU görevlilerinin dokunulmazlıkları yakın dönemde sık sık rektörlerle gündeme gelmişti. Üniversitelerdeki ihale ve işlemlerle ilgili olarak yapılan soruşturmaların ardından savcılıkların hazırladıkları fezlekelerde YÖK Başkanı'nın onayı olmadığı için yargılama süreci başlatılamıyor. Meclis YÖK Araştırma Komisyonu 64 ayrı konuda suç unsuru tespit edilmiş, 9 ayrı konuda suç duyurusunda bulunulmuş ancak, YÖK izin vermediği için yargılama süreci başlatılamamıştı.

HASAN ÖYMEZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber