Orman Bakanlığı'nda mesaiye ayar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2007 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, gerekli yatırımların zamanında yapılması durumunda Türkiye'nin içme ve kullanma suyu konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını bildirdi.

Bakan Eroğlu, bakanlıkta 09.00 olan mesaiye başlama saatini, personelle pazarlık yaparak 07.59'a çektiğini söyledi.

Veysel Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda gazetecilerle bir tanışma toplantısı düzenledi. Bakanlık olarak hükümetin hedeflerine paralel olarak 2013 ve 2023 yıllarına ilişkin yüksek hedefler belirlediklerini ifade eden Eroğlu, ilk ve en önemli nedeflerinin, İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler dahil, köyler hariç tüm yerleşim yerlerinin içme ve kullanma suyunu temin etmek olduğunu kaydeti.

Yapılan değişiklikle DSİ'nin yerleşim yerlerine su temininde 100 bin nüfus sınırının kaldırıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, DSİ'nin son 4 yılda yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı şehirlerin su sorununu çözdüğünü bildirdi.

Kentlere su temininde yeni bir anlayışa yöneldiklerini vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, her yerleşim yerine ayrı isale hattı, ayrı arıtma tesisi, ayrı dağıtım şebekesi yapılmasının maliyetleri yüksettiğini, bu nedenle birbirlerine yakın yerleşim yerlerinin içme ve kullanma suyu teminini birlikte projelendireceklerini söyledi. Buna örnek olarak Çankırı bölgesini gösteren Eroğlu, burda yapılan bir barajla 13 ayrı yerleşim yerinin suyunun tek merkezden karşılandığını dile getirdi. Eroğlu, bu yöntemle yapım ve işletme maliyetlerinin 6 kat azalacağını dile getirdi.

DÜZCE-EDİRNE ARASINDAKİ BÖLGENİN SU İHTİYACI İÇİN 3 YENİ BARAJ

Bakan Eroğlu, nüfusun çok yoğun olduğu Düzce-Edirne arasında kalan bölgenin su teminini bir bütün olarak ela alacaklarını ifade ederek, bu bölgenin içme, kullanma ve sanayi suyu temininin çok emniyetli olarak sağlanacağını bildirdi. Bu bölgeye 3 yeni baraj yapılacağını açıklayan Eroğlu, Düzce-Edirne arasında kalan bölgenin su ihtiyacının, çok büyük kuraklık yaşanması halinde bile 2050 yılına kadar risk yaşanmayacak şekilde planlandığını dile getirdi.

Su temini konusunda 2010 yılına kadar yapacakları yatırımlarla, 2023 yılında hiçbir kentin su sıkıntısı yaşamamasını sağlayacak projeleri bitirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, gerekli yatırımların zamanında yapılması durumunda Türkiye'nin içme ve kullanma suyu konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağını kaydetti.

Türkiye'ye yılda 501 milyar metreküp yağış düştüğünü dile getiren Eroğlu, Türkiye'nin su potansiyeli konusunda ilginç bir hesap yaptı. Buharlaşan ve denize akan su haricinde Türkiye'de 112 milyar metreküp su bulunduğunu belirten Eroğlu, kuraklık yaşanması durumunda bu miktarın en fazla 70 milyar metreküpe düşebileceğini kaydetti. Bir kişinin günde 250 litre su tüketmesi durumunda bunun yılda 6 milyar metreküpe tekabül edeceğini vurgulayan Eroğlu, bu hesapta da görüleceği gibi Türkiye'nin su sıkıntısı bulunmadığını söyledi. Eroğlu, Türkiye'de kullanılan suyun yüzde 75'inin sulama amacıyla kullanıldığını ifade ederek, sulama suyunda yüzde 15 tasarruf sağlanması durumunda su sıkıntısı kalmayacağını kaydetti.

ANKARAYA SU GETİRECEK 125 KM'LİK HATTIN 90 KM'Sİ TAMAM

Gazetecilerin sorusu üzerine Ankara'nın su sıkıntısına değinen Bakan Eroğlu, ASKİ ve DSİ'nin bu konuda üzerine düşeni yaptığını ve Kesikköprü Barajı'ndan Ankara'ya su getirilmesine ilişkin çalışmanın devam ettiğini söyledi. 125 kilometrelik hattın 90 kilometrelik kısmının tamamlandığını açıklayan Eroğlu, Aralık ayı sonuna kadar bu projenin tamamlanacağını ve İvedik Arıtma Tesisi'ne su verileceğini bildirdi.

Bu arada, Bakanlığında mesai saatini değiştiren bir genelge yayınlayıp yayınlamadığının sorulması üzerine Bakan Eroğlu, Bakanlık görevine geldikten sonra 09.00 olan mesaiye başlama saatini çok geç bulduğunu söyledi.

Eroğlu, "Bakanlığa geldikten sonrda dedim ki 'burda işe başlama saati kaç', dediler ki 09.00. Ben de dedim ki 'bu çok geç, bunu 06.30'a çekemez miyiz?'. Bunun da çok erken olduğu söylendi. Sonra oturduk pazarlık yaptık, 07.59'da anlaştık" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin, "07.59'a gelmeyen olursa nasıl ceza verilecek?" diye sorulması üzerine Eroğlu, "Daha bu saate uymayan çıkmadığını için nasıl bir yaptırım uygulanacak bilemiyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber