Şizofreni hastalarını topluma kazandırma projesi başlatıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2007 13:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelindeki ruh sağlığı hastaneleri ve zihinsel engellilerin kaldığı rehabilitasyon merkezlerinde psikiyatri teşhisi almış kişiler ve zihinsel engelli bireylerin toplumsal hayata katılımını sağlamak ve haklarını tanımasına yönelik bir proje başlatıldı.

Merkezi İstanbul'da bulunan Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği (RUSİHAK) tarafından yürütülen projenin sponsorluğunu Hollanda Büyükelçiliği üstlendi.

İlk etkinlik Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde başladı. Burada şizofreni hastaları ve bunlarla ilgilenen personele, kendisi de 20 yıllık şizofreni hastası olan ve hâlâ ilaç kullandığın belirten RUSİHAK Başkanı Mesut Demirdoğan, proje koordinatörü Fatma Zengin Dağılır ve uzman kişiler eğitim veriyor.

2 günle sınırlı olan eğitim çerçevesinde hastanenin bahçesinde hasta ve personele sanat terapisi ve motivasyon çalışmaları yapılıyor.

Proje hakkında bilgi veren Demirdoğan, "20 yıllık şizofreni hastasıyım. Şu anda ilaç kullanıyorum. 7 yıl da Şizofreni Dostlar Derneği'nde yöneticilik yaptım. Bu tür faaliyetlerin çok faydalı olduğunu bizzat katılarak öğrendim." dedi.

Şizofreninin sadece ilaçla tedavisinin mümkün olmayacağını söyleyen Demirdoğan, "Ülkemizde genel olarak sadece ilaç tedavisi kullanılıyor ki bu yetersiz. Aslında hastaların gündelik hayatta karşısına çıkan meselelerle başa çıkabilmesi için mutlaka rehabilitasyon desteği ya da benzer toplu tedavi yöntemlerinin hayata geçmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Projenin 16 aylık bir çalışma olduğunu belirten Demirdoğan, bu zaman zarfında Türkiye'de altı büyük ruh sağlığı hastanesindeki hastalar ve personelle birlikte çeşitli etkinlikler düzenlenceğini bildirdi.

Projeyi Hollanda Büyükelçiliği'nin üstlendiğini söyleyen Mesut Demirdoğan, sadece akıl hastaneleriyle sınırlı kalmadığına, zihinsel engellilerin kaldığı rehabilitasyon merkezlerinde de uygulanacağına değindi.

Cuma gününe kadar Manisa'da kalacaklarını aktaran Demirdoğan, Soma'daki rehabilitasyon merkezinde de benzer eğitimler verdikten sonra hastane yöneticileriyle bir yuvarlak masa toplantısı yaparak problemler ve çözüm önerilerinden oluşan bir raporu kendilerine takdim edip başka illerdeki çalışmalar bölgeden ayrılacaklarını söyledi.

Proje koordinatörü Dağılır da eğitimlerin 20'şer kişilik gruplar halinde verildiğini, hastaların yanında personelin de eğitildiğini söyledi.

Manisa'daki 2 günlük çalışmada amacın, bu kurumda kalan kişilerle bağlantı kurarak kaynaşmayı sağlamak olduğunu belirten Dağılır, problemler ve çözüm önerilerinin ortaya atıldığı bir tartışma ortamı oluşturduklarını belirtti.

Hastalarla yapılan resim çalışmalarının personelle kaynaşmayı sağladığını dile getiren Dağılır, "Bu tür çalışmayla hastalar hem gruba hem bize ısınıyor. Kendisiyle ilgili sıkıntıları düşünüp ifade edebiliyor. Grupta 14 hasta ve altı personel var." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber