Türkçe Eğitim Gören Kamu Yönetimi Bölümü Mezunları Öğretmen Olabilecek
Kimlerin öğretmen olabileceğini düzenleyen 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu kararını kaldıran yeni 119 sayılı kararda yapılan en önemli düzenlemelerden birisi de İngilizce eğitim gören "Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü"ne tanınan hakkın genişletilmesidir. Yeni düzenlemeye göre Türkçe öğrenim gören Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Kamu Yönetimi, Şehir ve Bölge Planlaması, Çevre Mühendisliği bölümü mezunları da mahalli idareler grubu öğretmenliğine başvurabilecektir. Ayrıntılar için tıklayın.
Talim ve Terbiye Kurulunun 340 nolu önceki kararında "mahalli idareler grubu" alan öğretmenliğine aşağıdaki bölüm mezunları atanabilmekteydi.
"1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. Büro Yönetimi Öğretmenliği
3. Yabancı dille öğretim yapan yüksek öğrenim kurumlarının;
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü (*)"
Ancak bu karar, 12.7.2004 tarihinde değiştirilmiştir. Yeni karara göre "mahalli idareler grubu" öğretmenliğine kaynak olan bölümler şu şekildedir:
"1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. Büro Yönetimi Öğretmenliği
3 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (*)
4. Kamu Yönetimi (*)
5. Şehir ve Bölge Planlaması (*)
6. Çevre Mühendisliği (*)"
Yeni kararın en önemli yönü "yabancı dille öğrenim yapan öğrenim kurumları" ifadesinin karardan çıkarılmış olmasıdır. Önceki düzenlemede Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunlarının "mahalli idareler grubu" öğretmenliğine atanabilmesi için yabancı dille öğrenim yapan öğrenim kurumlarından mezun olması gerekmekteydi. Bu nedenle örneğin ODTÜ mezunu aday, İngilizce öğrenim gördüğü için bu alana atanabilirken, Türkçe eğitim gören aynı öğrenim mezunları atamamaktaydı.
İşte bu çelişki yeni karar ile düzeltilmiştir. Buna göre İngilizce eğitim görmeyen "Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi", Kamu Yönetimi (*)
5. Şehir ve Bölge Planlaması" ve "Çevre Mühendisliği" mezunları da mahalli idareler grubu öğretmenliğine atanabilecektir. Ancak, bu bölüm mezunlarının bu alan öğretmenliğine atanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan / açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlaması" gerekmektedir.
Diğer taraftan, yeni kararda aşağıdaki madde ile önemli bir düzenleme daha yapılmıştır.
"Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon eğitimi olmayanların atamaları
Madde 9- Bu Esasların 7 ve 8'inci maddelerinde belirtilen nitelikleri taşıyan potansiyel adaylarla ihtiyacın karşılanamadığı atama dönemleriyle sınırlı olmak ve belirtilen nitelikleri taşıyan adayların atanmalarından sonra gelmek koşuluyla; ek çizelgede yer verilen yüksek öğretim programlarından mezun olanlardan Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olanlar, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda 75 ve daha yukarı puan aldıkları takdirde, pedagojik yönden eksiklikleri daha sonra tamamlatılmak üzere alan öğretmenliklerine atanabilirler.
Bu şekilde öğretmenliğe atananların Pedagojik Formasyon eğitimleri adaylık dönemi içinde gerçekleştirilir."
Bu karar şu anlama getirilmektedir. Milli Eğitimin Bakanlığının uygun görmesi halinde Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olan adayların da başvuruları kabul edilecek, ancak öğretmenliğe atamadan sonra pedagojik formasyon tamamlanacaktır. Ancak, bu kesin değildir. Her atama dönimde bunu belirleme yetkisi Milli Eğitim Bakanlığındadır. Ancak, maddenin yazım şekli gereğince Milli Eğitim Bakanlığının uygulamasının artık bu yönde olabileceğini söyleyebiliriz.
Özetleyecek olursak, aksi bir karar MEB tarafından alınmaz ise pedagojik formayonu olmasa veya tezsiz yüksek lisans yapmasa dahi, yukarıda belirtilen dört bölüm mezunu adayların bu yılki mahalli idareler grubu alanına başvuruda bulunabilecektir.