Maliye, ceza sistemini değiştiriyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye trafik polisi gibi ceza kesecek

Maliye, vergi denetimlerini el bilgisayarıyla yapmaya başlıyor. Vergi borçlusunun cezası hemen kesilecek ve online olarak kayda girecek.

Maliye Bakanlığı, elektronik haciz uygulamasından sonra, şimdi de denetim ve ceza uygulamalarında ileri teknoloji kullanacak. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın denetim elemanları, önümüzdeki bir iki ay içerisinde denetimlerini taşınabilir el bilgisayarı aracılığıyla yapacak ve usulsüzlük yapanların cezası anında kesilecek. Kesilen cezalar, tıpkı trafik cezalarında olduğu gibi ikinci bir işleme gerek olmadan online olarak kayda girecek. Trabzon'da gerçekleştirilen vergi dairesi başkanları toplantısı sonrasında açıklamada bulunan Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu, yeni sisteme ilişkin bilgi verdi. Arıoğlu'nun aktardığı bilgilere göre, işletme denetimi sonucu yazılan tutanak elektronik ortamda takip edildiğinden, ceza kesmek için vergi dairesine gidilmesine gerek kalmayacak. Ceza makbuzu vakit geçirmeden ve saat farkı gözetmeksizin mükellefe verilecek. Söz konusu uygulama için bilgisayar alımı başlatıldı.

GÜNDE 180 KEZ BENZİN ALAN VAR

Sistemin devreye girmesi için yazılım sistemi geliştirildiğini belirten Arıoğlu, ?Bundan sonra ceza kesilen mükellefe makbuz anında teslim edilecek. Bu sayede hem daha çok işletme denetlenecek hem de çalışanlarımız daha verimli hale gelecek. Aynı zamanda ceza anında kesileceği için caydırıcılık özelliği artacak? dedi. Akaryakıt istasyonlarına yazar kasa uygulaması başlatılmasına rağmen bazı bayilerin bir araca birden fazla benzin almış gibi fiş veya fatura kestiğini tespit ettiklerini de bildiren Osman Arıoğlu, denetimlerde inanılmaz ölçülerde vergi kaçağı ile karşılaştıklarını söyledi. Arıoğlu, ?İstanbul'daki akaryakıt istasyonlarına yönelik bir inceleme yaptık. Öyle ki, bir plakaya bir gün içerisinde 180 defa benzin almış gibi fatura kesilmiş? şeklinde konuştu.

CEZA SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

Maliye, hapis cezası uygulamasını etkin hale getirmek için de, yargı mensupları ile bir araya gelecek. Yargı mensupları ile seminer düzenleyecek olan İdare, ceza sistemi ile ilgili çalışma yapılması için görüş alışverişinde bulunulacak. Mevzuata yönelik yeni çalışma yürüttüklerini belirten Arıoğlu, ?Ceza sisteminin caydırıcı hale gelmesi için revize edilmesi gerekiyor. Cezalar çok fazla ve uygulanamıyorsa, o zaman hapis cezasını örneğin 10 güne indirelim. Ama vergi kaçakçısı o 10 gün hapiste kalsın? dedi. Arıoğlu, yeni ceza sistemini yargı ile görüş alışverişinde bulunarak uygulanabilir bir yapıda kuracaklarını söyledi. Arıoğlu ayrıca, vergi gelirlerinde sıkıntı olduğu yönünde rapor açıklayan Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) yersiz kaygı taşıdığını da savundu.

Erdoğan SÜZER / TRABZON

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber