Aşırı meşrubat tüketimi kemik sağlığını olumsuz etkiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim döneminin başlamasıyla tüketimi artan meşrubatların çocuklarda kemik sağlığını olumsuz etkilediği belirtildi.

Kayseri Tabipler Odası Başkanı Prof. Selim Kurtoğlu, ailelerin çocukların beslenmesinde süt ve süt ürünlerinin yerine meşrubatı tercih etmeye başladığını ve aşırı tüketiminin kemiklerden kalsiyum kaybına neden olarak kemik sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Damla Gökşen de uzun süreli kötü beslenme, normalin üzerinde fiziksel aktivite ve sigara içiminin, kemik gelişimini engellediğini belirterek, çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıklarının önemine dikkat çekti.

Fosfor içeren gazlı içeceklerin, kemiklerden kalsiyum kaybına neden olduğunu kaydeden Doç. Dr. Gökşen, gazlı içeceklerin yerine süt, su ve ayran içilmesini önerdi.

Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik gelişiminin en iyi dereceye ulaşmasının, ileri yaşlarda kemik erimesi (osteoporoz) hastalığı riskini azaltacağını ifade eden Gökşen, osteoporozun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ancak tedbir alınması gerektiğini kaydetti.

Çocukluk ve ergenlikte kuvvetli kemik yapısı oluşmasının, ileri yaşlarda kemik kaybı ve osteoporozu engellemek için depoya yeterli miktarda kemik konulması anlamına geldiğini belirten Gökşen, "Meşrubatlar kemikten kalsiyum çalıyor. Çocuk beslenmesinde meşrubatların süt ve süt ürünlerinin yerini alması, kalsiyum kaybına neden oluyor. Bu nedenle özellikle çocukların gelişim çağında meşrubat tüketiminin engellenmesi gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber