Kalp tehlike çanları çalıyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 30 Eylül 2007 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Modern çağla birlikte, kalp krizinden ölümler artıyor. Sadece Türkiye'de 2 milyon kalp hastası bulunuyor. Bu sayıya her yıl 90 bin kişi ekleniyor....

Kalp tehlike çanları çalıyor. 25 Eylül Dünya Kalp Günü'nde de bu önemli soruna dikkat çekildi. Dünyadaki her 3 ölümden 1'ine sebep olan kalp hastalıkları yüzünden, Türkiye'de de yılda yaklaşık 200 bin kişi hayatını kaybediyor. Ülkemizde halen 2 milyon erkek ve kadın kalp hastası bulunuyor ve her yıl bu sayıya 90 bin kişi ekleniyor.

HAREKETSİZ YAŞAM

Stres, tansiyon, hareketsiz yaşam ve tabii ki sigara, kalp hastalıkları riskini artırıyor. 30 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 45'i ve kadınların yüzde 15'i sigara kullanıyor. Sigara içenlerde kalp krizi ve kalp hastalığına bağlı ölüm riski, içmeyenlere göre erkeklerde 3, kadınlarda 5 kat daha fazla olarak karşımıza çıkıyor.

KOLESTEROL ÖNEMLİ

Sağlıkla ilgili faktörler ise yüksek kolesterol, hipertansiyon, şişmanlık ve şeker hastalığı. Değiştirilemeyen risk faktörleri de yaşlanma, cinsiyet ve kalıtım. Bu arada, ülkemizde kadınlar erkeklerden 3 kat daha büyük risk altındalar. Bunun en önemli sebeplerinden biri, orta yaştan sonra büyük bölümünün ev işleri dışında egzersiz yapmaması. İşte kalp krizinden korunmanın ve sağlıklı yaşamanın ipuçları...


Bele Dikkat

BEL çevresindekiyağlanma, kalp-da-mar hastalıkları açı-sından çok büyük birrisk göstergesidir.Bel ölçüsü kadınlariçin 88 cm, erkekler içinse 96 cm'yi geç-memelidir. Kalp-da-mar hastalıklarına ne-den olan faktörler içindekontrolü en zor olan, şiş-manlık faktörüdür. Bu ne-denle önemli olan şişmanlıkoluşmadan önlem almaktır.


Krizi işaretleri

1) Göğüs kafesinde ve buradan 2 kola birden, karına, kürek kemiklerinin arasına ve çenenin alt kısmına yayılan şiddetli, uzun süreli ağrılar 2) Ağrılar boyuna ve karnın üst kısmına da girebilir. 3) Göğüs kafesinde sıkışıklık veya şiddetli ağrılar 4) Soluk bir yüz rengi, alında ve dudakta veya yüzün her tarafında soğuk ter 5) Nefes alma zorluğu 6) Aniden bilinçsiz olarak yere yıkılma


Beslenme nasıl olmalı?

KALP krizinden korunmak için beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. İşte sağlıklı kalp için sağlıklı öneriler... EKMEK: Kepek ve çavdar ürünleri, beyaz un ürünlerine göre daha sağlıklıdır. Çünkü bunlarda daha çok vitamin ve mineral vardır. ÇİLEK: Bol vitamin ve lifli madde içerir.

KIZARMIŞ TAVUK: Derisi olmadan yenildiğinde, kalp için mükemmel bir besindir.

TATLI VE ÇİKOLATA: Bunlar sadece kalp için değil, genel sağlık ve dişler için de iyi değildir. Beyaz şeker ihtiva eden tüm yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Asıl ihtiyaç olan glikoz, beyaz şeker ihtiva eden yiyeceklerden değil de doğal glikoz içeren (meyveler, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru dut, kuru incir, pekmez) gibi yiyeceklerden sağlanmalıdır.

TEREYAĞI İLE YAPILMIŞ PASTA VE KEKLER: Tam bir kalori bombasıdır ve vücuda yağ depolarlar. Kalp için ne kadar az yenilirse o kadar iyidir.

TON BALIĞI: Kalp için çok faydalıdır. Ayrıca balıkta bol miktarda protein de vardır. SUCUK: Bu gibi yiyeceklerde fazla miktarda yağ bulunur. CİPS: Yağ ve tuz içerir. MARGARİN: Bitkisel yağ içerdiği için kolesterol tehlikesi yoktur, ancak yine de yemeklerde sızma zeytinyağı kullanılması daha sağlıklıdır. PEYNİR: Kemikler ve dişler için çok önemli olan kalsiyum, peynirde bol miktarda vardır. Fakat bazıları çok yağlıdır. O yüzden az yağlılar yenilmelidir.

PATATES KIZARTMASI: Kalp için sağlıksızdır. En iyisi fırında pişirmektir.

MISIR GEVREĞİ: Şekersiz olarak ve yağsız sütle yenildiğinde kalp için sağlıklı bir kahvaltılıktır. YUMURTA: Kalbin düşmanı olarak bilinir. Ancak haftada yenilen 3 yumurta, tehlikeli değildir.


Kan şekerini önemseyin sigaradan uzak durunl

* Tansiyonunuza ve ko-lesterolünüze dikkat edin.

* Sigara içmeyin.

* Kan şe-kerini ciddiye alın. Şekerhastalarının yüzde 70'i kalpdolaşım hastalıklarındanölüyor.

* Kilonuza dikkatedin. İdeal kilo ile tehlike yüzde 50 oranın-da azalır.

* Haftada 2 kere 30 dakika süreyle spor yapın.

* Stresten kaçının. Stres tansiyonu yükseltir ve bunun sonucuolarak enfarktüs tehlikesi baş gösterir.

HAZIRLAYAN: Gökhan Ordu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber