Güvenlikçilerden sonra en çok sağlık çalışanı nöbet tutuyor

Haber Giriş : 07 Ekim 2007 09:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, güvenlikçilerden sonra en çok sağlıkçılar nöbet tutuyor.

Türk Sağlık-Sen, Türkiye genelinde 3 bin 107 sağlık personeline, çalışma koşullarıyla ilgili anket yaptı.

Anket sonuçlarına göre sağlık çalışanlarının neredeyse yarısı nöbet tutuyor, üçte biri fazla mesai yapıyor. Fazla mesai yapanları yüzde 60.2'si karşılığında ücret alamıyor. Nöbet tutanlarda ise bu oran yüzde 12.8.

Uzman doktorların yüzde 79.9'u nöbet tutarken, yüzde 73'ü fazla mesailerinin karşılığını alamıyor.

Araştırmada dikkat çeken bir diğer çarpıcı sonuç ise meslek gruplarına göre fazla mesaide en çok doktorların mağdur olduğunun ortaya çıkması.

Araştırma ile birlikte, fazla mesai yapan uzman doktorların yüzde 73'ünün, doktorların yüzde 59.7'sinin, ebe, hemşire, sağlık memurlarının yüzde 44.8'nin, acil, laboratuar, röntgen teknisyenlerinin yüzde 59.8'sinin, fazla mesailerinin karşılıklarını alamadıkları belirlendi.

Araştırmada fazla mesai konusunda, diğer devlet memurların haftada 40 saat, sağlık çalışanlarının ise haftada 45 saat çalıştıkları ortaya çıktı.

Araştırmaya göre sağlık çalışanlarının yüzde 42.1'i nöbet tutuyor. Sağlıkçılar bu oranla, güvenlik birimlerinden sonra en çok nöbet tutan kamu görevlileri oldu. Nöbet tutan sağlık personelinden yüzde 39.7'si nöbet karşılığında ücret alıyor. Nöbet karşılığını izin olarak kullananların oranı ise yüzde 47.5 personelin yüzde 12.8'i ise nöbet karşılığı alamıyor.

Araştırmada, nöbet tutan sağlık personeli mesleklerine göre değerlendirildiğinde en fazla nöbeti uzman doktorların tuttuğu ortaya çıktı. Uzman doktorların yüzde 79.9'u, doktorların yüzde 45.1'i, ebe, hemşire, sağlık memurlarının yüzde 53.5'i, acil, laboratuar, röntgen teknisyenlerinin yüzde 50.1'si nöbet tutuyor.

Araştırma sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının fazla mesai, nöbet, harcırah ve yolluk gibi ödentilerde yaşadığı sıkıntıya değindi. Kahveci, "Araştırma bulguları göstermektedir ki kamuda görev yapan sağlık çalışanlarını 5 saatlik fazla mesainin karşılığının ödenmesi bir yana çalışanlara fazla mesai yapmakta ve ne yazık ki bu emeklerinin karşılığını alamamıştır. Nöbet karşılığında bile sorun görülmektedir. Yöneticiler bu konularda hassasiyet göstermeli çalışanlarının emeklerinin karşılığını vermelidirler? diye konuştu. (

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber