Otopark sorununun kaynağı ned?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Ekim 2007 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vatandaşlar binalara garaj yerine daire yaptırmayı, ilçe belediyeleri topladıkları harçlarla park yerine farklı hizmetler vermeyi seçince, sokaklar otoparka dönüştü. İstanbul'un 71 belediyesi, otopark ücretleri nedeniyle davalık oldu

MEVCUT yönetmeliklere göre, her konut aynı zamanda garaj yaparak otopark sorununu çözmeliydi. Binalara garaj yapmak zorunluydu ve binalarda 150 metrekareyi aşan her daire için bir park yeri, 80 metrekarenin altındaki her dört daire içinse bir park yeri olmalıydı. Ancak daha karlı yöntemi seçen müteahhitler, garaj yapmak yerine bodrum katını daireye dönüştürmeyi ve bunun karşılığında belediyeye ?otopark harcı' ödemeyi tercih etti. ?Harç geliri'ne kavuşan belediyeler garajsız binalara göz yumdu ama ilçelere otopark yapmayı da ihmal etti. Vatandaşlar binalarına garaj, belediyeler topladıkları harçlarla otopark yapmayınca, kent sokakları otoparka dönüştü.

71 BELEDİYE DAVALIK

TÜKETİCİLER Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazım Kaya, ?Bu yönetmeliğe göre alınan harç başka amaç için harcanamaz. Bu şekilde yapılacak otoparklar ücretsiz olmalı. Bizi trafik ve hırsızlık olaylarını araştırmak için yola çıktığımızda bu harçların 1994'ten beri tahsil edilmesine rağmen İstanbul'da bu şekilde oluşturulmuş otopark bulunmadığını tespit ettik. Yönetmeliğe uygun otopark yapılmaması nedeniyle araçların güvenliği bulunmamakta ve bunun hırsızlık olaylarının artmasına neden olduğu kanısını vardık. ? diye konuştu.

ÖZLEM YILMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber